Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Και ο Πικραμμένος θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση.

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Και ο Πικραμμένος θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση 

Η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα γίνει τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου από τον αντιπρόεδρό της, Παναγιώτη Πικραμμένο, και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Κάποιοι επιχειρούν να βάλουν πολιτικό πρόσημο, είτε κεντρώο είτε φοβικό απέναντι στην Αριστερά, στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις διαδικασίες ταφής του τ. βασιλιά Κωνσταντίνου. Τόσο από την Πειραιώς όσο και από το Μαξίμου, πηγές τόνιζαν ότι η απόφαση του πρωθυπουργού ήταν απλά κοινής λογικής.

Με σεβασμό στο νεκρό, και αυτό φάνηκε από το ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την οικογένειά του, αλλά και στο πολιτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το ίδιο τόνιζαν και για διάφορα που ήδη διαμορφώνονται για τη συμμετοχή στην κηδεία υπουργών ή βουλευτών της Ν.Δ. ως παρέκκλιση από τη γραμμή της κυβέρνησης.

Αυτό που μας ξεκαθάρισαν ήταν ότι δεν υπάρχει κανένα απαγορευτικό και δεν έχει τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για την κηδεία ενός ιδιώτη, όπως αντιμετωπίστηκε ο τ. βασιλιάς. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν υπουργοί και βουλευτές που θα σταθμίσουν την παρουσία τους.

Τη Δευτέρα, πάντως, δύο υπουργοί θα βρίσκονται εκτός συνόρων, σε επίσημες αποστολές: ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, θα βρίσκεται στο Κουβέιτ και ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, στη Βουλγαρία.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, δεν θα δώσει το «παρών», ενώ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα επεξεργαστεί το ζήτημα, χωρίς να έχει αναλάβει κάποια δέσμευση.

Στο μεταξύ, στην αντίστροφη μέτρηση για τον τελευταίο αποχαιρετισμό στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, οι εργασίες στο Τατόι συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, τη στιγμή που οριστικοποιείται η «λίστα» των υψηλών προσκεκλημένων που θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για την κηδεία που θα τελεστεί τη Δευτέρα στις δώδεκα το μεσημέρι, ενώ από τις 8 π.μ. θα ξεκινήσει λαϊκό προσκύνημα.

Χθες το πρωί, έφτασαν στο Τατόι η σύζυγος του τέως βασιλιά, Αννα-Μαρία, ο γιος του Νικόλαος και η σύζυγός του, Τατιάνα Μπλάτνικ, οι αδερφές του, Ειρήνη και Σοφία, ο μικρός του γιος Φίλιππος με τη σύζυγό του, Νίνα Φλορ, και η βασιλομήτωρ της Ισπανίας, Σοφία. Φανερά συγκινημένοι επισκέφτηκαν τους βασιλικούς τάφους όπου στο χώρο βρίσκονται για τρίτο 24ωρο ειδικά συνεργεία για την απομάκρυνση κορμών και κλαδιών των καμένων δέντρων αλλά και για τον καλλωπισμό.

Ποιοι θα έρθουν

Σύμφωνα με ισπανικά Μέσα Ενημέρωσης, για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα έρθει στην Αθήνα σύσσωμη η βασιλική οικογένεια. O βασιλιάς Φελίπε, η βασίλισσα Λετίθια, οι δύο κόρες τους, πριγκίπισσες Ελενα και Κριστίνα, ενώ θα δώσει το «παρών» και ο Χουάν Κάρλος, επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει στο Αμπου Ντάμπι.

Αγνωστο παραμένει ποιος θα εκπροσωπήσει τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Πιθανολογείται ότι θα έρθει ο διάδοχος πρίγκιπας Ουίλιαμ, ενώ αρχικά οι πληροφορίες μιλούσαν για την πριγκίπισσα Αννα. Σημειώνεται ότι ο Κωνσταντίνος ήταν νονός του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ενώ ο Ουίλιαμ έγινε ανάδοχος του πρώτου εγγονού του Κωνσταντίνου, του Κωνσταντίνου-Αλέξιου. Επίσης, θα παρευρεθούν στην κηδεία μέλη των βασιλικών οικογενειών της Δανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας για να τις εκπροσωπήσουν.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κληθείς να σχολιάσει γιατί θα εκπροσωπηθεί η κυβέρνηση στην κηδεία του τέως βασιλιά (σ.σ.: από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη), είπε: «Ο τέως βασιλιάς κηδεύεται ως ιδιώτης, είναι ένα δημόσιο πρόσωπο. Και είναι πολύ πιθανό στην εξόδιο ακολουθία του να είναι παρόντες αρχηγοί ξένων κρατών. Θα τηρηθεί πλήρως το πρωτόκολλο που προβλέπεται και όλα θα γίνουν με σεβασμό στους θεσμούς και με την ωριμότητα που πρέπει να διαχειρίζεται το θέμα η ελληνική δημοκρατία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, απ’ το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει καμία σύσταση σε όποιον «γαλάζιο» επιθυμεί να παραστεί στην κηδεία. Κατά τις ίδιες πηγές, βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη είναι ελεύθεροι να πράξουν κατά βούληση. Είναι σίγουρο ότι θα παρευρεθεί η ευρωβουλευτής Ν.Δ., Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, καθώς ο εκλιπών ήταν νονός της.

«Βλέποντας και κάνοντας» για την Ελληνική Αστυνομία, αναφορικά με το σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας για τη νεκρώσιμο ακολουθία και την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Οι επικεφαλής αξιωματικοί δεν γνωρίζουν ακόμη ποιοι και πόσοι θα είναι οι προσκεκλημένοι, πότε θα έρθουν, πού θα διαμείνουν και πώς θα κινηθούν.

Ωστόσο τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν κάνει έναν πιλοτικό σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας, με τη συμμετοχή περίπου 1.500 αστυνομικών. Η ανησυχία των επικεφαλής αξιωματικών αφορά κυρίως στον αριθμό και στη διαχείριση των πολιτών που θα συγκεντρωθούν στη Μητρόπολη Αθηνών, αν και η γεωγραφία του σημείου είναι βατή για την υλοποίηση του αστυνομικού σχεδιασμού, ωστόσο «πονοκέφαλο» αποτελεί το ανοικτό πεδίο στο σημείο ταφής στο Τατόι.

Το προσχέδιο των μέτρων έχει δύο εναλλακτικές εφαρμογής, καθώς τα μέτρα ασφαλείας στην περίπτωση που θα έρθουν ο βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας, ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας, η βασίλισσα Μαργαρίτα Β’ της Δανίας, ο βασιλιάς Γουλιέλμος της Ολλανδίας και άλλοι είναι αυτά που λαμβάνονται στις επισκέψεις αρχηγών κρατών. Για μέλη βασιλικών οικογενειών που δεν έχουν θρόνο, το επίπεδο των μέτρων ασφαλείας είναι χαμηλότερης έντασης.

Στο εσωτερικό της Μητρόπολης Αθηνών, η προσέλευση των προσκεκλημένων θα είναι ονομαστικοποιημένη, ενώ εξωτερικά θα υπάρχει σηματοδοτημένη περίμετρος, εμπόδιο για τους πολίτες που θα βρεθούν εκεί, και ισχυρή αστυνομική παρουσία.

Ο έλεγχος πρόσβασης στο σημείο ταφής είναι προβληματικός, καθώς είναι ένας ανοικτός χώρος, με τους αστυνομικούς να σχεδιάζουν μια μεγάλη ακτίνα ασφαλείας γύρω από το συγκεκριμένο σημείο, ενώ κάποιοι ένστολοι θα παραμείνουν εκεί και μετά την ταφή. Κλοιοί ασφαλείας θα σχηματιστούν και γύρω από τα σημεία διαμονής των προσκεκλημένων που θα παραμείνουν στην Αθήνα μετά την κηδεία και ταφή.