Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Οι δήμοι της Πελοποννήσου θα πρέπει να μειώσουν τις ποσότητες απορριμμάτων

 Οι δήμοι της Πελοποννήσου θα πρέπει να μειώσουν τις ποσότητες απορριμμάτων 

Το θέμα που έχει να κάνει με την υπερβάλλουσα ποσότητα των απορριμμάτων που προωθείται προς διαχείριση, στην μονάδα επεξεργασίας, στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας, αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης στην Τρίπολη.

Φαίνεται να έχουν προωθηθεί στην μονάδα της Αρκαδίας επιπλέον 40.000 τόνοι απορριμμάτων, από την συμφωνημένη μέγιστη προς διαχείριση ποσότητα.

Εκφράστηκε η εκτίμηση ότι και στις τρεις μονάδες διαχείρισης αναμένεται να συμβεί το ίδιο. Δηλαδή να κατευθυνθούν περισσότερες ποσότητες σκουπιδιών, σε σχέση με αυτά που ορίζει η ΣΔΙΤ και στην περίπτωση αυτή προβλέπει ειδικό αντίτιμο.

Εξετάστηκε το αντίτιμο για την επιπλέον ποσότητα, ενώ προσδιορίστηκε μία ακόμα σύσκεψη για τις 27 Νοεμβρίου. Νωρίτερα θα έχει συζητηθεί το ζήτημα και στο Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Πελοποννήσου.

“Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας”, δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος επισήμανε παράλληλα: “Η αντιμετώπιση δεν μπορεί να είναι άλλη από την μείωση της ποσότητας – άρα και του βάρους – των απορριμμάτων που προωθούνται για διαχείριση στις τρεις μονάδες. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί αποκλειστικά από την εφαρμογή της ανακύκλωσης στην πηγή, κάτι που πρέπει να αποτελέσει τον βασικό στόχο του κάθε δήμου και στις 5 Π.Ε. προκειμένου οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, να μειώσουν την δαπάνη τους, για την διαχείριση των απορριμμάτων τους”.

“Φυσικά, εξυπακούεται, ότι οι κάδοι των σύμμεικτων, δεν προορίζονται ούτε για μπάζα, ούτε για κλαδέματα – κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται να υπάρχει εποπτεία από πλευράς δήμων στους εν λόγω κάδους. Θα πρέπει δε, να συμμετάσχει και ο κόσμος στην προσπάθεια αυτή, ώστε να περιοριστεί το κόστος της διαχείρισης”, κατέληξε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.