Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Τραγωδία στα Τέμπη-Μητσοτάκης: «Θα δουλέψουμε για το ποτέ ξανά» - Νέος υπουργός Μεταφορών ο Γεραπετρίτης - Τέλος οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ

Τραγωδία στα ΤέμπηΜητσοτάκης: «Θα δουλέψουμε για το ποτέ ξανά»  Νέος υπουργός Μεταφορών ο Γεραπετρίτης  Τέλος ο Καραμανλής και οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ 

  Μήνυμα στον ελληνικό λαό για την ανείπωτη τραγωδία που έλαβε χώρα στα Τέμπη απηύθυνε ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη, υπέβαλε αμέσως την παραίτηση του. Το ίδιο και οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Επίσης έκανε γνωστό ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα αναλάβει μεταβατικός υπουργός Μεταφορών και ότι θα υπάρξει επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει τα αίτια της τραγωδίας.

Αναλυτικά η δήλωσή του

«Μόλις επέστρεψα από τον τόπο μιας τραγωδίας που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη. Δεκάδες συμπολίτες μας, οι πιο πολλοί νέα παιδιά, έχασαν εκεί τη ζωή τους, σε ένα φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα χωρίς προηγούμενο στην πατρίδα μας. Ευχαριστώ από καρδιάς τις γυναίκες και τους άνδρες του κρατικού μηχανισμού που κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή.

Πυροσβέστες και διασώστες, στελέχη του ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας, της Αυτοδιοίκησης, όπως και τους γιατρούς και υγειονομικούς και τους ψυχολόγους στα νοσοκομεία μας. Έκαναν και κάνουν το καλύτερο δυνατό σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Συνάντησα συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων στο νοσοκομείο της Λάρισας. Μέσα στον ανείπωτο πόνο τους, με περίσσευμα αξιοπρέπειας, με ρώτησαν «γιατί». Και μου είπαν «ποτέ ξανά».

Τους οφείλουμε μία ειλικρινή απάντηση. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη, υπέβαλε αμέσως την παραίτηση του. Το ίδιο και οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ. Η στάση του τον τιμά, καθώς όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος. Μεταβατικός Υπουργός, μέχρι τις εθνικές εκλογές, ορίζεται ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από τον οποίο ήδη ζήτησα να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων.

Ταυτόχρονα, η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά. Οι ευθύνες θα αποδοθούν. Ενώ η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων. Θα πενθήσουμε τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους φίλους μας. Θα μείνουμε ενωμένοι και σε αυτή την τραγωδία. Και, μετά, θα σκύψουμε το κεφάλι και θα σφίξουμε τα δόντια. Θα δουλέψουμε ώστε αυτό το «ποτέ ξανά» που άκουσα στη Λάρισα να μην μείνει λόγος κενός. Σας το υπόσχομαι».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ενημερωνόταν από την πρώτη στιγμή για το σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει βυθίσει στο πένθος όλη την χώρα, βρέθηκε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη (1/3/2023) στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη.

Ο πρωθυπουργός, ενημερώθηκε από τους διασώστες για την πορεία των ερευνών στο σημείο και δήλωσε: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτό που βιώνουμε σήμερα ως χώρα. Μιλάμε για μία ανείπωτη τραγωδία. Η σκέψη μας σήμερα είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα με τους συγγενείς των θυμάτων. Υποχρέωσή μας είναι να περιθάλψουμε τους τραυματίες και από εκεί και πέρα να ταυτοποιήσουμε τις σορούς. Από εκεί και πέρα, ένα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ: θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο.».