Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Με πρωτοβουλία του Κ. Τασούλα στη Βουλή των Ελλήνων η 16η Ετήσια Συνάντηση στελεχών των Γραφείων Προϋπολογισμού των Κοινοβουλίων και των Ανεξάρτητων Δημοσιονομικών Θεσμών των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ



Αθήνα, 17 Ιουνίου 2024

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

«Δεν αρκεί να λέμε στον λαό τι είναι σωστό. Πρέπει να τον πείθουμε ότι αυτό που του λέμε τον συμφέρει κιόλας» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της 16ης Ετήσιας Συνάντησης της Ομάδας Εργασίας των στελεχών των Γραφείων Προϋπολογισμού των Κοινοβουλίων και των Ανεξάρτητων Δημοσιονομικών Θεσμών των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, που πραγματοποιείται με δική του πρωτοβουλία στην αίθουσα της Γερουσίας του ελληνικού Κοινοβουλίου.

 

Ο κ. Κ. Τασούλας, απευθυνόμενος στα στελέχη των Γραφείων Προϋπολογισμού των Κοινοβουλίων από 37 χώρες, σημείωσε πως «η μεγάλη πρόκληση είναι χάρη στη δική σας εμπειρία και χάρη στο δικό μας θάρρος και έλλειψη φόβου για το πολιτικό κόστος, να πείσουμε τους λαούς που δέχονται τόνους λαϊκισμού πάνω στις αισθήσεις τους, ότι δημοφιλία είναι τα δημόσια οικονομικά να είναι σε τάξη για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις πραγματικές ανάγκες, να είμαστε έτοιμοι για τα έκτακτα και να μην θυσιάσουμε το αύριο στις εφήμερες ανάγκες του σήμερα».

Ο Πρόεδρος της Βουλής αφού επεσήμανε ότι ο εκλογικός κύκλος δεν συμβαδίζει με τον οικονομικό κύκλο, εξέφρασε την ανάγκη «τα προγράμματα, οι προϋπολογισμοί, τα σχέδια να αποκτήσουν έναν πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα τον οποίον δεν πρέπει να τον ανατρέπει με τόση ευκολία ο εκλογικός κύκλος».

Ο κ. Κ. Τασούλας σημείωσε τέλος πως «η δημοσιονομική πειθαρχία, τα μακροχρόνια προγράμματα, το νοικοκύρεμα των οικονομικών συμφέρουν τους λαούς και τους πολίτες».

Η Ετήσια Συνάντηση στην οποία συμμετέχουν πάνω από 140 εκπρόσωποι από 37 χώρες, συνδιοργανώνεται από το Γραφείο του Κράτους στη Βουλή των Ελλήνων με συντονιστή τον καθηγητή κ. Ιωάννη Τσουκαλά, που είναι ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Στην Ετήσια Συνάντηση κεντρικοί ομιλητές ήταν επίσης ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο Υπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκος Πιερρακάκης.

Τις εργασίες παρακολούθησε και ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Βασίλειος Μπαγιώκος. 

Επισυνάπτεται ο χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων: 


Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κων. Τασούλα στη 16η Ετήσια Συνάντηση της Ομάδας Εργασίας των στελεχών των Γραφείων Προϋπολογισμού των Κοινοβουλίων και των Ανεξάρτητων Δημοσιονομικών Θεσμών των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Παιδείας της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων,

Kύριε Τσουκαλά, Συντονιστή Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

 

Ο κύριος Τσουκαλάς είχε την καλοσύνη να χαρακτηρίσει την ιδέα μου να γίνει η 16η Ετήσια συνάντηση της Ομάδας Εργασίας των στελεχών των Γραφείων Προϋπολογισμού των Κοινοβουλίων και των Ανεξάρτητων Δημοσιονομικών Αρχών των χωρών του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα, στη Βουλή των Ελλήνων, να χαρακτηρίσει λοιπόν την ιδέα μου brilliant (λαμπρή ιδέα).

 

Δεν θέλω να σας θορυβήσω, αλλά θα αποδειχθεί αν ήταν brilliant από τα συμπεράσματα αυτού του διημέρου. Από εσάς εξαρτάται αν η ιδέα μου είναι brilliant και βλέποντας στα πρόσωπά σας την προθυμία, την επιστημοσύνη και τη διάθεση να μιλήσετε για τη δημοσιονομική ισορροπία και τη δημοσιονομική συνέπεια των πολιτικών, των Νομοθετικών Σωμάτων, είμαι βέβαιος τελικά ότι η ιδέα θα αποδειχθεί brilliant.

 

Κυρίες και κύριοι,  ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δημιουργήθηκε μετά από τις στάχτες του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου για να βοηθήσει την Ευρώπη να σταθεί στα πόδια της και να χειριστεί όσο καλύτερα μπορούσε τα κονδύλια του σχεδίου Μάρσαλ.

 

Σήμερα, δεκαετίες μετά, ο Οργανισμός αυτός παραμένει πολύτιμος για τη συμπαράσταση, την επιστημονική, την πολιτική, την αντικειμενική, την οποία παρέχει στις Κυβερνήσεις που είναι μέλη του, αλλά και σε όσους δεν είναι μέλη του -γιατί το κύρος του ξεπερνάει την αριθμητική των μελών του- προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα αναπτυξιακά προβλήματα, τις σύγχρονες προκλήσεις, όπως έχουμε για λόγους ευφημισμού αποφασίσει να ονομάζουμε τα προβλήματα.

Φοβόμαστε να πούμε τη λέξη προβλήματα και βρήκαμε μια άλλη λέξη, λέμε προκλήσεις.

 Δεν πειράζει, ας μιλήσουμε για προβλήματα. Άλλωστε η λέξη πρόβλημα είναι ελληνική. Νοιώθω πιο ειλικρινής με αυτήν τη λέξη.

Μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, που ταρακούνησε το οικονομικό παγκόσμιο οικοδόμημα και την Ελλάδα πολύ περισσότερο, με μία de facto χρεοκοπία, όχι de jure, ευτυχώς, η σημασία της αποστολής σας γίνεται ακόμη πιο σημαντική.

Μπήκαμε σε μία περίοδο διαδοχικών κρίσεων, κρίσεις περιβαλλοντικές, κρίσεις υγειονομικές και η μεγαλύτερη κρίση, πάνω κι απ’ αυτές, η κρίση ασυνεννοησίας, η κρίση έλλειψης συνεννόησης σε παγκόσμιο επίπεδο εν σχέσει με τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει η γη, η Οικουμένη και αυτές οι προτεραιότητες δεν είναι πια εθνικές είναι υπερεθνικές.

Γι’ αυτό και η ασυνεννοησία γίνεται ακόμη πιο οδυνηρή.

Στη θέση της ασυνεννοησίας, έρχεται η λογική, έρχεται η κοινή λογική, έρχεται η επιστήμη, έρχεται η εμπειρία να προσπαθήσει να βοηθήσει ώστε η παγκόσμια ασυνεννοησία να μειωθεί. Κι εδώ ακριβώς είναι ο δικός σας ρόλος. Ο ρόλος των Γραφείων Προϋπολογισμού των Κοινοβουλίων που είναι σύμβουλοι των Νομοθετικών Σωμάτων αλλά και των Ανεξαρτήτων Δημοσιονομικών Αρχών.

Πριν από πολλούς αιώνες, το 64 π.Χ., ένας από τους πιο σπουδαίους ρήτορες, που γέννησε η ανθρωπότητα και πολιτικός, ο Κικέρων, δεχόταν μία συμβουλή από τον νεότερο αδερφό του, τον Κόιντο Τύλλιο Κικέρωνα.

Αυτές οι συμβουλές του Κόιντου Τύλλιου Κικέρωνα προς τον αδερφό του, προς τον πολιτικό, έχουν βγει και σε ένα καταπληκτικό βιβλίο, το «Εγχειρίδιο προεκλογικής εκστρατείας».

Μία από τις πρώτες συμβουλές που έδωσε στον Κικέρωνα ο αδερφός του είναι: «ποτέ να μην αρνείται να πει, ότι θα ικανοποιήσει μία ανάγκη ακόμη κι’ αν είναι βέβαιος ότι αυτή η ανάγκη οικονομικά δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, γιατί αν αρνηθεί θα κάνει εχθρούς».

Οι βάσεις της δημοσιονομικής εκτροπής είχαν μπει από την εποχή του Κικέρωνα. Είχαν μπει πάνω στην επιθυμία της δημοφιλίας. Και εδώ είναι η μεγάλη πρόκληση.

Εδώ ισχύει η λέξη πρόκληση, εδώ δεν είναι πρόβλημα.

Η μεγάλη πρόκληση είναι χάρη στη δική σας εμπειρία και γνώση και χάρη στο δικό μας θάρρος και έλλειψη φόβου για το πολιτικό κόστος, να πείσουμε τους λαούς που δέχονται τόνους λαϊκισμού πάνω στις αισθήσεις τους, να πείσουμε τους λαούς ότι η δημοφιλία δεν είναι αυτό που συμβούλεψε ο Κικέρωνας τον αδερφό του.

Δημοφιλία είναι τα δημόσια οικονομικά να είναι σε τάξη για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις πραγματικές ανάγκες, να είμαστε έτοιμοι για τα έκτακτα και να μην θυσιάσουμε το αύριο στις εφήμερες ανάγκες του σήμερα.

Είμαι βέβαιος ότι οι διαλέξεις που θα ακολουθήσουν, η ανταλλαγή απόψεων θα συμβάλει προς το να μπορέσουμε να κάνουμε δημοφιλή τη δημοσιονομική τάξη και πειθαρχία.

Δεν αρκεί να λέμε στον λαό τι είναι σωστό. Πρέπει να τον πείθουμε ότι αυτό που του λέμε τον συμφέρει κιόλας.

Είναι βέβαιο πια και εδώ κλείνω, ότι ο εκλογικός κύκλος δεν συμβαδίζει με τον οικονομικό κύκλο. Είναι βέβαιο λοιπόν ότι τα προγράμματα, οι προϋπολογισμοί, τα σχέδια πρέπει να αποκτήσουν έναν πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα και αυτόν τον ορίζοντα, είναι βέβαιο, ότι δεν πρέπει να τον ανατρέπει με τόση ευκολία ο εκλογικός κύκλος. Αλλά ταυτόχρονα αυτό θα πρέπει να είναι και δημοκρατικό.

Αυτή η υπέροχη εξίσωση πρέπει να λυθεί και είμαι βέβαιος ότι αυτό το διήμερο εδώ στην Αθήνα, υπό την έμπνευση του ιερού Βράχου της Ακροπόλεως, τα στελέχη των δημοσιονομικών αρχών 37 χωρών που βρίσκονται σήμερα εδώ, θα βοηθήσουν τις πολιτικές ηγεσίες να λύσουν αυτή τη δύσκολη αλλά τόσο απαραίτητη εξίσωση.

Γιατί η δημοσιονομική πειθαρχία, γιατί τα μακροχρόνια προγράμματα, γιατί το νοικοκύρεμα των οικονομικών συμφέρουν τους λαούς και τους πολίτες.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και καλή επιτυχία στις εργασίες σας.