Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Όλα έτοιμα για το τελευταίο αντίο στον τ. βασιλέα Κωνσταντίνο.

 mitropoli-m 

Όλα είναι έτοιμα για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, με τις προετοιμασίες να έχουν ολοκληρωθεί από το απόγευμα της Κυριακής μετά και την τελική πρόβα στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Στη χώρα μας έχει φτάσει ήδη το μεσημέρι της Κυριακής – μεταξύ άλλων- ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φελίπε με την σύζυγό του, Λετίθια, ο επίτιμος βασιλιάς Χουάν Κάρλος Α’ και ο πρίγκιπας Αλέξανδρος και πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας. Σήμερα αναμένονται επίσης ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος και ο πρίγκιπας διάδοχος της Νορβηγίας Χάακον.

Το απόγευμα της Κυριακής, ο Παύλος και ο Νικόλαος μαζί με τα εγγόνια από τον πρωτότοκο γιο του τέως βασιλιά βρέθηκαν στο νεκροταφείο και έκαναν την τελική πρόβα για την αυριανή κηδεία του τελευταίου μονάρχη της Ελλάδας. Όπως είναι προγραμματισμένο, είναι αυτοί που θα σηκώσουν το φέρετρο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου ως τον ναό της Ιεράς Μητρόπολης Αθηνών.

Η σορός του τέως βασιλιά θα φύγει από το Ά Νεκροταφείο λίγο μετά τις 5:00 το πρωί της Δευτέρας και θα φτάσει στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου περίπου στις 5:45 το πρωί. Από τις 06:00 έως και τις 10:30 όποιος επιθυμεί θα μπορεί να αποτίσει φορο τιμής, όπως ανακοίνωσε και η οικογένεια του.

Λίγο πριν τις 12:00 η σορός θα μεταφερθεί στον κεντρικό ναό στην Μητρόπολη Αθηνών για την τέλεση της νεκρώσιμης ακολουθίας προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και όλων των μελών της Ιεράς Συνόδου δηλαδή και των 12 συνοδικών Μητροπολιτών.

Η εξόδιος ακολουθία θα διαρκέσει περίπου μία ώρα και περίπου στη 1:00 μετά το μεσημέρι η σορός θα αναχωρήσει για το Τατόι. Εκεί θα τελεστεί τρισάγιο στο ναό της Αναστάσεως. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ταφή στο βασιλικό κοιμητήριο δίπλα από τους τάφους των γονέων του, όπως ήταν η τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος. Στη συνέχεια η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. 

Ο γιος του Παύλος, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, αναμένεται να εκφωνήσει επικήδειο, ενώ το φέρετρο θα κουβαλήσουν ο Παύλος με τον Νικόλαο και οι δυο μεγαλύτεροι γιοι του Παύλου. Η ταφή του Κωνσταντίνου θα γίνει στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου, δίπλα στους γονείς του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα στέκεται στην Ωραία Πύλη, ενώ δεξιά και αριστερά θα βρίσκονται 6 συν 6, αντίστοιχα, Συνοδικοί Μητροπολίτες. Δεξιά και αριστερά πριν από το Δεσποτικό Θρόνο θα στέκεται η Χορωδία του Ναού. Δεξιά από το φέρετρο και μπροστά από το Δεσποτικό Θρόνο θα στέκεται η οικογένεια. Αριστερά της οικογένειας θα βρίσκονται: Αρχηγοί Κρατών εν ενεργεία, Πρώην βασιλείς, Διάδοχοι θρόνων. Tον εναέριο χώρο της Αττικής και συγκεκριμένα περιοχών στο κέντρο και στα βόρεια «σφραγίζουν» με ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε την Κυριακή οι ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στη Μητρόπολη και τη μεταφορά της σορού για την ταφή στο Τατόι, μεταδίδει η ΕΡΤ. Στο Τατόι η είσοδος του κόσμου θα επιτρέπεται μέχρι την είσοδο Λεύκα καθώς έως το σημείο ταφής θα μπορούν να βρεθούν μόνο όσοι έχουν προσκληθεί.