Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Σεισμός 7,6 Ρίχτερ συντάραξε τις Φιλιππίνες – Πέρασε ο κίνδυνος για τσουνάμι

 Εικόνα 

Μία από τις πιο ισχυρές σεισμικές δονήσεις του έτους χτύπησε αργά το Σάββατο (τοπική ώρα) τις Φιλιππίνες, στο νοτιοανατολικό τμήμα της νησιωτικής χώρας.

Η δόνηση με μέγεθος 7,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 22:37 (16:37 στην Ελλάδα), στο ανατολικό τμήμα της νήσου Μιντανάο και σε απόσταση 21 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Χινατουάν. Το εστιακό βάθος, σύμφωνα με το USGS, ήταν στα 32,8 χιλιόμετρα.

 Τουλάχιστον δύο μετασεισμοί άνω των 6 Ρίχτερ καταγράφηκαν τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό, ένας με μέγεθος 6,4 Ρίχτερ (στις 23:06 τοπική ώρα) και ένας με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ (στις 01:40 της Κυριακής, τοπική ώρα). Το επίκεντρο των δονήσεων ήταν πολύ κοντά στη μεγάλη δόνηση.

Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για «καταστροφικό τσουνάμι με κύματα, των

οποίων το ύψος αποτελεί απειλή για τις ζωές», αργότερα όμως ήρθη χωρίς να παρατηρηθεί κάποιο επικίνδυνο φαινόμενο.

Για την ώρα δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή νεκρούς από τον σεισμό. Βίντεο που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα παρουσιάζουν εκτεταμένες υλικές ζημιές σε κατοικίες και καταστήματα.

Οι αρχές των Φιλιππίνων προειδοποίησαν για καταστροφικό τσουνάμι που θα μπορούσε να απειλήσει ανθρώπινες ζωές και κάλεσαν τους κατοίκους των επαρχιών Σουριγκάο ντελ Σουρ και Ανατολικού Νταβάο να μετακινηθούν προς το εσωτερικό.

Περίπου 45.000 κάτοικοι έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Πολλοί προσπαθούν να φθάσουν σε περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο με τα πόδια ή το αυτοκίνητο.

Προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσε και η Ιαπωνία για τις δυτικές ακτές της στον Ειρηνικό. Το τσουνάμι, τα κύματα του οποίου εκτιμάται να έχουν ύψος ενός μέτρου, πιθανόν να φθάσει στην Ιαπωνία τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής τοπική ώρα (βράδυ Σαββάτου στην Ελλάδα), μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ.

Σεισμοί σημειώνονται καθημερινά στις Φιλιππίνες, καθώς το αρχιπέλαγος βρίσκεται στον «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού, μια περιοχή με έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα που εκτείνεται από την Ιαπωνία και τη νοτιοανατολική Ασία έως τη λεκάνη του Ειρηνικού.