Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Ιταλία - Αλβανία 2-1: Δυσκολεύτηκαν, Ανατροπή με στιλ... ιταλικό

 Παρότι βίωσε τον απόλυτο αιφνιδιασμό στα 23 δευτερόλεπτα (!) του ματς και παρότι παραλίγο να την... πατήσει με τη συντηρητική τακτική του β' ημιχρόνου στο 90', η Ιταλία νίκησε τη μαχητική Αλβανία στο «Βεστφάλεν» με σκορ 2-1, ξεκινώντας έτσι θετικά την περιπέτειά της στο Euro 2024.

 H Αλβανία άφησε... εμβρόντητους τους

πρωταθλητές Ευρώπης πριν καν συμπληρωθεί μισό λεπτό αγώνα, όταν ο Μπαϊράμι εκμεταλλεύθηκε την απίθανη γκάφα του Ντιμάρκο (που του έδωσε... πάσα με πλάγιο) και σκόραρε για το αλβανικό 0-1. 

Το ξεκίνημα του αγώνα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο για την Αλβανία, με τον Μπαϊράμι στα πρώτα 23 δευτερόλεπτα να πετυχαίνει το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία των Euro και να βάζει μπροστά την ομάδα του, κάνοντας την κερκίδα στο Ντόρτμουντ να ξεσηκωθεί.
Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη όμως για τους Αλβανούς, καθώς εννεά λεπτά αργότερα ο Μπαστόνι έφερε το παιχνίδι στα ίσα, με την Ιταλία να πολιορκεί την αντίπαλη περιοχή και να βγάζει γρήγορα το άγχος από πάνω της μετά το αρχικό "πάγωμα" που δέχθηκαν. 
Σαν να μην έφτανε όμως αυτό για τους Αλβανούς, ο Μπαρέλα στο 16ο λεπτό της αναμέτρησης έβαλε μπροστά τους "ατζούρι" με εντυπωσιακό σουτ εκτός περιοχής, με την Ιταλία να κλείνει το πρώτο τέταρτο του αγώνα όντας τελικά εκείνη που προηγείται. Ο ρυθμός του αγώνα στη συνέχεια έπεσε, με την Ιταλία να έχει τον έλεγχο της αναμέτρησης και όποτε ήθελε έφτανε στο τέρμα του Στρακόσα για να τον απειλήσει, αλλά ο τερματοφύλακας της Αλβανίας είπε "όχι" στην εντυπωσιακή προσπάθεια του Φρατέζι στο 33ο λεπτόΟ γκολκίπερ για τον οποίο ενδιαφέρεται και η ΑΕΚ, ήταν εκείνος που κράτησε την Αλβανία στο παιχνίδι στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, αποκρούοντας σε κόρνερ το τετ α τετ του Σκαμάκα, με το 2-1 να παραμένει στο φινάλε του πρώτου 45λεπτου. 
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τελείως διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το πρώτο, με τις δύο ομάδες να δίνουν περισσότερο βάση στις άμυνες τους και τους ποδοσφαιριστές να κοιτούν τις μονομαχίες μεταξύ τους και όχι το πως θα παίξουν ποδόσφαιρο. Η πρώτη ουσιαστικά αξιόλογη φάση του δευτέρου μέρους έγινε στο 59ο λεπτό με τον Κιέζα να κατεβάζει πολύ ωραία τη μπάλα, αλλά το σουτ του κατέληξε λίγο άουτ από το δεξί δοκάρι του τερματοφύλακα της Αλβανίας. 
Την τεράστια ευκαιρία να "κλέψουν" τον βαθμό της ισοπαλίας έχασαν οι Αλβανοί στο 90ο λεπτό της αναμέτρησης, με τον Μανάι να βρίσκεται φάτσα με τον Ντοναρούμα, αλλά ο Ιταλός πορτιέρο απέκρουσε με τα πλευρά, διώχνοντας τη μπάλα σε κόρνερ τελικά. 

Διαιτητής: Τσβάιερ (Γερμανία)

ΙΤΑΛΙΑ (Λουτσιάνο Σπαλέτι): Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Μπαστόνι, Καλαφιόρι, Ντιμάρκο (83’ Νταρμιάν), Ζορζίνιο, Μπαρέλα, Φρατέζι, Κιέζα (77’ Καμπιάσο), Πελεγκρίνι (77’ Κριστάντε), Σκαμάκα (83’ Ρετέγκι).

ΑΛΒΑΝΙΑ (Σιλβίνιο): Στρακόσα, Χισάι, Ντζιμσίτι, Αγέτι, Μιτάι, Ασλάνι, Ραμαντάνι, Μπαϊράμι (87’ Μούτσι), Ασάνι (68’ Χότσα), Σεφέρι (68’ Λάτσι), Μπρόγια (77’ Μάναϊ).