Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Euro 2024: Απόψε ο πρόωρος… τελικός με Ισπανία εναντίον Γαλλίας

 Euro 2024 

Με πέντε ευρωπαϊκούς τίτλους ανάμεσά τους, η Ισπανία θα αναμετρηθεί απόψε (22.00) με τη Γαλλία, στην «Αλιάνς Αρένα» του Μονάχου, στον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης. Η νικήτρια θα είναι παρούσα στον τελικό της ερχομένης Κυριακής. 

Η Ισπανία, (πέντε νίκες από ισάριθμα παιχνίδια έως τώρα στο Euro) θα έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει σε τρόπαια τη Γερμανία (αμφότερες από τρία) και να γίνει η απόλυτη «βασίλισσα» της Ευρώπης.

Από τη μεριά της η Γαλλία, αν τα καταφέρει, τότε θα προσχωρήσει και αυτή -με τρεις- στην παρέα των Ισπανών και των Γερμανών.

Στη σκιά των «πάντσερ» και της Ιταλίας οι αποψινοί μονομάχοι κατάφεραν να πάρουν τα σκήπτρα και να γίνουν οι πιο πετυχημένες εθνικές ομάδες τα τελευταία χρόνια. Από το 1998, όταν η Γαλλία κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο, μόνον σε τέσσερις από τους 13 τελικούς Παγκοσμίου ή Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος δεν είναι παρούσες αμφότερες. Μέσα στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο η Ισπανία μετράει δύο ευρωπαϊκά τρόπαια κι ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και η Γαλλία αναδείχθηκε δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια και μια Ευρώπης (2020).

Οι αντίπαλοι

Στη φετινή διοργάνωση η Ισπανία ενθουσιάζει με το ουσιαστικό παιχνίδι της. Οι δυο πιτσιρικάδες της, στα άκρα της επίθεσης, Λαμίν Γιαμάλ και Νίκο Γουίλιαμς, είναι ασυναγώνιστοι. Η Ισπανία πάει στον ημιτελικό με σοβαρά προβλήματα. Χωρίς άμυνα (τιμωρημένοι οι Καρβαχάλ και Λε Νορμάν), χωρίς Πέντρι στο κέντρο θα πρέπει να ανταγωνιστεί την πλήρη Γαλλία που δεν σκοράρει, αλλά έχει δυνατή άμυνα.

Τη Γαλλία των Εμπαπέ που παίζει με μάσκα κι έχει πόνους στην πλάτη και Γκριεζμάν που είναι και φαίνεται κουρασμένος. «Η ενότητα είναι δύναμη και αν όλοι συνεχίσουμε να πιέζουμε προς την ίδια κατεύθυνση, τότε μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Αντίπαλός μας δεν είναι μόνον ο Εμπαπέ, αλλά μια ολόλαμπρη ομάδα», δήλωσε ο ομοσπονδιακός προπονητής Λουίς ντε λα Φουέντε. «Ισως μετά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα να αποσυρθώ», είπε ο αρχηγός Μοράτα. «Εδώ δεν μας σέβεται κανένας».

Οι Γάλλοι ήταν πιο φειδωλοί στα λεγόμενά τους: «Πρέπει να εκμεταλλευθούμε την ομάδα που έχουμε, γιατί κερδίζει και είναι πάντα ωραίο να δίνεις χαρά», ανέφερε ο Γκριεζμάν. Στον τελικό της διοργάνωσης του 1984 η Γαλλία είχε νικήσει 2-0 την Ισπανία, στο Παρίσι, όπως και το 2021, στο Μιλάνο, στον τελικό του Nations League. Κυρίως η Γαλλία υπερισχύει της Ισπανίας σε μεγάλες διοργανώσεις. Η μεγαλύτερη επιτυχία της Ισπανίας ήταν στα προημιτελικά του Euro 2012, όταν νίκησε 2-0 και ακολούθως ολοκλήρωσε νικηφόρα τη διοργάνωση.