Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Παράταση στην αγωνία… Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 0-0 στο ντέρμπι της Αθήνας

  

Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ αναδείχθηκαν ισόπαλοι με 0-0 στο κατάμεστο “Απόστολος Νικολαΐδης”, για την 7η αγωνιστική των πλέι οφ της Super League, σε μία αναμέτρηση με ένταση και δυναμισμό, αλλά δίχως τέρματα.

Πλέον, οι δύο ομάδες συνεχίζουν να ισοβαθμούν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με 76 πόντους η καθεμία. Οι “πράσινοι” ωστόσο υπερτερούν και έχουν την υπόθεση “τίτλος” στα χέρια τους, μιας και οι τελευταίοι τρεις αγώνες τους να είναι -κατά σειρά- κόντρα στον ΠΑΟΚ (εντός), τον Ολυμπιακό (εκτός) και τον Άρη (εντός). Από την άλλη, οι “κιτρινόμαυροι” θα αντιμετωπίσουν πρώτα τον Ολυμπιακό (εντός), έπειτα τον Άρη (εκτός) και τέλος το Βόλο (εντός).

Η “ένωση” μπήκε σε διαδικασία… πίεσης από το πρώτο δευτερόλεπτο, θέλοντας να αγχώσει τους γηπεδούχους που είχαν την κατοχή. Στο 2′ μάλιστα είχαν δοκάρι με κεφαλιά του Στίβεν Τσούμπερ, σε μία φάση όμως που έχει ξεκίνησε από οφσάιντ, επομένως δεν υφίσταται. Το μόνο σίγουρο είναι πως υπήρχε αρκετή ένταση ανάμεσα στους παίκτες, προϊόν της κρισιμότητας του αγώνα. Η πρώτη καλή ευκαιρία ήρθε στο 9ο λεπτό, όταν ο Κώστας Γαλανόπουλος σούταρε έξω από τη μεγάλη περιοχή, με την μπάλα να περνάει περίπου μισό μέτρο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Οι “πράσινοι” έμοιαζαν να μην έχουν την ψυχραιμία ώστε να ελέγξουν τον ρυθμό με πάσες, κάτι που τους ώθησε στο να ψάχνουν συνεχώς βαθιές μπαλιές στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας. Στο 12′, ο Λάζαρος Ρότα έπεσε στον αγωνιστικό χώρο μετά από μία διεκδίκηση της μπάλας με τον Μπερνάρ. Ο διεθνής μπακ αφού εξετάστηκε από το ιατρικό επιτελείο εν τέλει αντικαταστάθηκε στο 21′ από τον Ορμπελίν Πινέδα, ο οποίος πήρε θέση στο δεξί άκρο της άμυνας. Στο μεσοδιάστημα ο Παναθηναϊκός έπαιξε για λίγα λεπτά με παίκτη παραπάνω και ήλεγξε απόλυτα το ρυθμό, εκμεταλλευόμενος πλήρως τη συγκυρία. Στη συνέχεια ο ρυθμός έπεσε για αρκετά λεπτά.

Στο 35′ η ΑΕΚ… άγγιξε το γκολ, όταν χτύπησε στην πλάτη της άμυνας του Παναθηναϊκού με τον Τσούμπερ, του οποίου το σουτ κατέληξε στο δοκάρι. Στη συνέχεια της φάσης ο Νίκλας Ελίασον είδε την εστία… κενή, πλάσαρε, όμως ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι μπλόκαρε πάνω στη γραμμή. Οι παίκτες του Ματίας Αλμέιδα συνέχισαν να απειλούν στην κόντρα, με τον Γκατσίνοβιτς να έχει ένα καλό σουτ που επίσης σταμάτησε ο Ιταλός πορτιέρε. Οι γηπεδούχοι επέστρεψαν στην αναζήτηση βαθιών μπαλιών στην πλάτη της άμυνας. Ωστόσο, ο Αρόλντ Μουκουντί απεδείχθη… βράχος, μην αφήνοντας τον Άντραζ Σπόραρ να αναπνεύσει στο ανοιχτό γήπεδο. Στο 45′, χάρη σε ένα στημένο του Μπερνάρ ήρθε η καλύτερη φάση του “τριφυλλιού”. Ο Βραζιλιάνος σημάδεψε το κεφάλι του Σπόραρ, ο Σλοβένος έπιασε μία εξαιρετική κεφαλιά όμως ο Γιώργος Αθανασιάδης προέβη σε μία σπουδαία επέμβαση. Αυτή ήταν και η τελευταία καλή στιγμή του πρώτου ημιχρόνου.

Το δεύτερος μέρος ξεκίνησε με αλλαγή από πλευράς Γιοβάνοβιτς. Ο Άνταμ Τσέριν που ένιωθε ενοχλήσεις αποχώρησε, με τον Ντάνιελ Μαντσίνι να παίρνει τη θέση του. Το παιχνίδι είχε μία… άχαρη μορφή στα πρώτα λεπτά, μιας και αμφότερες οι ομάδες επιχείρησαν να επιβληθούν με τον τρόπο τους. Οι “κιτρινόμαυροι” είχαν μια φάση διαρκείας στα καρέ του Μπρινιόλι, όμως η “πράσινη” άμυνα δεν άφησε κανένα σουτ που έγινε χωρίς… κόντρα. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού έκανε δύο αλλαγές με τη συμπλήρωση μίας ώρας, βάζοντας τους Ιωαννίδη και Κλεϊνχέισλερ στις θέσεις των Σπόραρ και Μπερνάρ.

Η “ένωση” ήταν αυτή που είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων σε εκείνο το σημείο και μάλιστα απείλησε με μία προσπάθεια του Μουκουντί στο 63′. Δύο λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του Τσούμπερ να δημιουργήσει κίνδυνο, χωρίς όμως κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οι “πράσινοι” έμοιαζαν να κάνουν ένα δεύτερο ημίχρονο παρόμοιο με αυτό προ μίας εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη κόντρα στον ΠΑΟΚ. Στο 69′ ήρθε η ώρα του Αλμέιδα να κάνει αλλαγή, με τον Ντάμιαν Σιμάνσκι να περνά στη θέση του “κιτρινισμένου” Γενς Γιόνσον. Λίγο αργότερα μπήκε ο Ένις Τσόκαϊ, αντί του Σεμπάστιαν Παλάσιος. Ο Αργεντινός τεχνικός έκλεισε τις αλλαγές του στο 75′ με τους Μάνταλο, Φερνάντες και Άμραμπατ στις θέσεις των Γαλανόπουλου, Ελίασον και Γκατσίνοβιτς. Στο 76′ απείλησε ο Τσόκαϊ με ένα σουτ εκτός περιοχής, το οποίο πέρασε οριακά άουτ.

Οι “πράσινοι” ανέβασαν… στροφές στο τελευταίο τέταρτο, έχοντας πλέον τον έλεγχο της μπάλας. Βέβαια, ο ρυθμός δεν ήταν στα επίπεδα που βρισκόταν στα προηγούμενα 20-25 λεπτά. Στο 82′ υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες για δεύτερη κίτρινη στον Μουκουντί, με τον Πορτογάλο διαιτητή ωστόσο να τονίζει στο Γάλλο στόπερ πως είναι η τελευταία φορά που του… χαρίζεται. Ο Γιοβάνοβιτς έκλεισε τις αλλαγές του στο 88′ με τον Μπένιαμιν Βέρμπιτς να αντικαθιστά τον Δημήτρη Κουρμπέλη. Στα τελευταία λεπτά του αγώνα δεν υπήρξε κάποια σημαντική ευκαιρία, με το τελικό σκορ να είναι το 0-0.

Στατιστικό: Οι δύο ομάδες συνεχίζουν να ισοβαθμούν στην πρώτη θέση, έχοντας 76 βαθμούς καθεμία. Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός υπερτερεί μιας και το τρίτο κριτήριο ισοβαθμίας είναι η θέση στην κανονική περίοδο, όπου τερμάτισε πρώτος. Ο λόγος που οι “πράσινοι” δεν… χάνουν στο δεύτερο κριτήριο, είναι ο… Μπρινιόλι.

Παναθηναϊκός (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Σχένκεφελντ, Μάγκνουσον, Κώτσιρας, Χουάνκαρ, Πέρεθ, Κουρμπέλης (88′ Βέρμπιτς), Τσέριν (46′ Μαντσίνι), Παλάσιος (71′ Τσόκαϊ), Μπερνάρ (60′ Κλεϊνχέισλερ), Σπόραρ (59′ Ιωαννίδης)

AEK (Ματίας Αλμέιδα): Αθανασιάδης, Μουκουντί, Βίντα, Ρότα (21′ Πινέδα), Χατζισαφί, Γιόνσον (69′ Σιμάνσκι), Γαλανόπουλος (75′ Μάνταλος), Γκατσίνοβιτς (74′ Άμραμπατ), Ελίασον (75′ Φερνάντες), Τσούμπερ, Γκαρσία

Ακολουθούν…
Παναθηναϊκός: Εντός έδρας με ΠΑΟΚ (03/05).
ΑΕΚ: Εντός έδρας με Ολυμπιακό (03/05). 

Το πρόγραμμα της 7ης αγωνιστικής των Playoffs της Super League:

 Ολυμπιακός - Βόλος 5 - 0

 ΠΑΟΚ - Άρης 3 - 2

 Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 0 - 0

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

(Σε 33 αγωνιστικές)

1

 Παναθηναϊκός



45- 13

76

2

ΑΕΚ



63 -16

76

3

Ολυμπιακός



68 - 24

66

4

ΠΑΟΚ



54 - 30

63

5

Άρης



49 - 36

47

6

Βόλος



33 - 56

40