Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 1-2: Αποστολή... εκτέλεσης στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" , Ακύρωσαν καθαρό γκολ, δεν έδωσαν πέναλτι στον Ολυμπιακό!

 Ποδόσφαιρο μπανανία: Ακύρωσαν καθαρό γκολ, δεν έδωσαν πέναλτι στον Ολυμπιακό! (vids, pics) 

Η ΑΕΚ προηγήθηκε 2-0, αλλά μόλις οι "ερυθρόλευκοι" μείωσαν σε 2-1 και διεκδίκησαν τη νίκη, ένας θλιβερός Σλοβάκος διαιτητής "τίναξε στον αέρα" το ντέρμπι και στέρησε από τους γηπεδούχους την ευκαιρία να ισοφαρίσουν ή να φτάσουν στην ολική ανατροπή και σφυρίγματα που παραπέμπουν σε... διατεταγμένη υπηρεσία!

 

Η ΑΕΚ ήξερε ότι είχε να διαχειριστεί μια μοναδική ευκαιρία για να “τελειώσει” ουσιαστικά τον Ολυμπιακό από τη διεκδίκηση του τίτλου.
Οι “ερυθρόλευκοι» έμοιαζαν υποχρεωμένοι να βγάλουν αντίδραση μετά το στραπάτσο της Λαμίας. Ο Ματίας Αλμέιδα πέτυχε “διάνα” στο στόχο του, αλλά χρειάστηκε... διαιτητικό δεκανίκι για να καταφέρει.

Βλέπετε ενώ η "Ένωση" ήταν η απόλυτη πρωταγωνίστρια της αναμέτρησης για 44 λεπτά, στο δεύτερο ημίχρονο η σκυτάλη παραδόθηκε σε έναν επιεικώς αστείο διαιτητή που έφερε η ΚΕΔ για να διευθύνει ένα τόσο σημαντικό ντέρμπι και τελικά φάνηκε ότι ήρθε στο Φάληρο για να φέρει εις πέρας... αποστολή εκτέλεσης των "ερυθρόλευκων". Το τελικό 2-1 υπέρ των "κιτρινόμαυρων" θα μπορούσε να αναλυθεί για αρκετούς αγωνιστικούς λόγους, δυστυχώς όμως κάποιος Μπόρις Μαρέφκα επισκίασε όλους τους ποδοσφαιριστές που μονομάχησαν στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". 

Στην τελευταία του ομιλία στου Ρέντη, παραμονές του ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ, ο Καρβαλιάλ ζήτησε από τους παίκτες του να παίξουν σαν άνδρες. Πράγματι, στα πρώτα 10 λεπτά, οι γηπεδούχοι “έμπαιναν” με όλη τους τη δύναμη στις φάσεις, έβαζαν τα πόδια τους στη “φωτιά” και έδειξαν διάθεση να παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις για να φτάσουν στη νίκη που τόσο πολύ είχαν ανάγκη. Μια ποδοσφαιρική αναμέτρηση, όμως, συνήθως κρίνεται στο… ποδόσφαιρο με τη στρατηγική των προπονητών να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ιδιαίτερα στα ντέρμπι.

Η εντολή του Ματίας Αλμέιδα από το ξεκίνημα ήταν εμφανής: Ασφυκτική πίεση σε Καμαρά, Έσε για να δυσκολευτεί η κυκλοφορία του Ολυμπιακού! Όταν μάλιστα ο Αργεντινός τεχνικός διαπίστωσε ότι ο Ορτέγα… αλλού πατούσε και αλλού βρισκόταν από το πρώτο λεπτό, ζήτησε από τους παίκτες του να εκμεταλλευτούν την τραγική βραδιά το συμπατριώτη του και μετέφερε από την πλευρά του Άμραμπατ το κύριο βάρος των επιθέσεων της “Ένωσης”.

Κάπως έτσι η ΑΕΚ τοποθέτησε τις βάσεις για τη σπουδαία νίκη, μέσα σε ένα εξάλεπτο. Στο 32’ ο Ορτέγα… κατάφερε να βγάλει την μπάλα κόρνερ σε μια φάση που όφειλε να είχε ελέγξει με άνεση, ο Άμραμπατ τον… ευχαρίστησε για το δώρο, εκτέλεσε από τη γωνία και ο Λιβάι Γκαρσία με κεφαλιά-δυναμίτη “άνοιξε” το σκορ.

 Με την άμυνα των Πειραιωτών να βρίσκεται σε… τρικυμία, έξι λεπτά αργότερα (στο 38’) ο Τσούμπερ νίκησε για δεύτερη φορά τον Πασχαλάκη (σε φάση που αρχικά υποδείχτηκε οφσάιντ από το βοηθό, αλλά στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ο Ελβετός καλυπτόταν εμφανώς και σωστά το γκολ μέτρησε).

Κάπου εδώ, όμως, η τραγική αδυναμία του Ολυμπιακού φάνηκε να “υπνωτίζει” τους “κιτρινόμαυρους” που πίστεψαν ότι το παιχνίδι είχε τελειώσει πριν καν ολοκληρωθεί το πρώτο ημίχρονο. Στη μοναδική φάση των πρώτων 45 λεπτών που ο Ολυμπιακός… θύμισε κανονικό Ολυμπιακό, Ναβάρο – Φορτούνης – Μασούρας συνεργάστηκαν υπέροχα στο 44’ και ο Έλληνας επιθετικός μείωσε το σκορ σε 2-1 με υποδειγματικό πλασέ.

Μη φανταστείτε ότι η "Ένωση"... πετούσε φωτιές και κατάφερε να προηγηθεί 2-0. Μπορεί οι φιλοξενούμενοι να είχαν ξεκάθαρο πλάνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έφτασαν τα στάνταρντς της απόδοσής τους σε εκείνα προηγούμενων επισκέψεων στο Φάληρο. Απλά είχαν απέναντι τους ένα σύνολο παικτών που θύμιζαν... ακυβέρνητο καράβι σε τρικυμία!

Για το δεύτερο ημίχρονο μην περιμένετε να γράψουμε για ποδόσφαιρο! Η ΑΕΚ απλά επιβεβαίωσε ότι δεν βρίσκεται ούτε εκείνη σε καλή κατάσταση και... έπαιξε με τη φωτιά, ενώ ο Ολυμπιακός έβγαλε, επιτέλους, ψυχή και πάλεψε όσο μπορούσε για να φτάσει στην ισοφάριση ή την ολική ανατροπή. Και ενδεχομένως να το είχε καταφέρει αν δεν υπήρχε ένας... διαιτητής από τα αζήτητα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που πρέπει να αξιολογήσουμε. Τι να γράψεις όμως για τον απίθανο Μπόρις Μαρέφκα; 

Ο άνθρωπος έχει πάψει να είναι διεθνής εδώ και τέσσερα χρόνια, επειδή προφανώς κρίθηκε ανεπαρκής από τους συμπατριώτες του και την ΟΥΕΦΑ και οι... φωστήρες της ΕΠΟ και της ΚΕΔ τον επέλεξαν να διευθύνει ένα από τα σπουδαιότερα ντέρμπι της Super League. Το ότι τίναξε στον αέρα το ντέρμπι ήταν αναμενόμενο. Ίσως να είναι ο τελευταίος που φταίει... 

Άλλωστε, ήταν εκ προοιμίου δεδομένο ότι η δική του παρουσία θα... έσπερνε θύελλες. Δύο φάσεις σε ένα τρίλεπτο έμελλε να βάλουν "φωτιά" στην αναμέτρηση. Στο 68' ο Μασούρας νίκησε με εξαιρετικό σουτ τον Στάνκοβιτς για δεύτερη φορά, ωστόσο η διαιτητική ομάδα έκρινε ότι χρησιμοποίησε το χέρι του πριν στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Σωστή ή λανθασμένη απόφαση; Τα περισσότερα ριπλέι δείχνουν ότι ο σκόρερ στόπαρε την μπάλα με τον ώμο. Το ριπλέι πίσω από την εστία δείχνει ότι έχει χρησιμοποιήσει το χέρι του για να σταματήσει την μπάλα. 

Το γιατί δεν ζητήθηκε από το Σλοβάκο να δει με ηρεμία μια τόσο δύσκολη φάση στο VAR ενδεχομένως να παρέπεμπε σε ανθρώπινο λάθος. Γιατί όσα ακολούθησαν διέγραψαν κάθε υπόνοια... ανθρώπινης λανθασμένης εκτίμησης. Για τη φάση, όμως, που ακολούθησε κανένας ανθρώπινος παράγοντας δεν μπορεί να εξηγήσει την απόφαση της διαιτητικής ομάδας να μην καταλογίζει  πεντακάθαρο και οφθαλμοφανές πέναλτι σε ανατροπή του Κάλενς στον Ναβάρο. Μέχρι και το πόδι του σήκωσε ο κεντρικός αμυντικός της ΑΕΚ για να ανατρέψει τον αντίπαλό του, αλλά ο Μαρέφκα... σφύριζε αδιάφορα! Η "αποστολή εκτέλεσης" είχε μόλις ολοκληρωθεί!  

Ολυμπιακός (Κάρλος Καρβαλιάλ): Πασχαλάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Μπιανκόν, Ορτέγκα (84′ Ρίτσαρντς), Έσε, Καμαρά (83′ Αλεξανδρόπουλος), Φορτούνης, Ποντένσε (84′ Μαρτίνς), Μασούρας, Ναβάρο.

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Ρότα, Βίντα, Κάλενς (90′ +1′ Μήτογλου), Σιντιμπέ, Σιμάνσκι, Πινέδα, Άμραμπατ (84′ Ελίασον), Γκατσίνοβιτς (90′ + 1′ Φερνάντες), Τσούμπερ (90′ +2′ Πόνσε), Γκαρσία (77′ Γιόνσον).

 

Το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα της 17ης αγωνιστικής της Super League:

Κυριακή 07 Ιανουαρίου

Βόλος – Ατρόμητος 1- 2
Πανσερραϊκός – Κηφισιά 1-1
Παναθηναϊκός – Παναιτωλικός 2-1
ΠΑΣ Γιάννινα – Αστέρας Τρίπολης 2-1
Άρης – ΠΑΟΚ 2-1
Ολυμπιακός – ΑΕΚ 1-2

Δευτέρα 08 Ιανουαρίου

20:00 ΟΦΗ – ΠΑΣ Λαμία

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Παναθηναϊκός

17

45-13

40

ΠΑΟΚ

17

44-13

38

ΑΕΚ

17

41-14

38

Ολυμπιακός

17

35-15

32

Άρης

17

25-20

24

Αστέρας Τρίπολης

17

22-28

23

Ατρόμητος

17

23-28

22

Λαμία

16

18-27

20

ΟΦΗ

16

13-26

15

Παναιτωλικός

17

15-29

14

Βόλος Ν.Π.Σ.

17

16-32

14

Πανσερραϊκός

17

19-32

15

Κηφισιά

17

17-35

12

ΠΑΣ Γιάννινα

17

16-27

12