Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

Οι Δημοτικές εκλογές σε Δήμους της Πελοποννήσου


 Και ενώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο νέος Περιφερειάρχης θα αναδειχθεί, την Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023, ανάμεσα στον Δημήτρη Πτωχό (με επίσημη στήριξη απ’ τη Ν.Δ.) και τον Πέτρο Τατούλη (πρώην Περιφερειάρχης για 2 θητείες, πρώην βουλευτής Αρκαδίας της Ν.Δ. και πρώην υφυπουργός) , στην Πελοπόννησο έχουμε ήδη δεκαπέντε (15) νέους δημάρχους.

Δήμαρχοι θα αναδειχθούν την ερχόμενη Κυριακή, σε Σπάρτη, Άργος, Ναύπλιο, Ξυλόκαστρο – Ευρωστίνη και Ελαφόνησο Λακωνίας.

Νέοι δήμαρχοι :

Νίκος Σταυρέλης (Κόρινθος)

Θανάσης Μανάβης (Βέλο – Βόχα Κορινθίας)

Κώστας Μιχόπουλος (Μεγαλόπολη), 

Μανώλης Δολιανίτης (Νότια Κυνουρία).

Συνεχίζουν στον δημαρχιακό θώκο:

Στο δήμο Τριφυλίας με καταμετρημένο το 100 % των εκλογικών του τμημάτων επανεκλέγεται ο Γιώργος Λεβεντάκης με 44,05% και 15 έδρες, στη δεύτερη θέση η Χάιδω Παναγιωτοπούλου με 25,81% και 5 έδρες, ο Άκης Κατρίτσης 23,68 % και 4 έδρες και η Αικατερίνη Τσιγκάνου 6,45 % και 1 έδρα. Στα Φιλιατρά πανηγύρισε την επανεκλογή ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης. Φορώντας καπέλο του ΣΥΡΙΖΑ, μπλούζα της ΝΔ και παπούτσια ΠΑΣΟΚ δήλωσε “πολυσυλλεκτικός”, ενώ αντίστοιχα στενοί του συνεργάτες, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του εμφανίστηκαν με μπλούζες με πρόσωπα πολιτικών αρχηγών όλων των κομμάτων.

«Η νέα αυτοδιοικητική περίοδος ξεκινάει από αύριο», δήλωσε ο εκ νέου δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωτοβουλία για το Δήμο Καλαμάτας» που συγκεντρώνει το 59,38% από τυην πρώτη Κυριακή και που αποτελεί ρεκόρ. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι «Δεν θα προδώσει την απίστευτη αγάπη που του έδειξαν οι δημότες της Καλαμάτας». Στο εκλογικό του κέντρο τον περίμενε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για να τον συγχαρεί.

 “Θα είμαι δήμαρχος όλων των πολιτών. Θα είμαι κοντά στο πρόβλημα και στην ανάγκη όλων των πολιτών. Ένας είναι ο νικητής. Ο δήμος Τρίπολης και οι πολίτες του”. Αυτό τόνισε αμέσως μετά την εκλογή του για 2η συνεχόμενη φορά, ο Κώστας Τζιούμης, νυν δήμαρχος Τρίπολης και εκ νέου δήμαρχος.

Επίσης για 2η συνεχόμενη θητεία έχουν εκλεγεί και δήμαρχοι:

 Ευστάθιος Κούλης, (Γορτυνία Αρκαδίας)

 Γιώργος Καμπύλης, Βόρεια Κυνουρία Αρκαδίας  

Γιώργος Γκιώνης (Λουτράκι – Περαχώρα – Άγιοι Θεόδωροι) 

Σπύρος Σταματόπουλος (Σικυώνα ), 

Κώστας Φρούσιος (Νεμέα Κορινθίας), 

Πέτρος Ανδρεάκος (Ανατολική Μάνη, με πολλές θητείες επί Καποδίστρια και Καλλικράτη), 

Δήμος Βέρδος (Ευρώτας Λακωνίας), 

Ηρακλής Τριχείλης (Μονεμβασία Λακωνίας με πολλές θητείες επί Καποδίστρια και Καλλικράτη), 

Τάσος Χρόνης (Επίδαυρος ), 

Γιάννης Γεωργόπουλος (Ερμιονίδα Αργολίδας).

Θα αναμετρηθούν την Κυριακή:

Ξυλόκαστρο – Ευρωστίνη  

Βλάσης Τσιώτος (νυν δήμαρχος) με Σπύρο Καραβά.

Άργος – Μυκήνες

Δημήτρης Καμπόσος (νυν δήμαρχος) με Γιάννη Μαλτέζο

Ναύπλιο

Δημήτρης Κωστούρος (νυν δήμαρχος) με Δημήτρη Ορφανό

Σπάρτη

Ντία Τζανετέα με Μιχάλη Βακαλόπουλο

Στην Ελαφόνησο

Ευσταθία Λιάρου (νυν δήμαρχος) με Άγγελο 

Στην Αχαΐα και στην Ηλεία

Στον δήμο Πατρέων ο Κώστας Πελετίδης προηγείται με ποσοστό 39,95 και το αποτέλεσμα θα κριθεί στο δεύτερο γύρο των εκλογών με αντίπαλο του τον Κων/νο Σβώλη, που συγκέντρωσε ποσοστό 25,57%.

Η εκλογική διαδικασία θα επαναληφθεί στις 15 Οκτωβρίου για το δήμο Αιγιάλειας μεταξύ των Χρήστου Γούτου και το 37,24% και Δημήτρη Καλογεροπούλου με 35,16%.

Στη Δυτική Αχαΐα θα στηθούν και πάλι οι κάλπες μεταξύ του Γρηγόρη Αλεξόπουλου με το 42,92 και του Σπύρου Μυλωνά με το 38,90.

Η επανεκλογή του νυν Δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδοπούλου επιβεβαιώθηκε με μεγάλο ποσοστό 71,42.Το ίδιο ισχύει και για το δήμο Ερυμάνθου με τον εκ νέου δήμαρχο Θεόδωρο Μπαρή και το 55,01.

Δεν έβγαλε νικητή η πρώτη εκλογική αναμέτρηση για το δήμο Ζαχάρως - Φιγαλείας, με τον Κωνσταντίνο Μητρόπουλο και τον Αναστάσιο Κάπο να δίνουν ραντεβού για τις 15 Οκτωβρίου, όπου και θα διεκδικήσουν τον δημαρχιακό θώκο. Ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος συγκέντρωσε σχεδόν το 38% των ψήφων στη χθεσινή εκλογική διαδικασία, με τον Αναστάσιο Κάπο να ακολουθεί με 32% περίπου, ενώ ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος, είναι στην τρίτη θέση με 28% περίπου. Και οι δύο «μονομάχοι» της προσεχούς Κυριακής, δήλωσαν υπερήφανοι για τον αγώνα που έδωσαν και δήλωσαν αισιόδοξοι ότι θα είναι αυτοί ο νέος δήμαρχος Ζαχάρως, σε λίγες ημέρες.

 Μέχρι και το 87% των καταμετρημένων τμημάτων η πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών έβγαζε πρώτο τον απερχόμενο Δήμαρχο, Γιώργο Γεωργιόπουλο, στην Αρχαία Ολυμπία, ωστόσο στην τελευταία δεκάδα των εκλογικών τμημάτων συντελέστηκε η μεγάλη ανατροπή, καθώς ενσωματώθηκαν τα τμήματα, τα οποία ήταν τα «δυνατά σημεία» του νέου δημάρχου, όπως το Πελόπιο, το Σμίλα, το Κούμανι, η Κρυόβρυση και το τελευταίο τμήμα της Αρχαίας Ολυμπίας. Λίγο μετά τις 11 μ.μ. τα πρώτα χαμόγελα άρχισαν να σκάνε στο στρατόπεδο του Άρη Παναγιωτόπουλου, ενώ μετά την επισφράγιση της νίκης επικράτησε πανδαιμόνιο. Έξω από το εκλογικό κέντρου νέου δημάρχου μαζεύτηκαν αρκετοί ψηφοφόροι του, που με καπνογόνα και συνθήματα υποδέχτηκαν τον Άρη Παναγιωτόπουλο. Στέλνοντας το πρώτο του μήνυμα μετά τη νίκη τόνισε: «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα, η Ολυμπία αλλάζει σελίδα».

Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό που συνέβη χθες στο κέντρο της Κρέστενας από τους ψηφοφόρους του Σάκη Μπαλιούκου, μόλις έγινε γνωστή η νέα εκλογική νίκη, ενός από τους μακροβιότερους δημάρχους σε όλη την Ελλάδα. Μόλις ξεκαθάρισε το αποτέλεσμα, εκατοντάδες πολίτες από όλο το δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων πλημμύρισαν το εκλογικό κέντρο, όπου μόνο στα χέρια δεν σήκωσαν τον Σάκη Μπαλιούκο, οποίος δήλωσε απόλυτα χαρούμενος για αυτή την 7η συνεχή επιτυχία του, τονίζοντας ότι συνεχίζει το ενωτικό και δημιουργικό έργο του για πέντε ακόμα χρόνια.Μεταξύ άλλων ο κ. Μπαλιούκος, που χάθηκε στις αγκαλιές των ψηφοφόρων του τόνισε. «Ο κόσμος καταδίκασε τις συκοφαντίες τα ψέματα και την κατεδάφιση χαρακτήρων. Καταδίκασε αυτούς που δεν σεβάστηκαν τίποτα. Που αγνόησαν το έργο και την πορεία 25 χρόνων δίπλα στο λαό και παίρνουν την απάντηση για το ποιος είναι καθεστώς, ποιος πάει με το λαό και βγαίνει από το λαό. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του συνδυασμού που έγραψε ιστορία, ένας συνδυασμός που σεβάστηκε τον αντίπαλο, τον δημότη και είναι έτοιμος να πάρει τις τύχες του τόπου στα χέρια του και για το αύριο.