Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας 20/03/2023 /

 

 

 Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI) έχει ορίσει την 20η Μαρτίου ως ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας (World Oral Health Day). 

Άφθα μια επώδυνη πληγή στο στόμα. Πώς να αντιμετωπίσετε τις άφθες; 

του Γιώργου Κουτσικάκη Χειρουργού Οδοντιάτρου Μ.Sc., medlabnews.gr

Η άφθα είναι μία επώδυνη επιφανειακή πληγή στο στόμα. Είναι στρογγυλή ή ελλειψοειδής, διαμέτρου μερικών χιλιοστών. Στον πυθμένα είναι υποκίτρινη και περιβάλλεται από μία κόκκινη άλω.

Εντοπίζεται στα ούλα, στα χείλη, στις παρειές, στη γλώσσα, στο έδαφος του στόματος και στη μαλακή υπερώα και στο στοματοφάρυγγα.

Είναι επώδυνη όταν ερεθίζεται από την επαφή με τις τροφές και ιδιαίτερα τις ξινές, αλμυρές, πιπεράτες κ.λ.π. ..................

read more

Συμβουλές για σωστό βούρτσισμα των δοντιών. Ο σωστός καθαρισμός της οδοντόβουρτσας  

του Γιώργου Κουτσικάκη Χειρουργού Οδοντιάτρου Μ.Sc., medlabnews.gr

Αν καθαρίζετε σωστά τα δόντια σας θα έχετε καλή στοματική υγεία χωρίς χαλασμένα δόντια, ούλα που ματώνουν και άσχημη αναπνοή.

1. Διαλέξτε τη σωστή βούρτσα Να είναι κατάλληλη για το μέγεθος του στόματός σας. Γενικά όσο μικρότερη τόσο καλύτερη ώστε να καθαρίζει περίπου τρία δόντια ταυτόχρονα και όχι περισσότερα. Διότι ενώ τα δόντια στη σειρά σχηματίζουν τη δική τους καμπύλη η οδοντόβουρτσα είναι είτε ευθεία είτε με τυποποιημένη καμπύλη.

Επίσης οι τρίχες να είναι μαλακές ή μέτριας σκληρότητας Η ηλεκτρική βούρτσα δεν κάνει καλύτερη δουλειά. Όμως αν έχετε αρθριτικά ή προβλήματα στα χέρια σας, στα μπράτσα σας ή στους ώμους σας (γενικά τα ηλικιωμένα άτομα) μπορεί η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα να είναι πολύτιμη. ..................

read more