Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Γαλλία – Πολωνία 3-1: Στους «8» οι «τρικολόρ» με «χρυσό» Ζιρού

Γαλλία – Πολωνία 3-1: Στους «8» οι «τρικολόρ» με «χρυσό» Ζιρού 

Η Γαλλία ήταν η μεγάλη θριαμβεύτρια στη μάχη με την Πολωνία στο γήπεδο «Αλ Τουμαμά» της Ντόχα και διατήρησε τις ελπίδες της για την διατήρηση των «σκήπτρων» της στο Μουντιάλ. Με τον Ολιβιέ Ζιρού να βρίσκει δίχτυα και να γίνεται ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συγκροτήματος με 52 τέρματα, οι Παγκόσμιοι πρωταθλητές κέρδισαν 3-1 την αντίπαλό τους για τη φάση των «16» του θεσμού και προκρίθηκαν πανηγυρικά στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι είχε ιστορική σημασία και για τον τερματοφύλακα και αρχηγό της Γαλλίας, Ούγκο Γιορίς, καθώς ο γκολκίπερ της Τότεναμ «έπιασε» τον Λιλιάμ Τουράμ σε συμμετοχές με τους «τρικολόρ», φτάνοντας τις 142. Παράλληλα όμως, ο διεθνής άσος έχει πλέον μαζί με τους Τιερί Ανρί και Φαμπιάν Μπαρτέζ και τις περισσότερες συμμετοχές σε Παγκόσμια Κύπελλα για την εθνική ομάδα (17)

 Οι Γάλλοι μπήκαν αποφασιστικά στο ματς και από το ξεκίνημα πίεσαν την αντίπαλό τους με την ελπίδα να φτάσουν στο γκολ. Την ίδια στιγμή, η Πολωνία χάρη στην καλή αμυντική της λειτουργία αποσοβούσε τους κινδύνους για την εστία της, ενώ παράλληλα έκανε αισθητή και την παρουσία της στα αντίπαλα καρέ, με ένα σουτ του Λεβαντόφσκι στο 21’ που πέρασε δίπλα από το δοκάρι του Γιορίς.

Την πρώτη μεγάλη ευκαιρία στον αγώνα την είχαν οι «τρικολόρ» στο 29’, με τον Ντεμπελέ να τροφοδοτεί τον Ζιρού, αλλά τον τελευταίο να μην καταφέρνει με προβολή να σκοράρει. Στο 38’ ήρθε η απάντηση των Πολωνών, με τον Γιορίς ωστόσο να πραγματοποιεί μεγαλειώδη επέμβαση σε γύρισμα του Μπερεζίνσκι και στην εξέλιξη της φάσης τον Βαράν να διώχνει την τελευταία στιγμή τη μπάλα σε επιθετική προσπάθεια του Ζιελίνσκι.

Λίγο πριν το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου, η Γαλλία έφτασε τελικά στο 1-0 (44’), με τον Ζιρού να πετυχαίνει το ιστορικό του τέρμα και να ξεπερνά έτσι τον Τιερί Ανρί (51).

Στην επανάληψη η Πολωνία υποχρεώθηκε να ανοιχτεί με την ελπίδα να φτάσει στην ισοφάριση, ωστόσο την ίδια στιγμή άφηνε πολλούς ανοιχτούς χώρους που προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί η Γαλλία για να διπλασιάσει τα τέρματά της.

Έτσι, φτάσαμε στο 74’, με τον Κιλιάν Εμπαπέ να πετυχαίνει το τέταρτό του γκολ στο φετινό Μουντιάλ για το 2-0 στο ματς και να «καθαρίζει» πρόωρα την υπόθεση πρόκριση για τους «τρικολόρ», βάζοντας παράλληλα «ταφόπλακα» και στις ελπίδες της Πολωνίας για είσοδο στα προημιτελικά ενός Μουντιάλ για πρώτη φορά μετά το 1982 στο Μεξικό. Στο 91' ο Εμπαπέ πέτυχε το δεύτερο προσωπικό του τέρματα στον αγώνα για το 3-0, ενώ στις καθυστερήσεις της συνάντησης (90'+9') ο Λεβαντόφσκι μείωσε με πέναλτι για την Πολωνία για το τελικό 3-1.

Διαιτητής: Βαλενζουελά (Βενεζουέλα) Θεατές: 40.989

ΓΑΛΛΙΑ: Γιορίς, Κουντέ (90’ Ντισασί), Βαράν, Ουπαμεκανό, Τεό Ερναντέζ, Ραμπιό, Τσουαμενί (66’ Φοφανά), Γκριεζμάν, Ντεμπελέ (76’ Κομάν), Ζιρού (76’ Μ. Τουράμ), Εμπαπέ.

ΠΟΛΩΝΙΑ: Τσέζνι, Κας, Γκλικ, Κίβιορ (86’ Μπέντναρεκ), Μπερεζίνσκι, Σ. Σιμάνσκι (64’ Μίλικ), Κριχόβιακ (71’ Μπιέλικ), Φρανκόφσκι (87’ Γκροσίτσκι), Ζιελίνσκι, Kαμίνσκι (71’ Ζαλέφσκι), Λεβαντόφσκι.