Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

3 μονοήμερες εκδρομές κοντά στην Αθήνα για να δούμε τα πρώτα χιόνια

 https://www.travel.gr/wp-content/uploads/webp/2021/12/Kontinoi-proorismoi-front-1536x1024.webp 

Μπορεί οι θερμοκρασίες να είναι ακόμη σχετικά υψηλές και το χιόνι να έχει κάνει την εμφάνισή του μόνο στη βόρεια Ελλάδα, ωστόσο το επόμενο διάστημα, το σκηνικό του καιρού αναμένεται να αλλάξει. Προετοιμαζόμαστε και πάμε να συναντήσουμε τις πρώτες νιφάδες χιονιού στα κοντινά στην Αθήνα βουνά, στον Παρνασσό, στη Ζήρεια και στον Χελμό. Κλείνουμε δωμάτιο στα κοντινά χωριά και απολαμβάνουμε τη φύση και την ξεκούραση στην Αγόριανη, τα Τρίκαλα Κορινθίας και τα Καλάβρυτα

Τρίκαλα, Ζήρεια

Μπορεί η απόσταση που χωρίζει την ορεινή Κορινθία από την Αθήνα να είναι μόνο 144 χιλιόμετρα. Μπορεί επίσης η περιοχή να μη διαθέτει επιβλητικά σαλέ και κοσμοσυρροή. Αλλά για αυτούς τους λόγους αποδεικνύεται ιδανικός προορισμός για Σαββατοκύριακα στη φύση. Τα Τρίκαλα Κορινθίας χωρίζονται σε τρεις συνοικίες: την κάτω, τη μεσαία και την άνω, τρεις ξεχωριστές «γειτονιές» σκαρφαλωμένες στις πλαγιές του όρους Ζήρεια που, βεβαίως, περπατιούνται εύκολα μέσα από απολαυστικές φιδίσιες διαδρομές πάνω στο βουνό που γίνονται ακόμα πιο συναρπαστικές τις πιο ηλιόλουστες ημέρες του χειμώνα.

Το βουνό της Ζήρειας έχει υψηλότερη κορυφή στα 2.374 μέτρα και το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.500 μέτρων και σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων από τα Τρίκαλα Κορινθίας. Θα έρθετε σίγουρα για μπόλικες βαθιές εισπνοές καθαρού, βουνίσιου αέρα. Για μεγάλα ολάνθιστα μονοπάτια που οδηγούν σε απομακρυσμένα σημεία με θέα που κόβει την ανάσα. Για τους ξενώνες με τζάκι, που μοσχοβολούν ζεστασιά και θαλπωρή. Εκεί θα βρείτε πλήθος επιλογών για διαμονή και φαγητό. Θα έρθετε, όμως, οπωσδήποτε και για το καλό φαγητό, αφού τα Τρίκαλα της ορεινής Κορινθίας δεν είναι μόνο ένα χωριό όπου οι κάτοικοι τιμούν την τοπική τους παράδοση με το παραπάνω. Είναι ένας οικισμός χτισμένος σε μία γη τυχερή, εξαιρετικά γόνιμη, γεμάτη νοστιμιές. Η φάβα έχει αδιαμφησβήτητα έναν από τους βασικούς ρόλους στην τοπική γαστρονομία, το ίδιο και το κρασί καθώς στην ορεινή Κορινθία θα δοκιμάσετε ετικέτες με μεγάλη ιστορία και παράδοση. Χειροποίητα ζυμαρικά, ολόφρεσκα φρούτα και σαλάτες, καταπληκτικά όσπρια που μόνο το κλίμα της κοιλάδας του Φενεού μπορεί να προσφέρει συνθέτουν ένα από τα πολλά πρόσωπα αυτού του υπέροχου ορεινού μέρους. Συνηθισμένο και γεμάτο εκπλήξεις την ίδια ακριβώς στιγμή. Σαν τους ανηφορικούς δρόμους που οδηγούν εκεί.

Πού θα μείνετε

Πέτρα και ξύλο, country αισθητική και όλες τις ανέσεις διαθέτουν τα διαφορετικά δωμάτια του ξενώνα «Χελυδορέα» (Μεσαία Συνοικία Τρικάλων, Τηλ. 27430 91444, www.helydorea.gr). Στο «Αρχοντικό Φιαμέγκου» (Τρίκαλα, Τηλ. 27430 91188, www.archontikofiamegou.gr) τα δωμάτια έχουν παραδοσιακή αισθητική με πέτρα στους τοίχους, αέρινα υφάσματα και κρεβάτια με ουρανό. Στον ξενώνα «Βαρνεβό» (Άνω Τρίκαλα, Τηλ. 6944 949575, www.varnevo.gr) ξεχωρίζουν οι δύο σουίτες με εσωτερική σκάλα και τζάκι.

https://www.travel.gr/wp-content/uploads/webp/2022/12/shutterstock_1940322925-1.webp  

Καλάβρυτα, Χελμός

Σταθερή αξία εδώ και πολλά χρόνια για φθινοπωρινά και χειμερινά weekends, τα Καλάβρυτα είναι κοντά στην Αθήνα και είναι το ιδανικό μέρος για να ξεκουραστείτε αλλά και να απολαύσετε τη φύση. Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων και σε υψόμετρο 1.700 μέτρων. Είναι από τα πιο οργανωμένα της Ελλάδας και προσφέρει πλήθος δραστηριοτήτων. Ο ορεινός όγκος του Χελμού (ή αλλιώς Αροάνια) έχει κορυφή στα 2.355 μέτρα και στην έκτασή του σχηματίζονται ανεκτίμητοι οικότοποι. Ξεκινώντας από χαμηλά, οι βελανιδιές δίνουν τη θέση τους σε πυκνά έλατα, πριν το τοπίο γίνει αλπικό στα μεγάλα υψόμετρα. Πεσμένα φύλλα, ζωντανοί οργανισμοί, κορμοί δέντρων, βρεγμένα ξύλα: μια βόλτα στους οικοτόπους του Χελμού θα σας μείνει αξέχαστη. Μαζί με το φαράγγι του Βουραϊκού, τα Ύδατα Στυγός, το αισθητικό δάσος των Καλαβρύτων και το Σπήλαιο των Λιμνών, το βουνό Χελμός είναι ενταγμένο στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 ως προστατευόμενη περιοχή.

Πού θα μείνετε

Στο «Finday Eco Boutique hotel» (Καλάβρυτα, Τηλ. 26920 24552, www.findayhotel.gr) ο οποίος διαθέτει σουίτες με τζάκι και δωμάτια που απολαμβάνουν θέα στα Καλάβρυτα από ψηλά. Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μέτρων και ακολουθεί την παραδοσιακή τοπική αρχιτεκτονική, με την πέτρα να κυριαρχεί. To «Kalavrita Canyon Hotel & Spa» (Εθνικής Αντιστάσεως & Σκαλτσά, Καλάβρυτα, Τηλ. 26920 22004, www.kalavritacanyon.gr) βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και προσφέρει μοντέρνα και άνετα δωμάτια. Το ξενοδοχείο «Αμαδρυάδες» (Καλάβρυτα, Τηλ. 26920 29029, www.amadriades.com) θα βρείτε ευρύχωρα και άνετα δωμάτια με σιδερένια κρεβάτια και τζάκι.

 https://www.travel.gr/wp-content/uploads/webp/2022/09/agoriani-12-1536x1025.webp 

Αγόριανη, Παρνασσός

Το επίσημο όνομα της Αγόριανης είναι Επτάλοφος και αυτό γιατί βρίσκεται χτισμένη πάνω σε επτά λόφους. Σε υψόμετρο 850 μέτρων το μικρό χωριό, φωλιασμένο σε πυκνά έλατα είναι η είσοδος του Παρνασσού από τη βόρεια πλευρά. Μπορεί να μην έχει τη φήμη και την αίγλη της Αράχωβας, την ιστορία των Δελφών, αλλά ακριβώς για αυτούς τους λόγους αποτελεί την εναλλακτική πρόταση για να ανακαλύψεις πραγματικά τη φύση και το βουνό. Άλλωστε είναι πιο κοντά στα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού από ότι η Αράχωβα. Μόλις πέσουν οι πρώτες νιφάδες χιονιού στα ορεινά, θα είστε σε απόσταση αναπνοής για να μπορέσετε να απολαύσετε το χιόνι. Μέσα στο χωριό, από την κεντρική πλατεία, ξεκινάει ένα σύντομο μονοπάτι. Δε θα χρειαστείτε πάνω από 5 λεπτά για να δείτε τον εντυπωσιακό καταρράκτη της Αγόριανης

Πού θα μείνετε

Το «Μπαλκόνι της Αγόριανης» (Τηλ. 2234061127, www.balcony.gr) είναι ένας οικογενειακός ξενώνας στο κέντρο του χωριού. Το χαρακτηριστικό πέτρινο κτίριο περιλαμβάνει ζεστά και φιλόξενα δωμάτια με όλες τις ανέσεις. Λειτουργεί επίσης παραδοσιακή ταβέρνα με τζάκι και σπιτικά φαγητά. Μοναδικά διακοσμημένες σουίτες διαθέτει το «Teresa Country Lodge» (Αγόριανη, Τηλ. 6946 060381, www.teresacountrylodge.com). Τζάκι, εμφανή πέτρα στους τοίχους, ανατομικά στρώματα και μαξιλάρια από πούπουλα χήνας. Ο ξενώνας «Μαυρόδημος» (Αγόριανη, 22340 61289, www.mavrodimos-guesthouse.gr) προσφέρει άνετα και ζεστά δωμάτια και πλούσιο πρωινό με σπιτικές μαρμελάδες.

travel.gr