Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Μητσοτάκης στη Βουλή: Φέραμε 36 δισ. στη χώρα - Υποχρέωση μου να αφήσω οριστικά πίσω μας την εποχή της χρεοκοπίας - Το ψέμα είναι στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ - Σήμερα θα σχεδίασα ροζ τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ

  

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αντιπολίτευση για τα όσα ισχυρίστηκαν και στην σημερινή συζήτηση για την ακρίβεια, αλλά και για όσα είχαν προηγηθεί και τις εξαγγελίες δισεκατομμυρίων χωρίς κοστολόγηση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε ιδιαίτερα τους πολιτικούς αρχηγούς, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ διαπραγματεύτηκε σκληρά για τα 36 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζοντας παράλληλα: «Πρώτη μου υποχρέωση είναι να αφήσω οριστικά πίσω μας την εποχή της χρεοκοπίας».

Στο πλαίσιο της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μια παρατήρηση της διαδικασίας. Η συζήτηση ξεκίνησε πριν έξι ώρες και η κα Κωνσταντοπούλου μας κάλεσε για την τήρηση της τάξης και μίλησε 53 λεπτά ενώ δικαιούται 20. Επικαλούμενη ότι είχα έξι ώρες για την ολοκλήρωση μιας συζήτησης που θα μπορούσε άνετα να ολοκληρωθεί αν όλοι οι ομιλητές τηρούσαν τον χρόνο.

Για το σχόλιό σας για τη συνάντηση με τον πρώην Γάλλο πρόεδρο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν καθοριστικός το δύσκολο καλοκαίρι του 2015 το τραγικό χειρισμό της κυβέρνησης στην οποία κι εσείς συμμετείχατε, για να μείνει η χώρα στο ευρώ, που κι εσείς συμμετείχατε και είχατε ανοίξει τον δρόμο της καταστροφής. Κάποιοι άλλοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.

Η ΝΔ τον Αυγουστο του 2015 έκανε κάτι επιζήμιο για το κόμμα της, αλλά έβαλε το εθνικό συμφέρον μπροστά ώστε να συμπράξει ώστε να διορθώσει το κακό στον βαθμό που θα κρατούσε την χώρα στην Ευρωζώνη, παρά τα τερτίπια τα δικά σας, του κύριου Τσίπρα και του κύριου Βαρουφάκη. Τα ποσοστά δεν τα υφαρπάξαμε, οι πολίτες μας τα έδωσαν, όπως και το δικό σας ποσοστό.  Θυμάμαι μεταξύ Μαίου και Ιουνίου του 2023 περιφρονήσατε τους ψηφοφόρους σας και διορίσατε δικούς σας βουλευτές. Ετσι δεν έγινε;

Στην τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη… αν έπρεπε να σχεδιάσω ένα παπούτσι για το ΠΑΣΟΚ του 2024 όπως το εκφράζεται, αλλά αντί για πράσινο ήλιο θα ήταν ροζ γιατί αυτά που άκουσα είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια οικονομία που μειώνει το βάρος του δημοσίου χρέους, με τη μεγαλύτερη ταχύτητα από κάθε άλλη χώρα, συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη.

Που τα επιτόκια δανεισμού πέφτουν με μεγάλη ταχύτητα, συγκλίνει ή αποκλίνει. Που έχει φτάσει το 50% του ΑΕΠ να είναι εξαγωγές, συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη. Μια οικονομία που μειώνει την ανεργία με τη μεγαλύτερη ταχύτητα στην Ευρώπη συγκλίνει ή αποκλίνει. Οταν τα μεγάλα ΜΜΕ οικονομικού περιεχομένου χαιρετούν την οικονομική πρόοδο της χώρας. Εμείς που αποκλίνουμε κατά τα λεγόμενα σας παίξαμε ή δε παίξαμε καθοριστικό ρόλο σε αποφάσεις για το καλό της Ευρώπης και της πατρίδας μας.

Οταν 5 μέρες διαπραγματευόμασταν το Ταμείο Ανάκαμψης, παίξαμε ή όχι ρόλο στην Ευρώπη; Η κυβέρνηση αυτή έπεισε τους εταίρους να προφυλάξει τα δικά της σύνορα και να πείσει ότι είναι και Ευρωπαϊκά. Αυτή η κυβέρνηση αποκλίνει; Αποκλίνει ή συγκλίνει προς της διαπιστώσεις της ΕΕ ως προς τα ζητήματα κράτους δικαίου;

Να θυμηθώ τον κ. Παπανδρέου ότι έταζε 2 δισ. και μετά πήγε το Καστελόριζο και μας έβαλε στα μνημόνια; Εμείς κάνουμε την κριτική μας.  Η κρίση ήταν πολύ βαθιά κι αν νομίζει κάποιος ότι από το 67% θα φτάσουμε στο 100% σε δύο χρόνια, να έρθει να μου το υποδείξει.

Πορτογαλία και Ιρλανδία μπήκαν στην ΕΕ πιο φτωχές και τα πήγαν καλύτερα από εμάς. Λόγω της μεγάλης κρίσης του 2010 και γιατί επί Αν. Παπανδρέου η Ελλάδα είχε μείνει στάσιμη. Να θυμόμαστε την πραγματική οικονομική ιστορία του τόπου. Δεν αμφισβητώ ότι σε ορισμένες επιλογές να είμαστε από την ίδια πλευρά.

Η προσπάθεια μας να συγκλίνουμε με την Ευρώπη σε όλους τους δείκτες και κυρίως στο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μεγάλες. Μιας και μιλάμε για την ιστορία της ευρωπαϊκής σύγκλισης και έχουμε ευρωεκλογές και πρέπει να θυμόμαστε κάποια πράγματα και είστε υπερήφανος και την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου να σας θυμίσω ότι το δικό σας κόμμα φώναζε “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο” όταν ο Καραμανλής έβαζε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Σε λίγο κ. Ανδρουλάκη θα μας λέτε Ευρώπη = ΠΑΣΟΚ», ανέφερε.

Συνεχίζοντας απευθυνόμενος στον Ν. Ανδρουλάκη, είπε: «Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης: Εσεις τη βάλατε. Μείωση του ΕΝΦΙΑ 35% αφορά τους πλούσιους ή όλους τους Ελληνες. Μείωση φορολόγησης επιχειρήσεων από το 29% στο 22%. Μερικές φορές όντως μπορείς να μειώνεις φόρους και να έχεις επιπλέον έσοδα, αλλά δεν ισχύει παντού. Μας δόθηκε όμως η ευκαιρία να αυξήσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παγωμένους. Να επενδύσουμε στις Ε.Δ. στην Παιδεία, να ενισχύσουμε την οικογένεια, να ανεβάσουμε το επίδομα γέννας, όλα αυτά έγιναν από πλεόνασμα.

Η χώρα πρέπει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 2%. Δεν έχουμε λέει 2 δις να βρούμε να δώσουμε. Εσεις τουλάχιστον περιοριστήκατε στα 2 δις… Η χώρα έχει καταφέρει να συγκλίνει κυρίως στο κύρος της κύριε Ανδρουλάκη και πρέπει να είναι κάποιος πολύ καλοπροαίρετος για να την πυροβολεί στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο όπως κάνετε εσείς τόσο καιρό.

Ποτέ δεν κρυφτήκαμε. Εξηγήσαμε όπου δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, γιατί δεν μπορούμε. Δεν είπαμε ότι υπάρχουν λεφτόδεντρα. Μιλήσατε για την Ισπανία και την ακρίβεια στα τρόφιμα. Ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ισπανία, μετά τη μείωση του ΦΠΑ, παρεμφερή πληθωρισμό έχουμε με την Ισπανία, μία μονάδα διαφορά. Ολες οι χώρες πασχίζουν με το ίδιο πρόβλημα. Και δεν γνωρίζατε πως ήδη η Ισπανία είχε πολύ χαμηλή φορολόγηση στα τρόφιμα».

Ακολούθησε ο εξής διάλογος

Ανδρουλάκης: Απευθύνεστε σε εμένα και απαντάτε για τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ
Μητσοτάκης: εσείς τι λέτε
Ανδρουλάκης: να εκμεταλλευτείτε το δημοσιονομικό περιθώριο
Μητσοτάκης: πόσο το υπολογίζετε;
Ανδρουλάκης: 500 εκατ ευρώ
Μητσοτάκης: Έρχομαι τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, οι προτάσεις του έχουν κοστολογηθεί από το ΓΛΚ αλλά δεν έχει μέσα τον 13 και 14 μισθό. Θα τον δώσετε κ. Φάμελλε;
Φάμελλος: Έχουμε εκλογές τώρα.
Μητσοτάκης: Ε βέβαια έχουμε εκλογές και λέμε ότι σαχλαμάρα θέλουμε , τι σημασία έχει. Το έχει υποσχεθεί όμως ο αρχηγός σας.
Φάμελλος: Και εγώ το έχω πει
Μητσοτάκης: Α και εσείς. Άρα άλλα 2,2 δισ. ευρώ. Σε αυτό έρχεται και η Υγεία που λέτε αύξηση του ΑΕΠ κατά 5%.

«Έρχομαι και σε όσα είπατε και εσείς κ. Φάμελλε. Ακούσαμε ότι η πολιτική της κυβέρνησης ευνοεί τους λίγους και οι φοροαπαλλαγές αφορούσαν τους λίγους και όχι τους πολλούς. Ας τα θυμίσουμε: μείωση ασφαλιστικών εισφορών 4,4%. Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης που ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε. Μείωση ΕΝΦΙΑ 35% για όλους. Όλα αυτά αφορούν πλούσιους ή κάθε Έλληνα πολίτη. Αύξηση του επιδόματος γέννησης. Κατάργηση φόρου γονικών παροχών. Αφορούν όλους τους Έλληνες αυτά ή μόνο πλούσιους; Μείωση φορολόγησης επιχειρήσεων από το 29 στο 22%. Έχετε μεγάλο ενδιαφέρον για την φορολόγηση μερισμάτων. Από τότε που μειώσαμε τον φόρο στα μερίσματα εισπράξαμε περισσότερα έσοδα», είπε.

Σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε: «Οι πρόσθετοι φόροι είναι ακριβώς αυτοί που μας επέτρεψαν να αυξήσουμε τους πόρους στην Υγεία και να αυξήσουμε μισθούς Δημοσίων Υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια. Να μπορέσουμε να επενδύσουμε περισσότερο στις ΕΔ στην Παιδεία, μόνιμες προσλήψεις να κάνουμε ουσιαστική πολιτική για την οικογένεια. Όλα αυτά έγιναν από τοπ πλεόνασμα της ανάπτυξης. Η τήρηση όμως των δημοσιονομικών στόχων σε μια Ευρώπη που αλλάζει είναι μη διαπραγματεύσιμη για την κυβέρνηση μας. Η χώρα έχει καταφέρει να συγκλίνει στην Ευρώπη πρωτίστως στο κύρος της. Και πρέπει να είναι κάποιος πολύ κακοπροαίρετος για να μην το βλέπει και να πυροβολεί συνεχώς την χώρα του στην Ευρώπη όπως κάνετε εσείς συστηματικά.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και το οικονομικό πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Σ. Κασσελάκης: «Στα 15,1 δις μόνο το κοστολογημένο πρόγραμμά σας, χωρίς τον 13ο και 14ο μισθό. Θα τα δώσετε; Μετά τις εκλογές; Αρα λέμε παραμύθια στον κόσμο! Κε. Φάμελλε δεν αναφερθήκατε στον κ. Κασσελάκη που έλεγε θα έρθει, αλλά καλώς δεν ήρθε. Θα ήταν λίγο άχαρο. Μας είπε για 13ο και 14ο μισθό. Κι εσείς άλλα 2,2 δις στα 15 δις. Και μετά για την Υγεία 5,8% δαπάνες συν άλλο 5%. Πάτε να μαζέψετε μια γκάφα και την κάνετε χειρότερη. Αλλα 11 δις. Κάθε συνέντευξη του Κασσελάκη μας στοιχίζει 10 δις. Μετρό: 28 δις σε ένα χρόνο. Καλά πάμε… Το είδαμε το έργο αυτό το 2015.

Μια εξοργισμένη κοινωνία σας πίστεψε κι εσείς την εξαπατήσατε. Το ψέμα είναι το DNA σας. Υποσχεθήκατε ότι μπορείτε να φανταστείτε. Ερχεται ο αρχηγός σας σε ένα νέο περιτύλιγμα για να το πάει στο… τούρμπο. Δεν μπορείτε να μάθετε τίποτα από τα λάθη σας. Να σκεφτείτε ότι το 41%, αλλά να σκεφτείτε γιατί έριξαν εσάς στο 17%. Συζήτηση με λαικισμο είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει. Αν και δεν σας προσέχει ιδιαίτερα και κανείς. Οι πολίτες μπορεί να είναι στενοχωρημένοι μαζί μας σε ορισμένα, αλλά δεν πιστεύουν ότι θα τα λύσετε εσείς. Το έχουμε ξαναδεί το έργο αυτό. Το είδαμε το 2015, τότε μια θυμωμένη και οργισμένη κοινωνία σας πίστεψε και σας ψήφισε και την διαψεύσατε. Είστε η παράταξη που ταυτίζεται με το ψέμα. Δεν μπορείτε να μάθετε τίποτα από τα σφάλματα σας. Αντιμετωπίζετε με αλαζονεία το 41% που μας έδωσε ο λαός αλλά μήπως να σκεφτείτε γιατί εσάς από το 36 σας πήγε στο 17; Δεν νομίζω ότι σας προσέχει και κανείς ιδιαίτερα όταν μπαίνετε στην λογική πλεονασμού».

«Η πρώτη μου υποχρέωση απέναντι στην χώρα και την παράταξη μου είναι να αφήσω οριστικά πίσω μας την εποχή της χρεοκοπίας. Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε πίσω εκεί που θέλετε να μας πάτε», τόνισε.

Για την επίσκεψη Κασσελάκη στη Ραμάλα

«Θα συναντηθείτε και με την ηγεσία του Ισραήλ ή θα πάτε μόνο στη Ραμάλα για να βγάλετε σέλφι;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη Κασσελάκη στη Ραμάλα. «Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών. Σέβομαι και τις αποφάσεις των άλλων χωρών. Όμως όταν ακούω τη Χαμάς να πανηγυρίζει και να λέει ότι αν δεν είχαμε κάνει τη φρικιαστική επίθεση στο Ισραήλ δε θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο, δεν είμαι ικανοποιημένος».

Για την εξωτερική πολιτική

Αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στην εξωτερική πολιτική. «Αναφερθήκατε κ. Φάμελλε στον κ. Τσίπρα. Δεν θέλω να επιστρέψω σε εκείνη την εποχή γιατί σε μεγάλο βαθμό κρίθηκε από τον λαό . Να μιλήσουμε για το σήμερα και όσα λέτε σήμερα και ο νέος σας αρχηγός. Καταλαβαίνω και το lifestyle και τις φωτογραφήσεις και να γίνεσαι ελκυστικός σε κάποιες εκπομπές και είναι δικαίωμα σας όσο το κάνετε εντός της χώρας. Όταν αρχίζετε και πάτε στο εξωτερικό γίνονται τα πράγματα πιο επικίνδυνα. Θα πάτε μαθαίνω στην Ραμάλα. Θα μας πείτε με ποιους θα συναντηθείτε ποια η πολιτική σας. Μήπως θέλετε να πάτε για σελφι; Με την Χαμάς τις θα κάνετε ή μήπως επιμένετε ότι είναι «ντεμι»- τρομοκρατική οργάνωση;», είπε.

«Η άποψη της κυβέρνησης είναι απολύτως σαφής. Η κυβέρνηση υποστηρίζει την λύση των δύο κρατών και θεωρεί ότι οποιαδήποτε απόφαση για καθεστώς της Παλαιστίνης μπορεί να λυθεί με ξεκάθαρο οριοθετημένο οδικό χάρτη που θα οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα και θεωρούμε ότι ακόμα δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Σέβομαι και τις αποφάσεις των άλλων κρατών. Ψηφίσαμε υπέρ της αναβάθμισης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ. Όμως όταν ακούω την Χαμάς – λέτε ότι δεν είναι ακριβώς τρομοκρατική οργάνωση – να πανηγυρίζει και να λέει ότι αν δεν είχαν κάνει αυτή την τρομακτική επίθεση δεν θα έφταναν σε αυτό το σημείο, δεν μπορώ να είμαι ευχαριστημένος. Όπως δεν μπορώ να ταυτίσω την Χαμάς με τα δίκαια του παλαιστινιακού λαού», ανέφερε.

«Η κριτική που έχουμε ασκήσει στην κυβέρνηση του Ισραήλ για τις άθλιες και τραγικές απώλειες παιδιών στην Παλαιστίνη είναι σκληρή», πρόσθεσε.


 

Μητσοτάκης: Ελέφαντας στο δωμάτιο η ακρίβεια – Δύσκολο στοίχημα η καταπολέμηση της – χρεοκοπία χωρίς επιστροφή όσα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί ελληνικά νοικοκυριά, είναι ελέφαντας στο δωμάτιο, τόνισε στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε ότι «μιλάμε λοιπόν για ένα δύσκολο στοίχημα, το οποίο για να κερδηθεί χρειάζεται και χρόνο και συστηματική προσπάθεια, αλλά πριν απ’ όλα χρειάζεται ρεαλισμό και γνώση της πραγματικότητας».

H ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη  

 

«Το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί όλα τα ελληνικά νοικοκυριά είναι η ακρίβεια, είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο Η αναμέτρηση με το πρόβλημα αποτελεί απολυτή προτεραιότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλη. «Εφαρμόζουμε μία πολιτική με στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και τη στήριξή των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

«Συμφώνησα αμέσως με τη διεξαγωγή της σημερινής συζήτησης καθώς η ακρίβεια απασχολεί όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, θα έλεγα ότι είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του. Πρόσθεσε ότι «σε όλες τις μετρήσεις το πρόβλημα της ακρίβειας κυριαρχεί, αφήνοντας πίσω άλλα ζητήματα. Γι αυτό η καταπολέμησή της αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Οι πολίτες πρέπει να μάθουν την μακροοικονομική αλήθεια, να πληροφορηθούν για να αναχώματα που έχουμε υψώσει απέναντι στον πληθωρισμό και να μάθουν τις θέσεις όλων των κομμάτων στο ζήτημα αυτό.

Η εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, οι ανατιμήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο σφράγισαν τη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης. Μέσα από τολμηρή πολιτική αναχαιτίσαμε τις ανατιμήσεις στο ρεύμα, τώρα έχει φτάσει η τιμή του στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά το πρόβλημα επιμένει στον πληθωρισμό των τροφίμων. Το χαρακτήρισε ένα δύσκολο στοίχημα που για να κερδηθεί χρειάζεται ρεαλισμό και γνώση της πραγματικότητας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε στην Κομσιόν λέγοντας ότι οι πολυεθνικές δεν μπορούν να θέτουν γεωγραφικούς προσδιορισμούς και να μειώνουν τις τιμές εκεί που θέλουν για να αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση. Είναι κερδοσκοπική τακτική που δεν συνδέεται με τα μεταφορικά κόστη και χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε: «Δεν το ζητούμε μόνο εμείς αλλά και άλλες 7 χώρες που είναι τα θύματα αυτών των γεωγραφικών περιορισμών τόνισε. Εξήγησε ότι συμβαίνει τώρα γιατί αναδείχθηκε τώρα στην μεγάλη του ένταση το πρόβλημα. Και η ΕΚΤ δεν προέβλεπε τέτοιον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να καταπολεμηθεί ριζικά».

Το να μιλάμε για ακρίβεια Μητσοτάκη είναι επιεικώς παραπλανητικό, είπε ακόμα και αναφερόμενος σε μια ανάλυση είπε ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων έχει μια ιδιαιτερότητα. «Χωρίς τη συμμετοχή του ελαιόλαδο ο πληθωρισμός θα ήταν στο 2,8% γιατί είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν», τόνισε και πρόσθεσε ότι η πολιτική για αυξήσεις μισθών και συντάξεων υλοποιείται με απόλυτη συνέπεια. Παραλάβαμε το βασικό στα 650 και είναι στα 830 ευρώ.

Συνεχίζοντας με τους πέντε μύθους ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στον 2ο μύθο: « Μας λέτε ότι έχουμε τιμές Σουηδίας και μισθούς Βουλγαρίας. Ούτε η Σουηδία, ούτε η Βουλγαρία πτώχευσαν όπως η Ελλάδα. Ζήσαμε περιπέτεια που εκτίναξε την ανεργία, έκλεισαν επιχειρήσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε πίνακα με την ιστορία της ελληνικής οικονομίας, και επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντας ότι μεταξύ του 2015-2019 «όταν η Εύρωπη έβρεχε λεφτά κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα».

Και πρόσθεσε: «Επειδή ο νέος αρχηγός θέλει να αναστήσει την πολιτική συμμαχία με Βαρουφάκη και Κωνσταντοπούλου να του θυμίσουμε ποιοι ήταν οι μεγάλοι υπαίτιοι της οικονομικής καταστροφής. Παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα πέτυχε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από το μέσο όρο της Ε.Ε.»

Στις επίμονες διακοπές της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας σχολίασε: Κυρία Κωνσταντοπούλου μην με αναγκάσετε να σας απαντήσω με καρδούλα.

Όλα αυτά που προτείνετε είναι χρεοκοπία χωρίς επιστροφή

Μίλησε για πληθωριστικές υποσχέσεις από την αντιπολίτευση: «συντάξεις 4000 ευρώ, 13ος -14ος μισθός, με τα ίδια προβλήματα παλεύουμε όλοι μπορούμε μόνο να επιμείνουμε σε ρεαλιστικές λύσεις».

Είπε ακόμα ότι είναι «Ενα πρόβλημα σε έξαρση σύνθετο για να δεχτεί απλοϊκές λύσεις: τα αναχώματα της πολιτείας ήταν και συντονισμένα και είχαν αποτύπωμα. πχ στήριξη τιμών ρεύματος. Κάποιος να ενημερώσει τον αρχηγό σας ότι φορολογήσαμε τα υπερκέρδη να μην το επαναλαμβάνει είναι σαν να διαφημίζει τις πολιτικές μας. Μας λοιδορούσατε για τα χρωματιστά τιμολόγια και ήταν ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά. οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έπεσαν στα προ κρίσης επίπεδα. Εμείς εξορθολογήσαμε τις τιμές στο βρεφικό γάλα. Τα μέτρα αυτά είχαν αποτελέσματα αλλά θα επιμείνουμε να αγωνιζόμαστε, το πρόβλημα είναι εδώ, οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά, έμφαση πρέπει να δίνεται και στη μείωση των τιμών».

όσον αφορά στον μηδενισμό ΦΠΑ στα τρόφιμα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Δοκιμάστηκε στην Ισπανία και δεν πέτυχε. Δείτε τις τιμές στην Ισπανία και συγκρίνετέ τις με την Ελλάδα. Όλα τα μέτρα που έχετε εξαγγείλει στην 4ετια στοιχίζουν 45,8 δις και επειδή κάποια στιγμή έχει η ώρα να τελειώσει το παραμύθι από την στιγμή που καταθέσατε πρόταση νόμου πρέπει να κοστολογηθεί από το ΓΛΚ. Αν διαφωνείτε να πάτε στο γραφείο Προϋπολογισμού να σας το επιβεβαιώσει. Όχι πρόγραμμα Θεσσαλονίκης δεν είναι αυτό, είπε και τόνισε: δεν μαθαίνετε από τα λάθη σας. Όλα αυτά που προτείνετε είναι χρεοκοπία χωρίς επιστροφή».

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Πείτε στον αρχηγό σας την επόμενη φορά που θα κάνει σποτάκι να συγκρίνει παρεμφερή προϊόντα όχι κανονικό λάδι με βιολογικό και σε άλλη συσκευασία. Μπορεί μεν επιτυχημένος επιχειρηματίας να είναι αλλά για λαδέμπορας δεν κάνει!»

Ειδική αναφορά έκανε στην επιστολή που έστειλε με τον Ντόναλντ Τουσκ στην Ε.Ε. για την άμυνα λέγοντας:  «μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ενώ έχουμε ευρωεκλογές τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ – εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν πει κουβέντα για την Ευρώπη, επιμένετε να τις μετατρέπετε σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, αλλά το γεγονός ότι το μέλλον της Ευρώπης απουσιάζει από τον πολιτικό σας λόγο . Η παράταξή μας έχει μακρά ευρωπαϊκή ιστορία, αυτή η παράταξη έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, όταν συντονισμένα οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έλεγαν ΕΟΚ και ΝΑΤΟ στο ίδιο συνδικάτο. Το βάρος της ψήφου θα είναι μεγάλο. Μακριά από πειραματισμούς της αδράνειας και της αποχής, μακριά από αψήφιστα δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας, ο λαός είναι συναισθηματικός αλλά και σοφός: κρίνει και διακρίνει. Όλοι στην παράταξή μας γνωρίζουμε τις δυσκολίες, ειδικά στα αδύναμα νοικοκυριά. όλα αυτά είναι προτεραιότητές μας.

«Το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί όλα τα ελληνικά νοικοκυριά είναι η ακρίβεια, είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο Η αναμέτρηση με το πρόβλημα αποτελεί απολυτή προτεραιότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλη. «Εφαρμόζουμε μία πολιτική με στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και τη στήριξή των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

«Συμφώνησα αμέσως με τη διεξαγωγή της σημερινής συζήτησης καθώς η ακρίβεια απασχολεί όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, θα έλεγα ότι είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του. Πρόσθεσε ότι «σε όλες τις μετρήσεις το πρόβλημα της ακρίβειας κυριαρχεί, αφήνοντας πίσω άλλα ζητήματα. Γι αυτό η καταπολέμησή της αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Οι πολίτες πρέπει να μάθουν την μακροοικονομική αλήθεια, να πληροφορηθούν για να αναχώματα που έχουμε υψώσει απέναντι στον πληθωρισμό και να μάθουν τις θέσεις όλων των κομμάτων στο ζήτημα αυτό.

Η εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, οι ανατιμήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο σφράγισαν τη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης. Μέσα από τολμηρή πολιτική αναχαιτίσαμε τις ανατιμήσεις στο ρεύμα, τώρα έχει φτάσει η τιμή του στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά το πρόβλημα επιμένει στον πληθωρισμό των τροφίμων. Το χαρακτήρισε ένα δύσκολο στοίχημα που για να κερδηθεί χρειάζεται ρεαλισμό και γνώση της πραγματικότητας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε στην Κομσιόν λέγοντας ότι οι πολυεθνικές δεν μπορούν να θέτουν γεωγραφικούς προσδιορισμούς και να μειώνουν τις τιμές εκεί που θέλουν για να αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση. Είναι κερδοσκοπική τακτική που δεν συνδέεται με τα μεταφορικά κόστη και χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε: «Δεν το ζητούμε μόνο εμείς αλλά και άλλες 7 χώρες που είναι τα θύματα αυτών των γεωγραφικών περιορισμών τόνισε. Εξήγησε ότι συμβαίνει τώρα γιατί αναδείχθηκε τώρα στην μεγάλη του ένταση το πρόβλημα. Και η ΕΚΤ δεν προέβλεπε τέτοιον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να καταπολεμηθεί ριζικά».

Το να μιλάμε για ακρίβεια Μητσοτάκη είναι επιεικώς παραπλανητικό, είπε ακόμα και αναφερόμενος σε μια ανάλυση είπε ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων έχει μια ιδιαιτερότητα. «Χωρίς τη συμμετοχή του ελαιόλαδο ο πληθωρισμός θα ήταν στο 2,8% γιατί είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν», τόνισε και πρόσθεσε ότι η πολιτική για αυξήσεις μισθών και συντάξεων υλοποιείται με απόλυτη συνέπεια. Παραλάβαμε το βασικό στα 650 και είναι στα 830 ευρώ.

Συνεχίζοντας με τους πέντε μύθους ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στον 2ο μύθο: « Μας λέτε ότι έχουμε τιμές Σουηδίας και μισθούς Βουλγαρίας. Ούτε η Σουηδία, ούτε η Βουλγαρία πτώχευσαν όπως η Ελλάδα. Ζήσαμε περιπέτεια που εκτίναξε την ανεργία, έκλεισαν επιχειρήσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε πίνακα με την ιστορία της ελληνικής οικονομίας, και επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντας ότι μεταξύ του 2015-2019 «όταν η Εύρωπη έβρεχε λεφτά κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα».

Και πρόσθεσε: «Επειδή ο νέος αρχηγός θέλει να αναστήσει την πολιτική συμμαχία με Βαρουφάκη και Κωνσταντοπούλου να του θυμίσουμε ποιοι ήταν οι μεγάλοι υπαίτιοι της οικονομικής καταστροφής. Παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα πέτυχε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από το μέσο όρο της Ε.Ε.»

Στις επίμονες διακοπές της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας σχολίασε: Κυρία Κωνσταντοπούλου μην με αναγκάσετε να σας απαντήσω με καρδούλα.

Όλα αυτά που προτείνετε είναι χρεοκοπία χωρίς επιστροφή

Μίλησε για πληθωριστικές υποσχέσεις από την αντιπολίτευση: «συντάξεις 4000 ευρώ, 13ος -14ος μισθός, με τα ίδια προβλήματα παλεύουμε όλοι μπορούμε μόνο να επιμείνουμε σε ρεαλιστικές λύσεις».

Είπε ακόμα ότι είναι «Ενα πρόβλημα σε έξαρση σύνθετο για να δεχτεί απλοϊκές λύσεις: τα αναχώματα της πολιτείας ήταν και συντονισμένα και είχαν αποτύπωμα. πχ στήριξη τιμών ρεύματος. Κάποιος να ενημερώσει τον αρχηγό σας ότι φορολογήσαμε τα υπερκέρδη να μην το επαναλαμβάνει είναι σαν να διαφημίζει τις πολιτικές μας. Μας λοιδορούσατε για τα χρωματιστά τιμολόγια και ήταν ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά. οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έπεσαν στα προ κρίσης επίπεδα. Εμείς εξορθολογήσαμε τις τιμές στο βρεφικό γάλα. Τα μέτρα αυτά είχαν αποτελέσματα αλλά θα επιμείνουμε να αγωνιζόμαστε, το πρόβλημα είναι εδώ, οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά, έμφαση πρέπει να δίνεται και στη μείωση των τιμών».

όσον αφορά στον μηδενισμό ΦΠΑ στα τρόφιμα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Δοκιμάστηκε στην Ισπανία και δεν πέτυχε. Δείτε τις τιμές στην Ισπανία και συγκρίνετέ τις με την Ελλάδα. Όλα τα μέτρα που έχετε εξαγγείλει στην 4ετια στοιχίζουν 45,8 δις και επειδή κάποια στιγμή έχει η ώρα να τελειώσει το παραμύθι από την στιγμή που καταθέσατε πρόταση νόμου πρέπει να κοστολογηθεί από το ΓΛΚ. Αν διαφωνείτε να πάτε στο γραφείο Προϋπολογισμού να σας το επιβεβαιώσει. Όχι πρόγραμμα Θεσσαλονίκης δεν είναι αυτό, είπε και τόνισε: δεν μαθαίνετε από τα λάθη σας. Όλα αυτά που προτείνετε είναι χρεοκοπία χωρίς επιστροφή».

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Πείτε στον αρχηγό σας την επόμενη φορά που θα κάνει σποτάκι να συγκρίνει παρεμφερή προϊόντα όχι κανονικό λάδι με βιολογικό και σε άλλη συσκευασία. Μπορεί μεν επιτυχημένος επιχειρηματίας να είναι αλλά για λαδέμπορας δεν κάνει!»

Ειδική αναφορά έκανε στην επιστολή που έστειλε με τον Ντόναλντ Τουσκ στην Ε.Ε. για την άμυνα λέγοντας:  «μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ενώ έχουμε ευρωεκλογές τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ – εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν πει κουβέντα για την Ευρώπη, επιμένετε να τις μετατρέπετε σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, αλλά το γεγονός ότι το μέλλον της Ευρώπης απουσιάζει από τον πολιτικό σας λόγο . Η παράταξή μας έχει μακρά ευρωπαϊκή ιστορία, αυτή η παράταξη έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, όταν συντονισμένα οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έλεγαν ΕΟΚ και ΝΑΤΟ στο ίδιο συνδικάτο. Το βάρος της ψήφου θα είναι μεγάλο. Μακριά από πειραματισμούς της αδράνειας και της αποχής, μακριά από αψήφιστα δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας, ο λαός είναι συναισθηματικός αλλά και σοφός: κρίνει και διακρίνει. Όλοι στην παράταξή μας γνωρίζουμε τις δυσκολίες, ειδικά στα αδύναμα νοικοκυριά. όλα αυτά είναι προτεραιότητές μας.