Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Εκλογές 2023: Δουδωνής, Μάντζος και Χρονοπούλου στις πρώτες θέσεις στο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ

 pasok-epik-m 

Στον κύκλο των στενών συνεργατών του στράφηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης για τη συμπλήρωση των δύο εκλόγιμων θέσεων του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, όπου φιγουράρουν ο Παναγιώτης Δουδωνής και ο Δημήτρης Μάντζος.

Η επιλογή -σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη- σηματοδοτεί τη δυναμική παρουσία της νέας γενιάς στελεχών και το «βαρύ πυροβολικό» του κόμματος προεκλογικά. Από την ίδια γενιά προέρχεται και η Ελένη Χρονοπούλου η οποία βρέθηκε στη τρίτη θέση του ψηφοδελτίου εκπροσωπώντας τον απόδημο Ελληνισμό. Ο κ. Ανδρουλάκης της είχε προτείνει την δεύτερη εκλόγιμη θέση εδώ και μήνες.Η ίδια όμως -όπως λένε στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη- ζήτησε (μετά την υπόθεση Γεωργούλη) από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να καταλάβει την τρίτη θέση, προκειμένου να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα θάρρους σε κάθε γυναίκα, αλλά ταυτοχρόνως να μην αφήνεται η αίσθηση ότι διεκδικεί προσωπικό όφελος. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν σχετικά με το έντονο παρασκήνιο ότι στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ζήτησαν από την ηγεσία να μην μείνει εκτός εκλόγιμης θέσης ο εκπρόσωπος Τύπου, ο οποίος ανέλαβε ρόλο στην «πρώτη γραμμή» αμέσως μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Στα 15 υποψήφια μέλη του Επικρατείας οι έξι είναι γυναίκες. Εκτός από την κυρία Χρονοπούλου υποψήφιες είναι ακόμη:

-Η προερχόμενη από τη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ  γιατρός Ρόζα Βρεττού, στο πρόσωπο της οποίας ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί να υπογραμμίσει τη σημασία που έχει για τον ίδιο και για το κόμμα, η αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

-Η Ιωάννα Τζουλάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έχει πλούσιο επιστημονικό και ερευνητικό έργο σε Ελλάδα και εξωτερικό και το 2019 τιμήθηκε με το βραβείο L’Oréal Unesco για τις γυναίκες στις επιστήμες.

-Η Ελεάννα Δημητρακούδη θεωρείται expert για τα θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχει συμμετάσχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις και την υιοθέτηση της νομοθεσίας σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

-Η Μαριζέτα Αντωνοπούλου: διδάσκουσα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ, ενώ έχει διδάξει τόσο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο όσο και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Κοινωνικά ενεργή από τα μαθητικά της χρόνια στην ευρύτερη οικογένεια της Αριστεράς. Το Νοέμβρη του 2022 ορίστηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναπληρώτρια γραμματέας στον Τομέα Εργασίας.

-Η Γεωργία Καζά: Είναι δικηγόρος. Έχει σπουδάσει νομικά και πολιτικές επιστήμες στο ΕΚΠΑ. Είναι Αντιπρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Μ. και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή του πρώην Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου, ο οποίος από το 2022 έχει ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής και είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου.

Στην ένατη θέση, ο Χρήστος Χρυσολωράς, αμπελουργός και βιοκαλλιεργητής στη Σέριφο. Μετά την ένταξή του στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, ίδρυσε το 2015 το πρώτο οινοποιείο του νησιού και αφοσιώθηκε στη βιολογική καλλιέργεια και οινοποίηση των γηγενών και αυτόχθονων ποικιλιών της Σερίφου και των Κυκλάδων. Γεννημένος το 1982, είναι μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και μέλος του Αγροτικού-Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Σερίφου.

Ο Σίμος Γερασιμίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικός Μηχανικός στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, στο Άμχερστ, ενώ στο ίδιο ψηφοδέλτιο και ο Αχιλλέας Παπακώστας που θεωρείται από τους πολλά υποσχόμενους της νέας γενιάς ζωγράφων.

Στη 10η θέση είναι ο Νίκος Σαργκάνης, ο επονομαζόμενος και «φάντομ» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Επίσης,   ο Γρηγόρης Λαμπράκης, γιος του αγωνιστή της Δημοκρατίας, Γρηγόρη Λαμπράκη συμμετέχει επίσης σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. 

Ο πρώην Υπουργός και επικεφαλής του In Social Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος έχει επιμεληθεί το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής καταλαμβάνει την τελευταία τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

- Οι υποψήφιοι βουλευτές με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι αναλυτικά:

1. Παναγιώτης Δουδωνής

2. Δημήτρης Μάντζος

3. Ελένη Χρονοπούλου

4. Αγάθη-Ρόζα Βρεττού

5. Κώστας Χρυσόγονος

6. Ιωάννα Τζουλάκη

7. Μαριζέτα Αντωνοπούλου

8. Ελένη Άννα Δημητρακούδη

9. Χρήστος Χρυσολωράς

10. Νίκος Σαργκάνης

11. Αχιλλέας Παπακώστας

12. Γρηγόρης Λαμπράκης

13. Γεωργία Καζά

14. Σίμος Γερασιμίδης

15. Νίκος Χριστοδουλάκης