Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

«Πνίγηκε» η Αριδαία - Σε απόγνωση κάτοικοι και καταστηματάρχες - Κλειστά την Τρίτη τα σχολεία - «Λίμνη» το γήπεδο του Αλμωπού

Καιρός – Αριδαία: Κλειστά τα σχολεία την Τρίτη (24/01) λόγω σφοδρής κακοκαιρίας 

Τεράστια προβλήματα προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε και συνεχίζει να πλήττει την περιοχή του δήμου Αλμωπίας και συγκεκριμένα την Αριδαία. Για λόγους ασφαλείας δεν θα λειτουργήσουν την Τρίτη (24.01.2023) τα σχολεία.

Τουλάχιστον 83 κλήσεις έγιναν στην πυροσβεστική για αντλήσεις υδάτων από σπίτια και ισόγεια καταστήματα στην Αριδαία εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας. Τα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας βρίσκονται επί ποδός ώστε μεταφέρονται από το ένα περιστατικό στο άλλο.

Ο δήμος βρίσκεται σε επιφυλακή και σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε «ενημερώνει ότι βρίσκεται σε επιφυλακή ενόψει της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων, που σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένουμε επιδείνωση του καιρού, από σήμερα 23-01-2023, έως την Τρίτη 24-01-2023, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

 

Παρακαλούμε τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Τα τηλέφωνα όπου μπορείτε να απευθύνεστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης είναι τα εξής: 

Δήμος Αλμωπίας: 2384023215, 6974625062, 6944838599, Αστυνομικό Τμήμα Αριδαίας: 2384021111, Πυροσβεστική Υπηρεσία Αριδαίας: 2384025422». 

«Πρωτόγνωρη κακοκαιρία»

Ο δήμαρχος Χρήστος Μπάτσης συγκάλεσε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας και με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για “πρωτόγνωρη κακοκαιρία» και πρόσθεσε ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι συγκρίνουν την ένταση των φαινομένων με την πλημμύρα του 1979, κατά την οποία υπήρχαν και ανθρώπινες απώλειες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ζημιές έχουν προκληθεί σε καταστήματα και υπόγεια στην κεντρική πλατεία της Αριδαίας , στο γήπεδο του Αλμωπού και σε χωράφια, ενώ η κυκλοφορία έχει διακοπεί σε αρκετά σημεία στον δήμο. Ο δήμαρχος τόνισε ότι ιδιαίτερη ένταση είχαν τα φαινόμενα νωρίτερα το απόγευμα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 83 κλήσεις για άντληση υδάτων και έκανε σχετικές ενέργειες σε 22 περιπτώσεις.

Εφόσον αύριο κοπάσει η κακοκαιρία , ο δήμος θα προχωρήσει σε καταγραφή για να ξεκινήσει η διαδικασία χορήγησης αποζημιώσεων στους πληγέντες.Όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και τα ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜεΑ του δήμου Αλμωπίας, θα παραμείνουν αύριο, Τρίτη, κλειστά.

Διακοπή κυκλοφορίας σε επαρχιακούς δρόμους στην Πιερία

Σύμφωνα με την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω έντονης βροχόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε δύο σημεία στην Πιερία και συγκεκριμένα στο 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κονταριώτισσας – Αγίου Σπυρίδωνα και στο στο 7ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κατερίνης – Κονταριώτισσας

Σε απόγνωση κάτοικοι και καταστηματάρχες

Η σφοδρή βροχόπτωση μετέτρεψε τους δρόμους σε ποτάμια μέσα σε λίγα λεπτά στην Αριδαία. Σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει με τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες να μην ξέρουν τι να κάνουν. Ανυπολόγιστες οι ζημιές όπως φαίνεται και στο βίντεο του inPozar.gr: 

Μια απέραντη λίμνη το γήπεδο του Αλμωπού

Στο μεταξύ, ανυπολόγιστη είναι η ζημιά που έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση στο γήπεδο του ιστορικού Αλμωπού Αριδαίας, ομάδας που αγωνίζεται στη Superleague 2.

Όπως είπε ο γενικός αρχηγός της ομάδας, η ζημιά που έχει προκληθεί στις αθλητικές εγκαταστάσεις μοιάζει ανυπολόγιστη:

«Τα πάντα έχουν πλημμυρίσει. Ο αγωνιστικός χώρος, τα αποδυτήρια, ακόμη και τα γραφεία της ομάδας όπου στεγάζονται στις εγκαταστάσεις. Είχαμε έντονο πρόβλημα που προέκυψε από τα φρεάτια καθώς βγαίνει νερό σαν σιντριβάνι ακόμη και από τους νιπτήρες».