Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Κοριός, έντομο που προκαλεί φαγούρα, κοκκινίλες, αλλεργίες. Κοριοί βρίσκονται σε στρώματα, ρούχα, έπιπλα

 κοριοι

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr

Οι κοριοί έντομα παρασιτικά, αιμομυζητικά, άπτερα. Συναντώνται σε όλο τον κόσμο και είναι γνωστά από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο κοριός είναι έντομο μεγέθους 4-7 mm. Στους κοριούς περιλαμβάνονται πολλά είδη, δύο όμως μόνο έχουν ιατρικό ενδιαφέρον, καθόσον παρασιτούν τον άνθρωπο, το είδος Cimex lectularius (κοινός κοριός ή κοριός του κρεβατιού: bedbug) και το είδος Cimex hemipterus (κοριός των τροπικών). Το δεύτερο είναι ο κοριός των τροπικών περιοχών, στην Ασία, στην Αφρική και στη Λατινική Αμερική.

Έχουν αναπτύξει τα πόδια εξαιρετικά καλά και τους επιτρέπουν να συρθούν επάνω σε επιφάνειες φτιαγμένες από ξύλο, χαρτί, πλαστικό ή ακόμη και γυαλί, τρέφονται από το αίμα των θηλαστικών που τσιμπούν.

Ένας ενήλικος κοριός μπορεί να τσιμπά έως και 10 λεπτά ή και περισσότερο και να καταναλώνει έως και έξι φορές το βάρος του σε αίμα, τα ενήλικα έντομα μπορούν να επιζήσουν ακόμα και για ένα έτος χωρίς σίτιση. Ο βιολογικός τους κύκλος είναι ατελής (αυγό, νύμφη, ακμαίο) και διαρκεί 5-10 εβδομάδες. Για να γίνει η έκδυση στα 5 νυμφικά στάδια είναι απαραίτητο να τραφούν με αίμα. ..................

read more