Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

ΙΣΡΑΗΛ: H EBU προειδοποιεί τη νέα Κυβέρνηση Νετανιάχου για τον κίνδυνο αποκλεισμού της από τη Eurovision!

 https://ogaegreece.com/wp-content/uploads/2023/01/Israel_KAN_EBU.jpg

Σε μπελάδες φαίνεται να έχει μπει η συμμετοχή του Ισραήλ στην Eurovision 2023! Ενώ η Noa Kirel ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη συμμετοχή της στον 67ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, αστάθμητοι παράγοντες φαίνεται να βάζουν εμπόδια σε αυτή.

Οι πρόσφατες δηλώσεις, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, του βουλευτή του

κυβερνητικού εταίρου Likud της κυβέρνησης Νετανιάχου, και υπουργού Επικοινωνιών, Shlomo Karhi, έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στην EBU. Συγκεκριμένα, ο Karhi αμφισβήτησε την ελευθερία του Τύπου και απείλησε να κλείσει την ειδησεογραφική λειτουργία του ΚΑΝ, του κρατικού τηλεοπτικού φορέα της χώρας. Έρχονται, δε, σε πλήρη σύμπνοια με την άποψη του πρωθυπουργού της χώρας περί λειτουργίας του KAN.

Το δημόσιο δεν πρέπει να χρηματοδοτεί ένα συγκεκριμένο κανάλι, δεν πρέπει να υπάρχει δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Χωρίς το ειδησεογραφικό τμήμα, το KAN δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις που θέτει η EBU και επομένως τίθεται εν αμφιβόλω η επιλεξιμότητά του για ένταξη στην EBU και η ικανότητά του να συμμετέχει σε σημαντικές εκδηλώσεις όπως ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision.

Η στάση της EBU

Ο Γενικός Διευθυντής της EBU, Noel Curran, εξέφρασε την ανησυχία του για τις απειλές κατά της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας του ισραηλινού εθνικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, KAN, σε επιστολή του προς τον νέο πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι ανεξάρτητες ειδήσεις και πληροφορίες αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο των οργανισμών μέσων μαζικής ενημέρωσης δημόσιας υπηρεσίας και συμβάλλουν καθοριστικά στον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης σε καλά λειτουργούσες δημοκρατίες…. Έχοντας κατά νου το πρωταρχικό συμφέρον του κοινού, το οποίο χρηματοδοτεί άμεσα το ΚΑΝ, πιστεύουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα διασφαλίσει επίσης την ανεξαρτησία του ΚΑΝ και θα του επιτρέψει να συνεχίσει να εκπληρώνει την αποστολή του στη δημοκρατική κοινωνία

Noel Curran

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ απασχολεί την EBU με τη στάση της κυβέρνησής του. Το 2017, η τότε ισραηλινή κυβέρνηση είχε εκδώσει δηλώσεις που έδειχναν πρόθεση να σταματήσει την ειδησεογραφική λειτουργία του KAN. Αυτές τελικά εγκαταλείφθηκαν όταν η EBU έθεσε σαν απαράβατο όρο τη συνέχιση του ειδησεογραφικού τμήματος για τη φιλοξενία του Διαγωνισμού Τραγουδιού του 2019 από τον ισραηλινό ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Η ευθύνη της EBU είναι να διασφαλίσει ότι υποστηρίζει όλα τα μέλη μας στην αποστολή τους να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κοινού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι εξελίξεις αυτές κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την ικανότητα του ΚΑΝ να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της ως μέλος της διεθνούς ένωσης των δημόσιων οργανισμών μέσων μαζικής ενημέρωσης

ΠΗΓΗ: ogaegreece.com