Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Γαλάζιες σημαίες 2024: 625 οι πιο καθαρές παραλίες στην Ελλάδα / Η λίστα με τις 49 πιο καθαρές παραλίες της Πελοποννήσου

 

 Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στην Ελλάδα, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών.

Με 625 βραβευμένες ακτές, , 18 μαρίνες και 9 τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζια Σημαία»,  η Ελλάδα κατέχει και πάλι την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερά ανοδική τάση με αύξηση των βραβευμένων ακτών κάθε χρόνο, με τις βραβεύσεις να ξεπερνούν και πάλι τις 600, και στο σύνολο των 52 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα να κατέχει το 15% των βραβευμένων διεθνώς ακτών. Πρώτος νομός στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 104 σημαίες και η Περιφέρεια της Κρήτης διατηρεί την πρώτη θέση με 146 σημαίες. Πρωτιά και η Κορινθία με 15 Γαλάζιες Σημαίες σε σύνολο 49 στην Πελοπόννησο. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.252 ακτές, 733 μαρίνες και 141 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο. 

Οι 49 βραβευμένες με Γαλάζιες Σημαίες παραλίες στην Πελοπόννησο:


 Π.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ [15]

Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων

Λουτράκι-Μπούτσι/Poseidon Resort

Λουτράκι 1

Λουτράκι 2

Πευκάκια-Άγιοι Θεόδωροι

Δήμος Κορινθίων

Αλμυρή

Καλάμια

Κόρφος

Λέχαιο

Ποσειδωνία

Δήμος Βέλου-Βόχας

Βραχάτι

Κοκκώνι

Δήμος Σικυωνίων

Πευκιάς

Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

Δερβένι

Ξυλόκαστρο-Πευκιάς

Συκιά

Π.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ [4]

Δήμος Ναυπλιέων

Καραθώνα

Κονδύλι

Πλάκα

Τολό

Π.Ε. ΑΡΚΑΔΙΑΣ [4]

Δήμος Βόρειας Κυνουρίας

Άγιος Ανδρέας

Ατσίγγανος

Καλλιστώ

Ξηροπήγαδο

Π.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ [7]

Δήμος Μονεμβασιάς


Αρχάγγελος

Μεγάλη Άμμος

Μονεμβασιά

Νεάπολη

Πλύτρα-Παχιάμμος

Πορί

Τηγάνια

Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ [9]

Δήμος Καλαμάτας

Ανατολική Καλαμάτα 1/Ανάσταση

Ανατολική Καλαμάτα 2-Τέρμα Ναυαρίνου

Βέργα-Αλμυρός

Δυτική Καλάματα-Παραλία Κορδία

Μικρή Μαντίνεια

Δήμος Μεσσήνης

Μπούκα

Δήμος Πύλου-Νέστορος

Γιάλοβα/Mandarin Oriental-Costa Navarino

Γιάλοβα/W-Costa Navarino

Δήμος Τριφυλίας

Dunes Beach-Costa Navarino

Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ [8]

Δήμος Πύργου

Σκαφιδιά/Aldemar

Δήμος Ήλιδας

Κουρούτα

Δήμος Πηνειού

Αρκούδι

Βαρθολομιό

Γλύφα

Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Κάστρο-Χρυσή Ακτή 2/Robinson Kyllini Βeach

Λουτρά Κυλλήνης 1/ Grecotel Olympia Oasis

Λουτρά Κυλλήνης 2/Grecotel La Riviera

Π.Ε. ΑΧΑΪΑΣ [2]

Δήμος Δυτικής Αχαΐας

Καλογριά/Kalogria Beach
 
Λακκόπετρα/Lakopetra Beach 


Η «Γαλάζια Σημαία» είναι το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτή να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αφορούν καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Το 2017 ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος για τα τουριστικά σκάφη στη χώρα μας. Αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείριση τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη. Για το 2024, τρία νέα τουριστικά σκάφη εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και έλαβαν τη βράβευση της Γαλάζιας Σημαίας, αυξάνοντας τον αριθμό των τουριστικών σκαφών από 6 σε 9.

Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 82 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας που συμπλήρωσε το 2021, 70 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 3 Διεθνή δίκτυα εγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού (www.eepf.gr).