Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Τραγικός επίλογος F-4 Phantom της Πολεμικής μας Αεροπορίας, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη,

 Πτώση Phantom F4: Αυτός είναι ο πιλότος για τον οποίο θρηνεί όλη η Ελλάδα 

Τραγικός επίλογος για την πτώση του F-4 Phantom της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Δυστυχώς, όπως επιβεβαιώθηκε από την ανακοίνωση του γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ο ένας πιλότος βρέθηκε νεκρός, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΓΕΑ: «Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών».

Ο Υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας  που βρέθηκε νεκρός μετά την πτώση του Phantom μπορεί να ήταν νεαρός σε ηλικία, ωστόσο ήταν ένας ικανότατος χειριστής και με πολλές προοπτικές.

Ο 29χρονος Υποσμηναγός είχε καταγωγή από την Αρκαδία και το μεγάλο του όνειρο από μικρό παιδί ήταν να γίνει Ίκαρος.

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΕΘΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ Α/Φ F-4Ε PHANTOM II ΤΗΣ ΠΑ

Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου κηρύσσεται τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα έως τις 2 Φεβρουαρίου 2023, μετά το τραγικό γεγονός που συνέβη το πρωί, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του o Υποσμηναγός (Ι) Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας.

Σχετικώς με τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους F-4Ε Phantom II, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε: «Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας για την απώλεια του συγκυβερνήτη μετά τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητος στην Ανδραβίδα. H σκέψη μας είναι με την οικογένεια του ιπταμένου Υπομηναγού, στην οποία εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας».

Το μαχητικό αεροσκάφος, κατέπεσε στην θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας και μέχρι αυτήν ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες τόσο από πλωτά όσο και από εναέρια μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Λιμενικού σώματος. 

Η πτήση του μαχητικού αεροσκάφους, πραγματοποιείτο μαζί με ένα άλλο F4, το οποίο ενημέρωσε για την συντριβή του ενός στην θαλάσσια περιοχή Οι έρευνες είναι σε εξέλιξη προκειμένου να εντοπιστούν ο Σμηναγός και υποσμηναγός που βρίσκονταν μέσα στο Phantom , το οποίο κατέπεσε στις 10.30 το πρωί δυτικά του Κατάκολου, και προεχόταν από την 8η Μοίρα, 117 πτέρυγας μάχης.

Πρόκειται για εκπαίδευση που γινόταν παρουσία και άλλου Phantom . Ξαφνικά το Phantom, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους κατέπεσε στη θάλασσα.  Στο σημείο βρίσκονται δυο ελικόπτερα της αεροπορίας, 1 ελικόπτερο του Ναυτικού, πλωτά σκάφη του Λιμενικού, αλλά και ιδιωτών, που αναζητούν ίχνη από τους δύο πιλότους. Ήδη έχουν εντοπιστεί συντρίμμια του αεροσκάφους. Τα συντρίμμια, μέρος των οποίων έχει περισυλλεγεί, εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή, 8 ναυτικά μίλια δυτικά του Κατακόλου, 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας .

Τα πρώτα λεπτά μετά από τη συντριβή διαδόθηκε ότι έχει ληφθεί σήμα εγκατάλειψης, ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι χειριστές του δεύτερου αεροσκάφους του σχηματισμού, που πετούσαν μαζί με το F-4 που συνετρίβη, είχαν αναφέρει ότι δεν εντόπισαν αλεξίπτωτα. 

Οι καιρικές συνθήκες στο Ιόνιο και στην περιοχή που έχει καταπέσει το αεροσκάφος, ευνοούν τους διασώστες καθώς σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά που μίλησε στην ΕΡΤ «Δεν υπάρχει ιδιαίτερη και μεγάλη ένταση. Οι άνεμοι είναι βορειοδυτικοί. Τις απογευματινές ώρες θα υπάρξει ενίσχυση αλλά όχι πάνω από 4 με 5 μποφόρ».

Όπως  δημοσιεύει η ιστοσελίδα protinews.gr, έχουν βρεθεί τα πρώτα συντρίμμια στην θαλάσσια περιοχή. Παράλληλα, έχουν βρεθεί δύο σωσίβια σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και ένα αλεξίπτωτο.

Το αεροσκάφος έχει συντριβεί στη θάλασσα, ωστόσο δεν έχει βρεθεί ακόμη, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Η επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας:

«Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, αεροσκάφος F-4 (διθέσιο) της 338Μ/117ΠΜ που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας».