Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Καναδάς – Μαρόκο 1-2: Στους «16» τα «λιοντάρια» μετά από 36 χρόνια / Κροατία – Βέλγιο 0-0: «Χρυσή» ισοπαλία για τη «Χρβάτσκα», μοιραίος ο Λουκάκου.

Καναδάς – Μαρόκο 1-2: Στους «16» τα «λιοντάρια» μετά από 36 χρόνια 

Πραγματικότητα έγινε το όνειρο του Μαρόκου για πρόκριση στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου πρώτη φορά μετά από 36 χρόνια και συγκεκριμένα από τη διοργάνωση του 1986 στο Μεξικό. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας κέρδισε 2-1 τον Καναδά στο γήπεδο «Αλ Τουμαμά» στην τελευταία αγωνιστική του 6ου ομίλου και τερμάτισε στην κορυφή του γκρουπ, παίρνοντας παράλληλα και το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση της διοργάνωσης. Αντίθετα, για τον Καναδά αυτή ήταν η τρίτη του ήττα σε ισάριθμα παιχνίδια και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του θεσμού.

Το παιχνίδι στη Ντόχα ξεκίνησε ονειρεμένα για το Μαρόκο, καθώς πριν καν προλάβει να συμπληρωθεί το πρώτο μισάωρο κατάφερε να προηγηθεί με 0-2. Τα «λιοντάρια» μπήκαν δυναμικά στο παιχνίδι και μόλις στο 4o λεπτό άνοιξαν το σκορ, όταν ο Καναδός τερματοφύλακας Μπόργιαν έκανε τραγικό λάθος και στην προσπάθειά του να απομακρύνει τη μπάλα την έστειλε πάνω στον Ζίγες, ο οποίος με ψύχραιμο πλασέ την έστειλε στα δίχτυα (0-1). 

Το Μαρόκο συνέχισε να κυριαρχεί στον αγωνιστικό χώρο και στο 23’ διπλασίασε τα τέρματά του, με τον Χακίμι να βρίσκει έξοχα τον Εν Νεσίρι και τον τελευταίο να εκτελεί για το 0-2. Ο Καναδάς από την άλλη, αδυνατούσε να απειλήσει ουσιαστικά την αντίπαλη εστία. Στο 40' ωστόσο, κατάφερε να μειώσει. Κόντρα στη ροή του αγώνα, από γύρισμα του Αντεκούγκμπε από τα αριστερά ο Αγκέρντ δεν έδιωξε σωστά, με τη μπάλα να καταλήγει τελικά στα δίχτυα για το 1-2.

Στην επανάληψη παρά τις εκατέρωθεν επιθετικές προσπάθειες το σκορ δεν άλλαξε. Ο Καναδάς ανέβασε την απόδοσή του και προσπάθησε να φτάσει στην ισοφάριση, αλλά στη σημαντικότερη ευκαιρία του στο 72’, από κεφαλιά του Χάτσινσον η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι και στην κάθοδο οριακά δεν πέρασε τη γραμμή.

Το Μαρόκο διασφάλισε το υπέρ του σκορ και στο φινάλε πανηγύρισε έξαλλα την ιστορική πρόκριση. Μία πρόκριση στους «16» για μόλις δεύτερη φορά στην ιστορία του, με την οποία συνεχίζει το ταξίδι του στα γήπεδα του Κατάρ, ενώ αντίθετα οι Καναδοί αποχωρούν και στρέφουν το βλέμμα τους στη διοργάνωση του 2026, την οποία συνδιοργανώνουν με ΗΠΑ και Μεξικό.

Διαιτητής: Κλάους (Βραζιλία) Θεατές: 43.102

KΑΝΑΔAΣ: Μπόργιαν, Τζόνστον, Βιτόρια, Μίλερ, Χόιλετ (76’ Γουόδερσπουν), Αντεκούγκμπε (60’ Ι. Κονέ), Καγέ (60’ Χάτσινσον), Οσόριο (65’ Λαριέα), Μπιουκάναν, Ντέιβις, Λάριν (60’ Ντέιβιντ)

ΜΑΡOΚΟ: Μπόνο, Χακίμι (85’ Ζαμπράν), Μαζράουι, Αγκέρντ, Σάις, Άμπραμπατ, Ουνάχι (77’ Γιαμίκ), Σαμπίρι (65’ Αμπουκλάλ), Ζίγες (76’ Χαμντάλα), Μπουφάλ (65’ Αμαλά), Εν Νεσίρι 

Κροατία – Βέλγιο 0-0: «Χρυσή» ισοπαλία για τη «Χρβάτσκα», μοιραίος ο Λουκάκου   

Ο Λουκάκου έχασε τα άχαστα στο β’ ημίχρονο, το Βέλγιο πήγε…σπίτι του και η Κροατία με τον βαθμό (0-0) πέρασε ως δεύτερη όμως και δεν αποκλείεται στην επόμενη φάση να συναντήσει την Ισπανία. 

Στα πρώτα δευτερόλεπτα η Κροατία, με τη σέντρα απείλησε με ωραίο σουτ του Πέρισιτς αλλά το Βέλγιο ήταν εκείνο που πατούσε καλύτερα και είχε τις ευκαιρίες για να σκοράρει με Καράσκο (δυο φορές), Μέρτενς (μία) με τον Ντε Μπρόινε να έχει κέφια και να μοιράζει ωραία το παιχνίδι. 

 

Στο 15’ ο Τέιλορ είδε πέναλτι πάνω στον Κράμαριτς από τον Καράσκο, αλλά στη συνέχεια κλήθηκε, είδε τη φάση και πήρε πίσω το πέναλτι αφού καταλογίστηκε για εκατοστά οφ σάιντ ο Λόβρεν, ο οποίος νωρίτερα είχε συμμετοχή στη φάση.

Ύστερα από αυτή τη φάση, η Κροατία ήταν καλύτερη, πιο άνετη ενώ το Βέλγιο έχασε την σπιρτάδα των πρώτων λεπτών. Στις καθυστερήσεις ο Γιουράνοβιτς είχε την ευκαιρία για το 1-0, σε ένα πρώτο ημίχρονο αρκετά καλό, με ρυθμό και φάσεις.

Η είσοδος του Λουκάκου με το ξεκίνημα του β’ μέρους, δημιούργησε προβλήματα στην άμυνα της Κροατίας. Ο δυναμικός φορ ήταν μέσα στις φάσεις αλλά δεν μπορούσε να σκοράρει στο 49’ ενώ απάντησε η Κροατία με Κόβασιτς, Μπρόζοβιτς και Μόντριτς με τον Κουρτουά να είναι εκεί που πρέπει και να κρατάει το μηδέν.

Στο 60’ χάθηκε η τεράστια διπλή ευκαιρία για το Βέλγιο. Ο Καράσκο αρχικά δεν μπορεί να σκοράρει από πλεονεκτική θέση, με τον Λουκάκου να παίρνει το «ριμπάουντ» στέλνοντας την μπάλα στο δεξί δοκάρι και εν συνεχεία η μπάλα πέρασε παράλληλα με την εστία. Δυο λεπτά μετά και πάλι ο Λουκάκου, αυτή τη φορά με κεφαλιά δεν μπόρεσε να σκοράρει.

Η Κροατία με τη σειρά της, ήξερε πως της έφτανε και η ισοπαλία αλλά δεν έμεινε πίσω, έπαιξε την μπάλα της και είχε επίσης τις στιγμές της με τον Μόντριτς (68’).

Στα τελευταία λεπτά μαζί με τις καθυστερήσεις…έσπασαν καρδιές, αφού ένα γκολ του Βελγίου θα άλλαζε τα πάντα. Στο 87’ και πάλι ο Λουκάκου από κοντά δεν μπόρεσε να σκοράρει ενώ και στο 90’ σε κενή εστία με την μπάλα να περνά από τον Λόβρεν, με το σώμα (!) έστειλε την μπάλα στην αγκαλιά του Λιβάκοβιτς.

Στο 92’ πρόλαβε η άμυνα της Κροατίας και απομάκρυνε προ του Λουκάκου, ο οποίος ήταν ο μοιραίος της αναμέτρησης.

ΚΡΟΑΤΙΑ: Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Σόσα, Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς (90+2' Μάγερ), Κράμαριτς (64' Πάσαλιτς), Λιβάγια (64' Πέτκοβιτς), Πέρισιτς

ΒΕΛΓΙΟ: Κουρτουά, Ντεντόνκερ (72' Τίλεμανς), Αλντεβάιρελντ, Βερτόνχεν, Μενιέ (87' Ε. Αζάρ), Ντε Μπρόινε, Βίτσελ, Καστάνιε, Τροσάρ, Μέρτενς (46' Λουκάκου), Καράσκο (72' Ντοκού)

Η τελική βαθμολογία στον 6ο όμιλο:

Μαρόκο       (4-1) 7

Κροατία      (4-1) 5

Βέλγιο       (1-2) 4

Καναδάς   (2-5) 0