Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Τραγωδία στα Τέμπη: Στους 40 οι νεκροί – Δεκάδες τραυματίες από την φονική σύγκρουση των αμαξοστοιχιών

 Τραγωδία στα Τέμπη: Στους 40 οι νεκροί – Δεκάδες τραυματίες από την φονική σύγκρουση των αμαξοστοιχιών 

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής οι νεκροί ανέρχονται στους 40.

Η κατάσταση είναι τόσο τραγική στο σημείο του δυστυχήματος και το περιέγραψε, νωρίτερα, πολύ γλαφυρά ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Όπως είπε: «Από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, το βαγόνι – εστιατόριο βρέθηκε πάνω σε δύο άλλα βαγόνια. Από τη σύγκρουση ξέσπασε φωτιά, η οποία ανέβασε τη θερμοκρασία έως και σε 1.300 βαθμούς Κελσίου, που

σημαίνει ότι είναι δύσκολη η ταυτοποίηση των σορών που βρίσκονταν μέσα σε αυτό. Οι νεκροί επισήμως ανέρχονται σε 36 αλλά θεωρείται βέβαιο ότι ο αριθμός τους αναμένεται να είναι μεγαλύτερος. Νοσηλεύονται 72 εκ των οποίων οι 6 σε ΜΕΘ. Αυτήν την ώρα, οι πυροσβέστες επιχειρούν στο δεύτερο βαγόνι». 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Eleftherostypos.gr τα θύματα στην πλειοψηφία τους ήταν νεαρής ηλικίας, 18 έως 25 ετών, καθώς πολλοί φοιτητές βρίσκονταν στο μοιραίο τρένο όπου έφυγαν από την Αθήνα μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Συνολικά, έχουν προσέλθει στα νοσηλευτικά ιδρύματα 170 τραυματίες και έχουν πραγματοποιηθεί 72 εισαγωγές. Οι 66 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και οι έξι σε ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Eleftherostypos.gr τέσσερις βαριά τραυματίες είναι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας και δύο στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας. Τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας έχουν δεχθεί τα βαριά περιστατικά, λόγω εγγύτητας, ενώ ελαφρύτερα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Τα νοσοκομεία που έχουν δεχθεί τραυματίες από την πρωτοφανή τραγωδία είναι της Λάρισας (Πανεπιστημιακό και Γενικό), το νοσοκομείο “Γεννηματάς” της Θεσσαλονίκης, το ΑΧΕΠΑ και το νοσοκομείο Κατερίνης. Συνολικά 30 εισαγωγές έχουν πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και 20 στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Χθες τα ξημερώματα έγινε γνωστό ότι σε επιφυλακή μπήκε και το νοσοκομείο “Παπανικολάου” στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να έχει χρειαστεί μέχρι στιγμής να γίνει εισαγωγή. Έχουν διατεθεί 40 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για να επιχειρούν στο σημείο της τραγωδίας.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, οι προσπάθειες έρευνας των Πυροσβεστικών Δυνάμεων, έχουν επικεντρωθεί στα δύο πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, που έχουν ανασηκωθεί, με τη βοήθεια γερανοφόρων οχημάτων.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν συνολικά 150 πυροσβέστες και του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας με 40 ασθενοφόρα.  Το έργο τους συνδράμουν 32 αστυνομικοί με 15 περιπολικά. Επίσης, γερανοφόρα οχήματα και μηχανουργοί από την Αθήνα μεταβαίνουν στο σημείο για να επιχειρήσουν στα συντρίμμια της επιβατικής αμαξοστοιχίας.

Το έργο των πυροσβεστών είναι πολύ δύσκολο καθώς τα βαγόνια έχουν μετατραπεί σε άμορφη μάζα και έχουν αναπτυχθεί πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τώρα και βγαίνουν καπνοί. Οι διασώστες αναζητούν εγκλωβισμένους στο εσωτερικό των βαγονιών της επιβατικής αμαξοστοιχίας, ιδίως στα δύο πρώτα. Υπάρχουν φόβοι ότι κάποιοι επιβάτες έχουν καταπλακωθεί από τα συντρίμμια.

Συνελήφθη και επισήμως πριν από λίγο ο σταθμάρχης του ΟΣΕ από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας, καθώς υπογράφηκε η έκθεση σύλληψης από τον εισαγγελέα, ο οποίος παρακολουθεί τις ανακρίσεις για την ανείπωτη τραγωδία έξω από τα Τέμπη.

Ο σταθμάρχης, ηλικίας 59 ετών, σύμφωνα με την Αστυνομία, χαρακτηρίζεται ως υπαίτιος του δυστυχήματος και κατηγορείται εκτός των άλλων, για ανθρωποκτονία από αμέλεια άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα), σωματική βλάβη από αμέλεια (314 ΠΚ) και επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία μέσων (291 ΠΚ).

Στο πλαίσιο της δικογραφίας που σχηματίζεται από την ΕΛΑΣ έχουν δώσει ανωμοτί καταθέσεις και άλλοι δύο υπάλληλοι στην Τροχαία Λάρισας.

Ο σταθμάρχης φέρεται ως υπεύθυνος για την κίνηση των τρένων που βρέθηκαν στην ίδια γραμμή. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο συλληφθείς τόνισε πως ο ίδιος έδωσε εντολή για αλλαγή πορείας, αλλά το σύστημα δεν λειτούργησε. Αν και προς το παρόν τα αίτια παραμένουν αδιευκρίνιστα, οι απομαγνητοφωνημένες συζητήσεις θα ρίξουν περισσότερο «φως». Οι κατηγορίες που φέρεται πως του απαγγέλθηκαν είναι αμέλεια για σωματικές βλάβες, ανθρωποκτονία και κίνδυνο ζωής.

Υπενθυμίζεται πως την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση των σωστικών συνεργείων στα Τέμπη, διεξάγεται παράλληλα δικαστική έρευνα για τα αίτια της φονικής σύγκρουσης των τρένων, με τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος είναι ήδη στη Λάρισα, ξεκινώντας τις συναντήσεις που θα έχει στο πλαίσιο της έρευνας, από την περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στον τόπο της τραγωδίας έφτασε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης (1/3/2023) ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, φανερά συντετριμμένος, επεσήμανε ότι «η σκέψη όλων σήμερα είναι με τους συγγενείς των θυμάτων».

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτό που βιώνουμε σήμερα ως χώρα. Μιλάμε για μία ανείπωτη τραγωδία. Η σκέψη μας σήμερα είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα με τους συγγενείς των θυμάτων. Υποχρέωσή μας είναι να περιθάλψουμε τους τραυματίες και από εκεί και πέρα να ταυτοποιήσουμε τις σορούς. Από εκεί και πέρα, ένα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ: θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο.». τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.  Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε μετά την τραγωδία στα Τέμπη με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη Με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών με τους 36 νεκρούς. Τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτήρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

Εν τω μεταξύ σε συνεχή επικοινωνία με το συντονιστικό κέντρο και τους αρμόδιους υπουργούς βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τα πρώτα λεπτά της φονικής σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπτη. Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός έθεσε σε συνεργό όλο το μηχανισμό, προκειμένου να υπάρξει άμεσος συντονισμός.

Ο πρωθυπουργός ήταν όλο το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου και ενημερωνόταν για τις εξελίξεις σχετικά με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Αναβλήθηκαν, λόγω του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, οι σημερινές συνεδριάσεις της Βουλής.

Συγκεκριμένα αναβλήθηκε ο κοινοβουλευτικός έλεγχος (συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων) και σειρά συνεδριάσεων κοινοβουλευτικών επιτροπών που επεξεργάζονται τα νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας για τον σχολικό εκφοβισμό και του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια.

Η αμαξοστοιχία IC 62 που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε μετωπικά στο ύψος της περιοχής Ευαγγελισμού με εμπορευματική αμαξοστοιχία.

Την ώρα της σύγκρουσης στο τρένο επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες. Από τη συγκρουση προκλήθηκε φωτιά, ενώ επικράτησε πανικός.

Την έρευνα για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έχει αναλάβει το Τμήμα της Τροχαίας της Λάρισας.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για το περιστατικό, ενώ στο Αστυνομικό τμήμα Λάρισας δίνονται ήδη καταθέσεις, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας.