Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Αναπαύεται δίπλα στους γονείς του ο τελευταίος Βασιλιάς της Ελλάδας - Όλα όσα έγιναν από το πρωί

 Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Αναπαύεται δίπλα στους γονείς του ο τελευταίος Βασιλιάς της Ελλάδας  Όλα όσα έγιναν από το πρωί 

Ενταφιάστηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου στο Τατόι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας πλήθος κόσμου συνέρρεε στον Ιερό ναό Μητροπόλεως Αθηνών για να προσκυνήσει τη σορό του Τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου. Άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας, κρατώντας ελληνικές σημαίες στα χέρια τους, περιμέναν υπομονετικά στην ουρά μέχρι και 3 ώρες για να αποδώσουν τιμές στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Εικάζεται ότι στο σημείο συγκεντρωθήκαν περίπου 7.000 άτομα.  Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε έκανε την οικογένεια να παρατείνει για λίγη ώρα ( και συγκεκριμένα για μισή ώρα) το λαϊκό προσκύνημα και έτσι η εξόδιο ακολουθία ξεκίνησε στις 12:23.

Δείτε σε βίντεο λεπτό προς λεπτό όσα έγιναν

 

Από νωρίς το πρωί ο κόσμος είχε συγκεντρωθεί έξω από το παρεκκλήσι της Μητρόπολης για να αποτίσει φόρο τιμής στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Η ουρά που είχε σχηματιστεί έξω από το παρεκκλήσι της Μητρόπολης ήταν τεράστια, με τους πολίτες να αναμένουν τη σειρά τους για να εισέλθουν στον ναό μέχρι και μία ώρα.

Λίγο μετά τις 09:30 έφτασε στη Μητρόπολη Αθηνών για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Καταχειροκροτούμενος και με συνθήματα υπέρ του από τον κόσμο κατευθύνθηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του.

Μαζί του ήταν οι βουλευτές Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Μιλτιάδης Χρυσομάλλλης και Περικλής Μαντάς. Περίλυπη και ντυμένη στα μαύρα έφτασε στη Μητρόπολη Αθηνών για να πει το τελευταίο «αντίο» στον αγαπημένο της νονό η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κα. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Η κα. Ασημακοπούλου προσκύνησε τη σορό του νονού της ενώ εξερχόμενη από την Μητρόπολη Αθηνών δεν προέβη σε κάποια δήλωση στους δημοσιογράφους που βρίσκονται στον χώρο. Στη Μητρόπολη και ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος. 

Πρώτη έφτασε η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στη Μητρόπολη Αθηνών για την κηδεία. Ο Παύλος, ο Νικόλαος και ο Φίλιππος, οι τρεις γιοι του, ήταν οι πρώτοι που έφτασαν στον ιερό ναό και θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.  Ο Παύλος, ο Νικόλαος και ο Φίλιππος πήγαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου και ακολούθησαν το φέρετρο με τη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου προς τη Μητρόπολη. Την ώρα της μεταφοράς, χαμήλωσαν το κεφάλι τους ως ένδειξη σεβασμού και έκαναν τον σταυρό τους. Ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Οι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου προσκύνησαν το φέρετρο με τη σορό του πατέρα τους και άφησαν πάνω της ένα στεφάνι, το οποίο είναι από αγαπημένα λουλούδια της Άννας Μαρίας, τα οποία είχε διαλέξει για την ανθοδέσμη του γάμου τους.

Στην εκκλησία έφτασαν σταδιακά και οι προσκεκλημένοι, που συλλυπήθηκαν τους γιους του τέως βασιλιά, Παύλο, Φίλιππο και Νικόλαο και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στη θέση τους.  Λίγο μετά τις 11:30 στη Μητρόπολη έφτασαν υποβασταζόμενος ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος κρατώντας τη σύζυγό του και αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου βασιλομήτορα Σοφία και τις δύο κόρες τους Έλενα και Βικτόρια-Φεντέρικα. Ο Νικόλαος βγήκε έξω από την εκκλησία για να τους υποδεχθεί. Στην εκκλησία ήταν και ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε με τη βασίλισσα Λετίσια, που έγιναν δεκτοί στα σκαλιά από τον Παύλο, όπως και η πριγκίπισσα Άννα της Βρετανίας.

Τελευταία και συνοδευόμενη από τη Μαρί Σαντάλ, έφτασε στη Μητρόπολη η Άννα-Μαρία, που χαιρέτισαν, με τον Παύλο, τους συγκεντρωμένους.

Το φέρετρο τοποθετήθηκε στο βάθρο ενώ μπροστά, σε τραπέζι και πάνω σε μπλε και κόκκινα μαξιλάρια, είχαν τοποθετηθεί τα μετάλλια του τέως βασιλιά. Οι τρεις γιοι του βασιλιά εμφανώς συγκινημένοι αποχαιρέτισαν τον πατέρα τους. Στη Μητρόπολη βρέθηκαν επίσης η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο Μάκης Βορίδης με τη σύζυγό του, ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Δαβάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, η Ευγενία Μανωλίδου, ο επιχειρηματίας Μιχάλης Χανδρής, ο Νικόλαος Τσάκος με τη σύζυγό του Σήλια Κριθωριώτη.

Στη Μητρόπολη έφτασαν οι αδερφές του Τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, η επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία και η Ειρήνη, καθώς και ο επίτιμος Βασιλιάς Χουάν Κάρλος. Η Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία έγινε δεκτή καταχειροκροτούμενη από το συγκεντρωμένο πλήθος και ανταπέδωσε με ένα νεύμα.

Με δάκρυα στα μάτια, έφτασε στη Μητρόπολη Αθηνών η σύζυγος του Τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, Άννα Μαρία. Βλέποντας το πλήθος κόσμου που φώναζε “Ζήτω η Βασίλισσα”, η Άννα Μαρία δεν κατάφερε να κρατήσει τα δάκρυά της. Μάλιστα κατευθυνόμενη προς τον Παύλο, που την περίμενε στην είσοδο του ναού, τον έσφιξε στην αγκαλιά της και γυρνώντας και οι δύο προς το πλήθος χαιρέτησαν και ευχαρίστησαν.

Ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου εκφώνησε τον επικήδειο. Μεταξύ άλλων τόνισε:

«Μεγαλειότατε βασιλιά πατέρα, είναι μια δύσκολη ημέρα για εμάς τα παιδιά και τα εγγόνια για όλους ήρθαν να σε αποχαιρετίσουν για τελευταία φορά αλλά και για όλους εκείνους που τιμούν τη μνήμη σου και ήταν αδύνατο να ήταν μαζί σου.

Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου. Τήρησες πάντα την παρακαταθήκη του απ’ όταν ανέλαβες την ευθύνη του ελληνικού θρόνου και παρέλαβες το ξίφος του αξιωματικού των τιμημένων ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδος.

Δόξασες τη χώρα με το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Ο αγώνας ήταν ένας σκληρός αγώνας που έδωσες με το νου και το σώμα μέχρι την τελική νίκη με το αείμνηστο πλήρωμα

Η παρακαταθήκη του πατέρα σου είναι συμβόλαιο τιμής. Ήταν μια δύσκολη εποχή πατέρα όταν ανέβηκες στο θρόνο. Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος για να βρεις τρόπο ανατροπής των πραξικοπηματιών. Η προσπάθειά σου απέτυχε. Αλλά δεν ήθελες μένοντας στην Ελλάδα να γίνεις αιτία νέας αιματοχυσίας. Αγάπησες την Ελλάδα σαν τίποτα άλλο.

Η οικογένεια ήταν το παν για σένα και τη μητέρα μας. Δημιουργήσατε μια οικογένεια που την ενώνει η αγάπη και το καθήκον προς την Πατρίδα.

Ο Θεός έφερε να αφήσεις την τελευταία σου πνοή στην πατρίδα. Όπως μας δίδαξες πατέρα εμείς τα παιδιά σου και τα εγγόνια προσφέρουμε και θα προσφέρουμε για πάντα στην πατρίδα και την Ελλάδα.

Ισχύς μου η αγάπη του λαού ήταν και θα είναι για πάντα ο κανόνας της οικογένειάς μας. Για κάθε Έλληνα και κάθε οικογένεια η ισχύς είναι η αγάπη του κάθε Έλληνα για αυτήν.

Καλό ταξίδι πατέρα».

Στις 1:30 το μεσημέρι η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου βγήκε από τη Μητρόπολη μετά την ολοκλήρωση της εξοδίου ακολουθίας. Αρκετοί από τους παριστάμενους  έψαλαν τον εθνικό ύμνο μετά την έξοδο της σορού του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Tην ίδια ώρα πολλοί ήταν και αυτοί που φώναξαν το όνομα του πρωτότοκου γιου του, Παύλου.

Η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ακολουθούμενη από την οικογένειά του αλλά και τους προσκεκλημένους της βασιλείς και πρίγκιπες της Ευρώπης, ξεκίνησε για το τελευταίο της ταξίδι από τη Μητρόπολη, λίγο μετά τη μιάμιση το μεσημέρι. Πέρασε μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, τη Βασιλίσσης Σοφίας και ακολούθως κατέβηκε στη Μιχαλακοπούλου και μέσω της Περιφερειακής Υμηττού, της Αττικής Οδού και της Εθνικής οδηγήθηκε στο Τατόι.

Η αυτοκινητοπομπή διήρκεσε περίπου 30 λεπτά από τη Μητρόπολη έως το Τατόι. Τα βανάκια και τα ιδιωτικά αυτοκίνητα που μετέφεραν τους 187 επίσημους προσκεκλημένους της κηδείας σταμάτησαν σε ένα υπαίθριο πάρκινγκ που έχει στηθεί εδώ και λίγες ώρες στο Τατόι ώστε να ακολουθήσουν μια μικρή διαδρομή μέχρι την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Στη συνέχεια, η οικογένεια και οι προσκεκλημένοι μία απόσταση περίπου 100-200 μέτρων μέχρι το σημείο της ταφής. Ειδικότερα, η πομπή ακολούθησε την διαδρομή από την είσοδο του λόφου, μέχρι τους βασιλικούς τάφους που είναι και το Μαυσωλείο και η Εκκλησία. Μόλις τοποθέτησαν το φέρετρο μέσα στον ναό του κοιμητηρίου της Αναστάσεως για το τρισάγιο, η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου κάλυψε το φέρετρο με τον θυρεό της και άφησαν ξανά επάνω τα παράσημά του και το στεφάνι-αφιέρωμα της συζύγου του, Άννας Μαρίας.

Πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στο Τατόι φώναζαν «αθανάτος» για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, «καλό κουράγιο» για την οικογένειά του αλλά και συνθήματα για τον πρωτότοκο γιο του εκλιπόντα, τον Παύλο.

Κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας δεν υπάρχουν τηλεοπτικά πλάνα της ταφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου δίπλα στον χώρο που έχει ετοιμαστεί δίπλα στους τάφους των γονέων του.