Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Eurovision 2023: Όλες οι συμμετοχές του φετινού διαγωνισμού!

 https://ogaegreece.com/wp-content/uploads/2023/03/Eurovision_2023_all_artists1.jpg

Μετά και την ανακοίνωση της συμμετοχής της Γεωργίας έχουμε και τις 37 συμμετοχές που θα διεκδικήσουν το φετινό βραβείο στο Λίβερπουλ. Το Line up του διαγωνισμού ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, με την ανακοίνωση των εκπροσώπων από το Αζερμπαιτζάν. Πάμε μαζί να δούμε κάποια στατιστικά από τους φετινούς εκπροσώπους του 67ου διαγωνισμού της Eurovision!

Groups and duets rock the place

Φέτος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η χρονιά των groups αλλά και των ντουέτων στο διαγωνισμό. Συνολικά ,14 χώρες επέλεξαν να εκπροσωπηθούν είτε από κάποιο Group είτε από κάποιο ντουέτο. Οι 10 χώρες που στέλνουν group είναι οι Ιρλανδία, Κροατία, Λετονία, Μάλτα, Τσεχία, Άγιος Μαρίνος, Αλβανία, Αυστραλία, Σλοβενία και Γερμανία ενώ ντουέτα θα στείλουν Αζερμπαϊτζάν, Ολλανδία, Αυστρία και η περσινή νικήτρια Ουκρανία.

Σε σύγκριση με πέρσι, Λετονία Τσεχία και Σλοβενία εκπροσωπούνται και φέτος από κάποιο group, η Αυστρία προσπαθεί και πάλι με ντουέτο, αυτή τη φορά αμιγώς γυναικείο, ενώ η Ουκρανία μετά από δύο συνεχόμενα επιτυχημένα πλασαρίσματα με group εκπροσωπείται φέτος από τους Tvorchi!

Οι γυναικείες εκπροσωπήσεις ακολουθούν κατά πόδας, αφού 13 χώρες (Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισραήλ, Σουηδία, Αρμενία, Εσθονία, Ισλανδία, Γεωργία, Λιθουανία, Πολωνία, Γαλλία, Ην. Βασίλειο και Ισπανία) είναι φέτος γένος θηλυκού ενώ μόλις 10 χώρες έχουν άνδρα εκπρόσωπο (Σερβία, Ελβετία, Μολδαβία, Φινλανδία, Βέλγιο, Δανία, Ρουμανία, Ιταλία και φυσικά η Ελλάδα και η Κύπρος).

Ελβετία για 4η συνεχομένη χρονιά θα ταξιδέψει στο διαγωνισμό με άνδρα εκπρόσωπο ενώ η Σουηδία ξαναπηγαίνει με γυναίκα εκπρόσωπο (2η συνεχόμενη χρονιά) μετά από μία “ανδροκρατούμενη” 6ετία (2015 – 2021).

H Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από άρρενα καλλιτέχνη (solo) για πρώτη φορά μετά το 2009 και τον Σάκη Ρουβά στη Μόσχα ενώ η Κύπρος από το 2017 και τον Hovig στο Κίεβο. Οι δύο χώρες εκπροσωπούνται και οι δύο με άνδρα καλλιτέχνη μετά το μακρινό 1990, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Χρήστος Κάλοου ενώ τη μεγαλόνησο o Anastazio! Εάν συμπεριλάβουμε όμως και τη συμμετοχή των “Wave” στην Ελληνική παρουσίαση τότε, Ελλάδα και Κύπρος εκπροσωπούνται πρώτη φορά από solo άνδρες καλλιτέχνες στην ιστορία του διαγωνισμού την ίδια χρονιά!

Δείτε όλες τις 37 συμμετοχές της φετινής Eurovision ΕΔΩ: ogaegreece.com