Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Γ. Ψυχογιός: Οι παρεμβάσεις μας είναι καθοριστικές για την στήριξη του προσωπικού και των δομών Υγείας στην Κορινθία

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

22/12/2022

Ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, τοποθετήθηκε κατά τη συζήτηση στη Βουλή του πολύ-νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, ακολουθούν σημεία από τα όσα είπε.

 

-          Οι στόχοι που τίθενται με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τον ιδιαίτερα ευαίσθητο και κρίσιμο κλάδο της ανακουφιστικής φροντίδας, δεν συμβαδίζουν με τη μέχρι τώρα πολιτική της Κυβέρνησης που επιμένει στην εμπορευματοποίηση, αλλά και στη συστηματική υποχρηματοδότηση και απαξίωση των δημόσιων δομών υγείας, όπως φάνηκε και στον προϋπολογισμό, με την περικοπή των δαπανών κατά 1,5%.

-          Σε ένα άλλο επίπεδο πρέπει να αναδειχθεί και το θέμα των ΚΕΦΙΑΠ, των Κέντρων δηλαδή Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης που και στην Κορινθία απαιτούν άμεση στήριξη σε προσωπικό, μέσα και σε υποδομές και που δυστυχώς τα έχετε εγκαταλείψει.

-          Με τις παρεμβάσεις μας και τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων αποφασίσατε τελικά την παράταση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του προσωπικού των δημοσίων δομών, αλλά και αυτών οι οποίοι υπηρετούν στις νευραλγικές υπηρεσίες, υπηρεσίες φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας στα νοσοκομεία.

-          Όμως, ταυτόχρονα, μεταφέρετε προσωπικό και μετακινείτε προσωπικό εσωτερικά από τα κέντρα υγείας, τις ΤΟΜΥ, αλλά και τα περιφερειακά ιατρεία στα νοσοκομεία, χωρίς να αναπληρώνετε αυτό το προσωπικό, διαλύοντας και απογυμνώνοντας την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αφήνοντας ολόκληρα χωριά χωρίς γιατρούς και στην ουσία τορπιλίζοντας ένα βασικό κοινωνικό δικαίωμα.

-          Τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν σε συνθήκες ακραίας υποστελέχωσης με το 50% των οργανικών θέσεών τους κενές και δεν βλέπουμε καμία απολύτως βούληση για να αναπληρωθούν αυτές οι θέσεις, να καλυφθούν τα κενά με μόνιμο προσωπικό.

-          Μάλιστα, η Υπουργός, η κ. Γκάγκα, πολύ πρόσφατα επισκεπτόμενη το Νοσοκομείο της Κορίνθου είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι όλα βαίνουν καλώς και υπάρχει πλήρης επάρκεια στη λειτουργία. Προφανώς, δεν πέρασε από τα ΤΕΠ, όπου οι ίδιοι γιατροί καταγγέλλουν την πολύ δύσκολή κατάσταση που επικρατεί, τις μεγάλες ανάγκες, την έξοδο γιατρών από την υπηρεσία τους λόγω της υπερεργασίας και την αναπλήρωση αυτών των θέσεων από γιατρούς των κέντρων υγείας και άλλων πρωτοβάθμιων δομών.

-          Οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού των τεσσάρων χιλιάδων «δύνανται» να ανανεωθούν και είναι στην κρίση των κατά τόπους Διοικητών, κάτι το οποίο, όπως καταλαβαίνετε, αφήνει τεράστια περιθώρια διακριτικής και άνισης μεταχείρισης.

-          Με το άρθρο 56 δίνετε παράταση στους εργαζόμενους στο Πρόγραμμα PHILOS, που και εμείς έχουμε επανειλημμένως ζητήσει από εσάς και είναι κρίσιμο να γίνει. Όμως, δεν αρκεί, διότι, οι υγειονομικοί, οι γιατροί συγκεκριμένα, οι οποίοι υπηρετούν πανελλαδικά στο πρόγραμμα PHILOS, είναι 17 μόνο στις δομές φιλοξενίας προσφύγων, δηλαδή ούτε ένας ανά δομή δεν αντιστοιχεί.

-          Το πρόγραμμα χρειάζεται ενίσχυση με επιπλέον γιατρούς και προσωπικό, αλλά θέλει και αύξηση των μισθών επειδή υπηρετούν σε πολύ δύσκολες συνθήκες και έχουν προσφέρει πολλά σε έκτακτες συνθήκες, αλλά θα πρέπει και το επιμίσθιό τους να καταβάλλεται όχι εφάπαξ, όπως κάνετε ερμηνεία του νόμου πρόσφατα, αλλά ανά μήνα, όπως προβλεπόταν αρχικά.

-          Δεν προκαλεί, όμως, έκπληξη αυτό όταν η Κυβέρνησή κάνει έξωση ευάλωτων οικογενειών προσφύγων από το πρόγραμμα ESTIA, για να μπουν εκεί πράγματι αδύναμα στρώματα της ελληνικής νεολαίας, κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να λειτουργεί αντιπαραθετικά.

-          Πρέπει να υπάρχουν και τα δύο Προγράμματα και οι πρόσφυγες να μην πεταχτούν στον δρόμο με τις οικογένειές τους, και οι Ουκρανοί πρόσφυγες εκεί -που είναι στη μοίρα τους στην ουσία- να ενταχθούν αλλά  και οι Έλληνες νέοι, οι οποίοι είναι οι πιο φτωχοί και παίρνουν κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, να μπορούν να έχουν στέγη, υπάρχει η δυνατότητα με την τεχνογνωσία των Δήμων και του εξαιρετικού προσωπικού του ESTIA τα τελευταία χρόνια να στεγαστούν κανονικά.

-          Εσείς δεν κάνετε τίποτα από τα δύο και στην ουσία καλλιεργείτε έναν κοινωνικό αυτοματισμό, τους φτωχούς απέναντι στους λιγότερο φτωχούς.

-          Στις διατάξεις του Υπουργείου Αθλητισμού, η παράταση που δίνεται έστω και την τελευταία στιγμή μέχρι 31-12-2023 ήταν κάτι που είχαμε πολλάκις ζητήσει με παρεμβάσεις στη Βουλή και οποιοδήποτε μέσο σε συνεννόηση με τα Σωματεία. Θα διευκολύνει όλη την αθλητική κοινότητα, τους προπονητές, τα σωματεία, τις ενώσεις, τις ομοσπονδίες να τακτοποιήσουν και τα καταστατικά τους και τα δικαιολογητικά τους στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

-          Είναι άξιο απορίας πώς καταφέρατε να φέρετε τόσο μεγάλη αναστάτωση, αναστολή πρωταθλημάτων, ταλαιπωρία, έξοδα σε όλους για ένα Μητρώο που εμείς είχαμε φτιάξει και ήταν πολύ πιο απλό, αλλά και να δημιουργηθούν και πελατειακά δίκτυα, τα οποία εξασφαλίζουν σε κάποιους τα αυτονόητα, τη συμμετοχή τους δηλαδή σε ένα πρωτάθλημα. Αυτή είναι η τακτική σας και αυτό κάνετε και εδώ.

-          Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα είναι πάρα πολύ σημαντική, είναι αυτή η οποία απαντάει στην πραγματική ανάγκη του ελληνικού λαού, το ΦΠΑ στο 6%, που πραγματικά είναι ένα μέτρο που θα διευκολύνει και θα ανακουφίσει την κοινωνία και όχι αυτή η κοροϊδία του «καλαθιού του νοικοκυριού» που δεν έχει αποδώσει τίποτα.

-          Όταν χάνεις το 40% και 50% της αγοραστικής σου δύναμης, τα 70 λεπτά που θα δώσετε τώρα με το food pass, το επίδομα σίτισης, που ντρέπεστε να το πείτε έτσι, δεν κάνει τίποτα απολύτως.

-          Καλλιεργείται κυρίως από κεντρικά ΜΜΕ ένα δήθεν μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις. Είναι κάτι το οποίο δεν έχει καμία αντιστοιχία με την κατάσταση στην κοινωνία. Υπάρχει μια τεράστια οργή, μια τεράστια κοινωνική δυσκολία η οποία θα αποτυπωθεί σύντομα στις κάλπες και θα το δείτε.

-          Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι καλές γιορτές σε όλους με υγεία, δύναμη και αλληλεγγύη και κυρίως στον ελληνικό λαό που παλεύει για άλλη μια φορά να σταθεί όρθιος και καλή νέα χρονιά με την πολιτική αλλαγή και «δικαιοσύνη παντού» που έχει τόσο ανάγκη ο τόπος.

Ψυχογιός Γεώργιος