Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Eurovision 2024 | Η δήλωση 9 συμμετεχόντων περί μποϊκοτάζ και Ισραήλ!

 Eurovision 2024 | Είναι ο Olly Alexander ο εκλεκτός του BBC;

Εννέα καλλιτέχνες που θα διαγωνιστούν στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision δήλωσαν σήμερα ότι «δεν αισθάνονται άνετα να σιωπούν» υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν έλαβαν υπόψη τις αυξανόμενες εκκλήσεις για μποϊκοτάζ του διαγωνισμού λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ.

Η κοινή δήλωση — από τους συμμετέχοντες που θα εκπροσωπήσουν την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, τη Νορβηγία,

τη Λιθουανία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τον Άγιο Μαρίνο, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο — έρχεται λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν από την διεξαγωγή του φετινού διαγωνισμού τον προσεχή Μάιο, στο Μάλμε της Σουηδίας. Ήδη η πόλη σχεδιάζει τα μέτρα ασφαλείας καθώς ο φόβος διαμαρτυριών για τη συμμετοχή του Ισραήλ είναι έντονος.

Όπως αναφέρει το gpstomusic.gr, το Ισραήλ, το οποίο διαγωνίζεται με το τραγούδι «Hurricane» με την Eden Golan, έχει βρεθεί αρκετούς μήνες τώρα στο μάτι του κυκλώνα και με την επικρατούσα κατάσταση στη λωρίδα της Γάζας, η συμμετοχή του και μόνο έχει τροφοδοτήσει διαμαρτυρίες και εκκλήσεις για αποβολή του από το διαγωνισμό, κάτι που έχει απορρίψει η EBU. Παρ’ ό,τι υπήρξαν και θέματα σχετικά με τον πολιτικό χαρακτήρα του αρχικού τραγουδιού που είχε πρόθεση να καταθέσει επίσημα ο Ισραηλινός τηλεοπτικός φορέας ΚΑΝ, έπειτα από διαπραγματεύσεις με την EBU, τελικά το Ισραήλ συμμετέχει κανονικά στο διαγωνισμό με τη νέα μορφή του επίσημου τραγουδιού του “Hurricane”.

Στη δήλωσή τους οι εννέα καλλιτέχνες αναφέρουν:,

«Θέλουμε να ξεκινήσουμε αναγνωρίζοντας το προνόμιο της συμμετοχής μας στην Eurovision. Υπό το πρίσμα της τρέχουσας κατάστασης στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, και ιδιαίτερα στη Γάζα και στο Ισραήλ, δεν αισθανόμαστε άνετα να σιωπούμε. Είναι σημαντικό για εμάς να σταθούμε αλληλέγγυοι με τους καταπιεσμένους και να επικοινωνήσουμε την ολόψυχη επιθυμία μας για ειρήνη, άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός και ασφαλή επιστροφή όλων των ομήρων. Στεκόμαστε ενωμένοι ενάντια σε κάθε μορφή μίσους, συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας.

«Πιστεύουμε ακράδαντα στην ενοποιητική δύναμη της μουσικής, που επιτρέπει στους ανθρώπους να ξεπερνούν τις διαφορές και να καλλιεργούν ουσιαστικές συζητήσεις και συνδέσεις. Νιώθουμε ότι είναι καθήκον μας να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε αυτόν τον χώρο, με μια ισχυρή ελπίδα ότι θα εμπνεύσει μεγαλύτερη συμπόνια και ενσυναίσθηση».

Η δήλωση ήρθε μια ημέρα μετά την ανοιχτή επιστολή μιας ομάδας περισσότερων από 450 καλλιτεχνών, μουσικών, συγγραφέων και ακτιβιστών , κάτω από το πανό Queers for Palestin, που κάλεσε τον Βρετανό συμμετέχοντα Olly Alexander να μποϊκοτάρει τον διαγωνισμό, καθώς κατηγορούν την EBU ότι προσφέρει πολιτιστική κάλυψη στην καταστροφική πολιτική του Ισραήλ.

«Αυτές είναι οι απόψεις του Olly Alexander. Δεν μιλάει ως BBC», σχολίασε το Βρετανικό κανάλι.

Ο Alexander δημοσίευσε επίσης τη δική του απάντηση στην επιστολή Queers for Palestine: «Ως συμμετέχων αφιέρωσα πολύ χρόνο για να σκεφτώ τι να κάνω και τις επιλογές που έχω στη διάθεσή μου. Είναι η τρέχουσα πεποίθησή μου ότι η απομάκρυνσή από τον διαγωνισμό δεν θα μας έφερνε πιο κοντά στον κοινό μας στόχο», είπε.

Το Bambie Thug, που εκπροσωπεί την Ιρλανδία στο διαγωνισμό, προέβη σε πρόσθετη δήλωση που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του στο Instagram: «Ως Ιρλανδός επαγγελματίας και queer άτομο, δεν μπορώ και δεν θα παραμείνω σιωπηλός». Αν και γνώριζε τις εκκλήσεις να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό, το Bambie Thug είπε ότι «η υποχώρηση τώρα θα σήμαινε μια λιγότερο φιλοπαλαιστινιακή φωνή στον διαγωνισμό. Η καρδιά και η αλληλεγγύη μου είναι και θα είναι πάντα με τους καταπιεσμένους και παραμένω αφοσιωμένο στο να υποστηρίζω και να χρησιμοποιώ την πλατφόρμα μου για να ευαισθητοποιήσω και να υποστηρίξω την αλλαγή».

Η EBU σχολίασε τη δήλωση των εννέα με ανακοίνωσή της: «Κατανοούμε ότι αυτοί οι καλλιτέχνες θέλουν να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί σε ένα κάλεσμα για ειρήνη. Όλοι όσοι εργαζόμαστε στον φετινό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision έχουμε υπόψη μας τα έντονα συναισθήματα και τις απόψεις γύρω από την τρέχουσα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Όλοι έχουμε επηρεαστεί από τις εικόνες, τις ιστορίες και τον αδιαμφισβήτητο πόνο που υπέστησαν όσοι εγκλωβίστηκαν σε αυτόν τον καταστροφικό πόλεμο».

Από το Ισραηλινό τηλεοπτικό φορέα ΚΑΝ δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση στην κοινή αυτή δήλωση.

Πηγή: gpstomusic.gr