Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

"Αμέβ ΙΙ Η Ανθούσα, το φιδάκι και το κλειδι της αγάπης" Ελένης Ψευτέλλη - Κορωνιώτη . Παρουσίαση βιβλίου Κυριακή 3 Δεκεμβρίου - Ξυλόκαστρο.

 Μπορεί να είναι γραφικό κείμενο 

Καλημέρα σας.Καλημέρα μας.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΘΟΥΣΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΑΓΑΠΗ ΑΠΟ ΠΟΛΛΗ ΑΓΑΠΗ. ΠΡΟΛΟΓΙΖΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΈΑΣ ΣΈΒΗ ΤΗΛΙΑΚΟΥ.......
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΣΕΒΗ ΤΗΛΙΑΚΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ.
 
 ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Πόσο μακριά, μπορεί να μας ταξιδέψει ένα όνειρο; Πού τελειώνουν τα όρια της φαντασίας;
Πού μπορεί να σμίγουν όνειρο, φαντασία και πραγματικότητα; Πώς ορίζονται το εφικτό και το ανέφικτο; Το «ξένο» και το οικείο;
Στον κόσμο των μεγάλων, όνειρο και φαντασία ,ιάματα ανακούφισης-προσωρινά έστω-συχνά, παυσίπονα σε στιγμές πόνου ψυχής, μας πάνε συνήθως ως εκεί που η γνώση και επίγνωση των δυνατοτήτων μας, τοποθετούν τα όρια. Κι΄αν κάποτε παρορμητικά ξεπερνιούνται αυτά τα όρια, η πραγματικότητα με λιγότερο ή περισσότερο οδυνηρό τρόπο, μας επαναφέρει «στην τάξη».
Στον κόσμο των παιδιών, όνειρο και φαντασία, δρουν ανεξέλεγκτα ,με αφετηρία την επιθυμία, την ανεξάντλητη περιέργεια, την παιδική αθωότητα που έχει το «προνόμιο» και το «χάρισμα», να δίνει στο κάθε τι, την μορφή και διάσταση που ο παιδικός νους δημιουργεί, αντιλαμβάνεται και υπαγορεύει.
Παιδιά είναι και οι δύο κεντρικοί ήρωες της Ελένης Ψευτέλλη Κορωνιώτη, η Άννα και ο Μιχάλης. Ξ εκινούν ένα πρωί για το σχολείο με την αγωνία ενός διαγωνίσματος μαθηματικών που τους περιμένει. Στο δρόμο, διηγούνται τα όνειρα που είδαν το προηγούμενο βράδυ. ΄Ονειρα ταυτόσημα αλλά και αντικρουόμενα, με αντιθέσεις που τα δυο παιδιά ,προσπαθούν να εξηγήσουν. Από εδώ ακριβώς, ξεκινά και η περιπλάνηση στον κόσμο της φαντασίας. Το ονειρικό, παραμυθένιο ταξίδι τους.
Διαβάζοντάς το βιβλίο, υπήρξαν στιγμές που αμυδρά, μου έφεραν στο νου την Αλίκη στη Χώρα των θαυμάτων ή τα ταξίδια του Γκιούλιβερ. Στη συνέχεια διαπίστωσα πως η όποια σύγκριση θα ήταν άδικη και άκυρη. Στο ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, τα κυρίαρχα στοιχεία που κάνουν τη μεγάλη διαφορά, είναι η συγκινησιακή φόρτιση ,η απέραντη ευαισθησία και το βάθος των πανανθρώπινων μηνυμάτων που κατακλύζουν το κείμενο και που αναντίρρητα πηγάζουν από την ίδια τη συγγραφέα, η φαντασία της οποίας καλπάζει με ρυθμούς λυτρωτικά «εξοντωτικούς», οδηγώντας τον αναγνώστη σ΄ ένα κόσμο έξω από κάθε συμβατότητα με τον πραγματικό.
΄Ένα κόσμο όπου τα ζώα έχουν μιλιά, οι άνθρώπινες φιγούρες μεταλλάσσονται, τα πλάσματα όποιας προέλευσης, είδους ή μεγέθους είναι εξ ίσου σημαντικά αφού καθένα με το δικό του τρόπο και τις δικές του «ιδιαιτερότητες» και ικανότητες, μικρές ή μεγάλες, συμβάλλει αποφασιστικά στην εξέλιξη των δράσεων.
Ένας διάχυτος εξωτισμός, κάνει τις καταιγιστικές «εικόνες» και καταστάσεις που ζουν οι δύο μικροί ήρωες, ακόμα πιο συναρπαστικές. Η Αμέβ ,η καλή αλλά και αυστηρή νεράιδα που καθοδηγεί, συμπαραστέκεται και συμβουλεύει ,δίνει τα μηνύματα της συντροφικότητας, της αλληλεγγύης ,του σεβασμού στις ιδιαιτερότητες του κάθε πλάσματος, τις αδυναμίες και τις δυνατότητές του.
Με την καθαρή, ηθελημένα «παιδιάστικη» στην έκφραση γραφή της, η Ελένη Ψευτέλλη Κορωνιώτη αφηγείται αριστουργηματικά ένα αλληγορικό σαγηνευτικό παραμύθι, για
μικρούς και μεγάλους. Η αφήγησή της, γεμάτη συμβολισμούς, και τρυφερότητα, χωρίς την παραμικρή διάθεση εντυπωσιασμού, ρέει με γλυκύτητα ως την καρδιά του αναγνώστη.
Μέσα από αυτή την αφήγηση, η Ανθούσα, το «απωθητικό» φιδάκι που μετουσιώνεται σε μικρό κοριτσάκι , «παιδί της καρδιάς» για τους γονείς του, ένα παιδί που αποζητά καλοσύνη, αποδοχή και αγάπη για να νιώσει ασφάλεια, συμβολίζει το «ξένο» στη ματιά μας, το περίεργο, το μη οικείο που με την συμβολή της αγάπης γίνεται κομμάτι αναπόσπαστο και του δικού μας κόσμου.
Το κλειδί της αγάπης που ανασύρεται με κόπο από τον πάτο ενός ονειρικού πηγαδιού , ανοίγει την μαγική πόρτα κι απελευθερώνει τις φλόγες αυτής της πολύτιμης αγάπης! Το κοχύλι-ρολόι ,που μετρά τον χρόνο σε χρόνια αντί για ώρες…. Πόσο κράτησε άραγε, σε πραγματικό χρόνο, αυτό το γοητευτικό ταξίδι στο όνειρο; Αν με ρωτάτε, για τα δυο παιδιά όσο κι’ η απόσταση απ΄το σπίτι στο σχολείο!
Για τον καθένα από μας, όσο επιτρέψουμε στη φαντασία να μας ταξιδέψει, αφήνοντας πίσω τα καθημερινά που «κλέβουν» το παραμύθι, απ΄το παιδί που όλοι κρύβουμε μέσα μας!
Σέβη Τηλιακού
Στιχουργός- Συγγραφέας
Φανταστικό Μυθιστόρημα.Νεανική Λογοτεχνία.