Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν πάω πουθενά» - Τα ηχηρά μηνύματα για για ομόφυλα ζευγάρια, ακρίβεια, ελληνοτουρκικά και γυναικοκτονίες

 Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν πάω πουθενά»  Τα ηχηρά μηνύματα για για ομόφυλα ζευγάρια ακρίβεια ελληνοτουρκικά και γυναικοκτονίες  Όλη η συνέντευξη

Για όλους και για όλα μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.  
Ο Πρωθυπουργός είπε «όχι» στον θεσμό της παρένθετης μητέρας και στην επιβολή κομματικής πειθαρχίας, μίλησε για νομοθέτημα που αφορά στην ισότητα στον γάμο και στα δικαιώματα των παιδιών.

Από εκεί και πέρα διέψευσε σενάρια που το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τον θέλουν να προορίζεται για κορυφαίο αξίωμα στην ΕΕ. Επανέλαβε ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός, προκειμένου να τιμήσει το αξίωμα στο οποίο τον εξέλεξε  ο ελληνικός λαός.

Προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον τομέα της ακρίβειας και της ασφάλειας ενώ δήλωσε αισιόδοξος για τη συζήτηση που γίνεται με τις ΗΠΑ για τα F35 ενώ για τα ελληνοτουρκικά επανέλαβε πως το μοναδικό θέμα είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι ένα θέμα που θα λυθεί από τη μία στιγμή στην άλλη.

Advertisement

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για το μεγάλο θέμα του γάμου των ομοφύλων και της τεκνοθεσίας  ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: 

«Αυτό είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει πολύ την ελληνική κοινωνία, αφορά όμως κάποιους συμπολίτες μας πάρα πολύ. Και βέβαια στην ιεράρχηση των θεμάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία σίγουρα δεν είναι το πρώτο θέμα». Τόνισε ότι έχει μελετήσει πολύ το θέμα και πρόσθεσε ότι «Το πρώτο που θα νομοθετήσουμε είναι την ισότητα στο γάμο, δηλαδή την απαλειφή οποιασδήποτε διάκρισης ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό στο ζήτημα της σύναψης μίας σχέσης γάμου, που ουσιαστικά τι είναι ο γάμος; Το επιστέγασμα την αγάπης αλλά ταυτόχρονα και νομικό συμβόλαιο με δικαιώματα και υποχρεώσεις».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον θεσμό του γάμου είπε ότι: «Ο γάμος είναι από τη φύση του θα έλεγα ένας συντηρητικός θεσμός, ενέχει μια έννοια σταθερότητας και μονιμότητας. Αυτό που προτίθεμαι να φέρω προς ψήφιση δεν είναι κάτι επαναστατικά διαφορετικό από αυτό που ισχύει ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε 20 χώρες στην Ευρώπη που ήδη έχει νομοθετηθεί η ισότητα στο γάμο, 15 στην Ε.Ε. δεν πάμε δηλαδή να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα, ούτε να κάνουμε κάτι το οποίο ξεφεύγει από αυτό που συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Θέλω να τονίσω ότι μιλάμε για πολιτικό γάμο. ¨όχι για εκκλησία, ρύζια και στέφανα».

Για τις αντιδράσεις από την εκκλησία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «Σέβομαι απόλυτα όλες τις απόψεις, σέβομαι και την απόψη της εκκλησίας, ήταν απέναντι στην πολιτικό γάμο απέναντι στην καύση των νεκρών η πολιτεία προφανώς και θα ακούσουμε τις απόψεις της εκκλησίας, θα σεβαστούμε τη διαφορετική άποψη αλλά νομοθετεί η πολιτεία. Η εκκλησία έχει τηρήσει αξιοπρεπή στάση ακόμη και σε ζητήματα που διαφωνεί.».

Τόνισε ακόμα ότι θέλει να ωριμάσει αυτή η συζήτηση πριν το φέρει στο υπουργικό συμβούλιο: «Τώρα μπαίνουμε στην λεπτομέρεια των θεμάτων. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κοινωνικό δίκαιο γινόντουσαν από την Αριστερά και κατά κανόνα η κεντροδεξιά ήταν πίσω από τις εξελίξεις, θυμάμαι ακόμα το 1982 όταν ηρθε η μεγάλη επανάσταση στο οικογενειακό δίκαιο η ΝΔ καταψήφισε διατάξεις που έδιναν την δυνατότητα στη γυναίκα να κρατήσει το επώνυμό της οι κοινωνίες προχωρούν».

Ειδικά όσον αφορά στο θέμα της τεκνοθεσίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πολλοί είναι εκείνοι που έχουν επιφύλαξη για τα παιδιά: «Το θέμα των παιδιών είναι το πιο ευαίσθητο, οι πιο πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν αντίρρηση στο γάμο. Έχουν επιφύλαξη για τα παιδιά. Τι πρέπει να γίνει με τα παιδιά; Παιδιά υπάρχουν και κανείς δεν αμφισβητεί μια πραγματικότητα ότι τα ομόφυλα ζειγάρια έχουν παιδιά και δεν θα εξαφανιστούν αυτά τα παιδιά αλλά δεν έχουν ίσα δικαιώματα».

Έφερε ως παράδειγμα μια ιστορία: «Μια μητέρα η οποία συζεί με τα συντροφό της έχει καρκίνο και μπορεί να πεθάνει. Αν συμβεί αυτό η σύντροφός της δεν έχει κανένα δικαίωμα απέναντι στο παιδί, θα πάει σε ίδρυμα» Και πρόσθεσε: «Κοιτάω στα μάτια αυτούς που μπορεί να έχουν επιφύλαξη. Εξυπηρετούμε τα δικαιώματα των παιδιών με το να μην ρυθμίσουμε τα λίγα παιδιά που αφορά; Πότε υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο μπούλινγκ όταν γίνονται στα κρυφά ή όταν μιλάμε ανοιχτά για τα ζητήματα αυτά;».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα που έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις του παρένθετου γονέα: «Εμείς δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αυτή η έννοια γυναικών που μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία – όπως είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης θέλω ένα αγόρι και δεν με ενδιαφέρει ποια θα το γεννήσει αυτό δεν πρόκειται να γίνει – σημαντική διαφορά από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα γίνουμε εργαστήρι πειραμάτων στην Ελλάδα δεν θα πειραματιστούμε με τις πιο προχωρημένες ιδέες στα θέματα δικαιωμάτων πχ ένας άνδρας μόνος του να μπορεί με παρένθετη μητέρα να κάνει παιδί, αυτό δεν θα γίνει».

Για την κομματική πειθαρχία: Δεν θα βάλω στους βουλευτές, είναι θέμα συνείδησης, το έχω πει από την πρώτη στιγμή. Οι βουλευτές ψηφίζουν και όχι οι υπουργοί και όταν κάποιος είναι υπουργός υπάρχει μία μεγαλύτερη δέσμευση. Εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν αρκετοί βουλευτές. Ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ ενώ δεν θέτω εγώ ζήτημα πειθαρχίας. Εργαλειοποιεί ένα ζήτημα που ο ίδιος λέω δεν θα έχω κομματική πειθαρχία. Είναι σημαντικό να μην διχαστούμε σε αυτό το ζήτημα. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε το νομοσχέδιο. Δεν νομοθετούμε με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις. Η αποχή είναι μία αξιοπρεπής στάση που μπορεί να έχει ένας βουλευτής.

Η συνέντευξη ξεκίνησε με τα εθνικά θέματα και ο Πρωθυπουργός τόνισε: 

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τεκμηριωμένο αίτημα για την απόκτηση F35 και είναι σχετικά ώριμο για να υλοποιηθεί για να προχωρήσουμε με μία σημαντική αγορά για να ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Το αίτημα είναι απολύτως ώριμο για να εγκριθεί.

Θα βρεθώ στις ΗΠΑ σε δύο εβδομάδες από τώρα για ένα μεγάλο επενδυτικό φόρουμ στη Νέα Υόρκη. Θα βρεθώ και στο Σικάγο για μία παρουσία στην ομογένεια, για να σας θυμίσω σε δύο εβδομάδες θα έχει ψηφιστεί σε λίγο καιρό το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο.

Με την Τουρκία υπογράψαμε σημαντικές συμφωνίες όπως αυτή για τη βίζα που ήταν σημαντική για τους νησιώτες, συνεργαζόμαστε για το μεταναστευτικό. Σταδιακά θα μπορέσουμε να μπούμε στον πυρήνα των διαφορών μας, δηλαδή στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και ΑΟΖ. Δεν έχω αυταπάτες πως το θέμα της ΑΟΖ θα λυθεί από τη μία στιγμή στην άλλη».

Το επόμενο θέμα ήταν η ακρίβεια και η μάχη της κυβέρνησης για να προστατευτεί ο Ελληνας καταναλωτής από φαινόμενα αισχροκέρδειας:

«Από τότε που αρχίσαμε να έχουμε πρόβλημα πληθωρισμού, έχουμε πάρει πολλά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Εκταμιεύσαμε πάνω από 700 εκατ. ευρώ για να ενισχύσουμε τα πιο αδύναμα νοικοκυριά, έχουμε επιβάλλει πολλά πρόστιμα. Κάνουμε κινήσεις για να μειώσουμε την τιμή του βρεφικού γάλακτος στο ράφι. Είναι αδικαιολόγητο για πολυεθνικές εταιρείες να πωλείται ένα προϊόν πολύ πιο ακριβά από άλλες χώρες. Έχω μία υποχρέωση να προστατεύσω τον Έλληνα καταναλωτή.

Θα μπει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα βασικά προϊόντα. Κάποιοι θα δυσαρεστηθούν από τις παρεμβάσεις μας αλλά είμαστε αποφασισμένοι. Να θυμίσω ότι παρόμοιες παρεμβάσεις κάναμε και στην αγορά ενέργειας. Φορολογήσαμε τα διυλιστήρια και τα επιστρέψαμε στην κοινωνία μέσα από ενισχύσεις. Πιστεύω στην αγορά αλλά γνωρίζω ότι το υπερκέρδος είναι στο μυαλό κάποιων.

Η διατίμηση που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν σε ελλείψεις στο ράφι αντέτεινε και πρόσθεσε ότι έχουμε βρει ισορροπία και θα δυσαρεστηθούν κάποιες εταιρείες αλλά πρέπει να το πάρουν απόφαση.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων και τόνισε ότι όταν διαπιστώνονται στρεβλώσεις στην λειτουργία της αγοράς και καθώς δεν είμαστε μια κοινωνία αγγέλων έχουμε την υποχρέωση να παρέμβουμε. Για τις τηλεπικοινωνίες είπε ότι εξετάζουμε όλο το πλαίσιο των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών σε συνδυασμό με την επιτροπή ανταγωνισμού.

Για την ασφάλεια και τις αλλαγές υπουργών o Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: Καμία αλλαγή προσώπων δεν θα λύσει ένα σύνθετο πρόβλημα. Πολύ σύντομα θα δείτε ουσιαστικές αλλαγές στην λειτουργία της Αστυνομίας. Κάθε αλλαγή προσώπου είναι δείγμα πως κάτι δεν κάναμε καλά και δεν το κρύψαμε, αλλά ο νυν υπουργός είναι ένας άνθρωπος με πολλή εμπειρία

Για τις γυναικοκτονίες τόνισε: Έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αλλά παραμένει δολοφονία. Η Πολιτεία είναι εδώ για να προστατεύει τους πολίτες. Όπως το 1555,τα κέντρα οικογενειακής βίας, το panic button. Έχουμε πολλά ζητήματα, όπως η ασφάλεια στους δρόμους. Για τις κάμερες, ποιος διαφωνεί; Να σου έρχεται το πρόστιμο αυτόματα. Να σταματήσουμε να θρηνούμε ζωές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στη φημολογία ότι είχε προτείνει στον Στέφανο Κασσελάκη να γίνει υπουργός είπε απλά «Θα αστειεύεστε;» ενώ σχολιάζοντας τις άλλες φήμες που τον θέλουν να αναλαμβάνει ευρωπαϊκό πόστο μετά τις ευρωεκλογές ξεκαθάρισε ότι: «Τα διαβάζω κι εγώ αυτά τα σενάρια, τα οποία δεν ξέρω ποιος τα τροφοδοτεί. Ίσως κάποιοι μη μπορώντας να με αντιμετωπίσουν πολιτικά να σκέφτονται κάποια έξοδο διά της «προαγωγής», προς τα πάνω. Θα επαναλάβω λοιπόν αυτό το οποίο είχα πει και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης: ο ελληνικός λαός με εμπιστεύτηκε για να κυβερνήσω, να κυβερνήσουμε τη χώρα για την επόμενη τετραετία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για εμένα από το να είμαι Πρωθυπουργός της χώρας. Δεν είναι η πρωθυπουργία ένα σκαλοπάτι για κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα. Είναι η πιο σημαντική δουλειά την οποία δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσα να κάνω. Και δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα».