Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Ρουμανία – Ουκρανία 3-0: Ονειρεμένη πρεμιέρα

 Η Ρουμανία ξεκίνησε ονειρεμένα την πορεία της στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που φιλοξενεί στα γήπεδά της η Γερμανία. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας, στην επιστροφή του στη διοργάνωση έπειτα από το 2016, κέρδισε 3-0 την  Ουκρανία  στο Μόναχο στην πρεμιέρα του πέμπτου ομίλου και έκανε έτσι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την πρόκριση στους «16» του τουρνουά.

Αντίθετα, οι Ουκρανοί ξεκίνησαν με το «αριστερό» στο Euro, που τους θέτει πλέον με την πλάτη στον τοίχο ενόψει της συνέχειας στον όμιλο. Την επόμενη αγωνιστική η Ρουμανία θα αντιμετωπίσει το Βέλγιο, που είναι και το φαβορί για την πρωτιά στον όμιλο, ενώ η Ουκρανία θα αναμετρηθεί με την Σλοβακία.

Οι δύο ομάδες μπήκαν δυναμικά στο παιχνίδι, με την Ουκρανία να έχει περισσότερη ώρα την μπάλα στην κατοχή της (73%), αλλά και την Ρουμανία του Ιορντανέσκου να είναι σωστά στημένη αμυντικά και να μην επιτρέπει στην αντίπαλό της να βρει την τελική πάσα που έψαχνε για να απειλήσει τον Νίτσα. Το πρώτο εικοσάλεπτο πέρασε χωρίς τη σπουδαία φάση από τα συγκροτήματα, που εμφανίστηκαν πολύ προσεκτικά στις κινήσεις τους, αφού το συγκεκριμένο παιχνίδι θεωρούνταν εξ αρχής «τελικός» για την δεύτερη θέση - από τη στιγμή που στο γκρουπ ξεχωρίζει το Βέλγιο.

Ένα τραγικό λάθος στην άμυνα της Ουκρανίας όμως λίγο πριν τη συμπλήρωση μισής ώρας παιχνιδιού (στο 29’), ήταν αρκετό για να αλλάξει η κατάσταση στον αγώνα. Ο Λούνιν δεν μπόρεσε να απομακρύνει καλά τη μπάλα, η οποία έφτασε στον Μαν και ο τελευταίος τροφοδότησε τον Στάντσιου που με τη σειρά του την έστειλε στο δεξί παραθυράκι της εστίας με ασύλληπτο σουτ για το 1-0, στην πρώτη ουσιαστικά φάση που δημιούργησαν στο παιχνίδι οι Ρουμάνοι.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη το ματς «άναψε», με τους Ουκρανούς να πιέζουν για να φτάσουν στην ισοφάριση και τους Ρουμάνους να φλερτάρουν με την επίτευξη κι ενός δεύτερου τέρματος. Μάλιστα, στο 39’ η ομάδα του Έντουαρντ Ιορντανέσκου λίγο έλειψε να πετύχει το 2-0, αλλά από την απευθείας εκτέλεση κόρνερ του Στάντσιου η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι του Λούνιν. Τελικά, με το 1-0 οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα.

Όπως και στο μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου ημιχρόνου, έτσι και στην επανάληψη η Ουκρανία είχε τον έλεγχο και προσπαθούσε να βρει την πάσα για να ξεκλειδώσει τη ρουμάνικη άμυνα. Αντ’ αυτού όμως, στο 53’ δέχτηκε και δεύτερο γκολ με τον Ράσβαν Μάριν να στέλνει την μπάλα χαμηλά στη δεξιά γωνία του Λούνιν με μακρινό σουτ (2-0).

Η ομάδα του Ιορντανέσκου βέβαια, δεν έμεινε μόνο εκεί, αφού στο 57’ έφτασε τελικά και σε τρίτο γκολ, «σφραγίζοντας» έτσι πρόωρα το τρίποντο. Ο Μαν μπήκε στη μεγάλη περιοχή με υπέροχη ενέργεια και σέρβιρε για τον Ντράγκους, που από κοντά δεν δυσκολεύτηκε να σκοράρει για το 3-0.

Ως το φινάλε όσο κι αν προσπάθησε η Ουκρανία να φτάσει στα γκολ δεν τα κατάφερε ενώ είχε και δοκάρι στις καθυστερήσεις με το γυριστό πλασέ του Γιάρεμετσουκ και η Ρουμανία πανηγύρισε το τρίποντο.

Διαιτητής: Γκλεν Νίμπεργκ (Σουηδία)

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Νίτσα, Ράτσιου, Ντραγκούσιν, Μπούρτσα, Μπάντσου, Μ. Μάριν (75’ Ρους), Μαν (62’ Χάτζι), Ρ. Μάριν, Στάντσιου (87’ Ρακοβιτσάν), Κομάν (62’ Μιχάιλα), Ντράγκους (75’ Πούσκας).

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Λούνιν, Κονόπλια (72’ Τιμτσούκ), Ζαμπάρνι, Ματβιγένκο, Ζιντσένκο, Στεπανένκο (62’ Μπράτσκο), Σαπαρένκο (63’ Γιάρεμτσουκ), Τσιγκάνκοφ (63’ Γιαρμολένκο), Σουντάκοφ (83’ Μαλινόβσκι), Μούντρικ, Ντόβμπικ.