Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ - Διάγγελμα Μπάιντεν: Το μήνυμα το πήρα, αλλά το κόκκινο κύμα δεν ήρθε ποτέ

 Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Live το διάγγελμα Μπάιντεν 

 


Διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό απηύθυνε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών  Τζο Μπάιντεν για τις ενδιάμεσες εκλογές στη χώρα. 

«Η δημοκρατία μας έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια, αλλά οι Αμερικανοί μίλησαν με τις ψήφους τους. Δεν ξέρουμε όλα τα αποτελέσματα ακόμα, αλλά είμαι αισιόδοξος. Οι ψηφοφόροι έδειξαν τις ανησυχίες τους», τόνισε αρχικά ο Τζο Μπάιντεν.


Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα αναδείξουν τη νέα σύνθεση του Κογκρέσου, με τους Ρεπουμπλικανούς να κερδίζουν τον έλεγχο της Βουλή των Αντιπροσώπων. Μαίνεται ακόμα η μάχη για την Γερουσία, η οποία θα κριθεί από τα αποτελέσματα σε τρεις πολιτείες, στη Τζόρτζια, την Αριζόνα και τη Νεβάδα.

«Καλή μέρα για τη Δημοκρατία και την Αμερική. Η Δημοκρατία είναι αυτό που είμαστε. Δεν γνωρίζουμε ακόμα όλα τα αποτελέσματα. Δεν συνέβη το κόκκινο κύμα που προέβλεπαν αρκετοί. Εγώ ένιωθα καλά καθ΄όλη τη διαδικασία και ήμουν αισιόδοξος. Είχαμε τις καλύτερες ενδιάμεσες εκλογές από το 1996. Οι ψηφοφόροι μίλησαν καθαρά για τις ανησυχίες του. Για το οικονομικό κόστος, την ασφάλεια και πολλά ακόμη. Θέλω να ευχαριστήσω τους νέους, που ψήφισαν σε ποσοστά ρεκόρ, για να αντιμετωπίσουν τη βία των ενόπλων, την κλιματική αλλαγή και άλλα σημαντικά ζητήματα. 

Οι ψηφοφόροι είναι ενοχλημένοι. Ήταν αρκετά δύσκολα τα τελευταία χρόνια για αρκετούς ανθρώπους, με την πανδημία, την οικονομία. Είμαι αισιόδοξος ότι το κοινό θα αγκαλιάσει όλα αυτά που έχουμε κάνει για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα και είμαστε ακόμα στην αρχή αυτής της διαδικασίας. Αν κοιτάξουμε τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Αμερικανών υποστηρίζει την οικονομική ατζέντα της κυβέρνησής μας. Ανεξάρτητα από τα τελικά αποτελέσματα είμαι έτοιμος να εργαστώ για τα ζητήματα της Δημοκρατίας μας. Όταν γυρίσω από τη σύνοδο των G20 θα καλέσω τους αξιωματούχους και των δύο κομμάτων για να συνεργαστούμε πάνω σε αυτά».

Ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε ενωτικός λέγοντας μεταξύ άλλων πως θα συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικάνους όμως δεν πρόκειται να δεχθεί μέτρα για να αυξηθεί και άλλο ο ήδη υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ.

 «Είμαι έτοιμος να δεχτώ συμβιβασμούς για το καλό του αμερικανικού λαού», τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως «δεν χρειάζεται να τσακωνόμαστε κάθε μέρα, το μέλλον των ΗΠΑ είναι πολλά υποσχόμενο».

«Θυμηθείτε ποιοι στο δ…λο είμαστε («Remember who the hell we are»), είμαστε οι ΗΠΑ» αναφερόμενος στο μεγαλείο και τα επιτεύγματα του αμερικανικού έθνους. «Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορούμε να κάνουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγές του Λευκού Οίκου επιβεβαιώνουν πως ο Τζο Μπάιντεν θα είναι και πάλι υποψήφιος για πρόεδρος των ΗΠΑ καθώς σύμφωνα με αναλυτές τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των εκλογών μπορεί να πλήγωσαν αλλά δεν τσαλάκωσαν την εικόνα των Δημοκρατικών.

Και αυτό γιατί κατάφεραν να συγκρατήσουν το «κόκκινο κύμα» των Ρεπουμπλικάνων παρά τη νίκη που πέτυχαν. 

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανεβάσει στο Twitter το σχόλιό του.  Ο 80χρονος πολιτικός αναφέρθηκε στη Δημοκρατία ως θεσμό, την οποία, όπως τόνισε, πρέπει να υπερασπιστούμε, να την ενισχύσουμε και να την ανανεώσουμε. «Η δημοκρατία δεν γίνεται τυχαία. Πρέπει να την υπερασπιστούμε, να την ενισχύσουμε και να την ανανεώσουμε.   Θα έχω περισσότερα να πω σήμερα το απόγευμα, αλλά χάρη στους εργαζόμενους και τους αξιωματούχους της δημοσκόπησης που εργάστηκαν μέχρι τη νύχτα για να προστατεύσουν το ιερό μας δικαίωμα ψήφου. Και τα εκατομμύρια που έκαναν τη φωνή τους να ακουστεί», έγραψε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Πολλά είναι τα μηνύματα που βγαίνουν από τις κάλπες που στήθηκαν στις ΗΠΑ και μάλιστα καποια από αυτά έχουν έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.

Η προέλαση που περίμεναν οι Ρεπουμπλικάνοι δεν ήρθε ποτέ καθώς μπορεί η παράταξη του Τραμπ να κατάφερε να ανακτήσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά η διαφορά δεν έχει την δυναμική που ο ίδιος προσδοκούσε. Σύμφωνα με τις προβλέψεις οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να εξασφαλίσουν 222 έδρες και οι Δημοκρατικοί 213 στη Βουλή.

Επίσης οι Δημοκρατικοί έχουν ένα οριακό προβάδισμα έναντι των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία. Δύο πολιτείες – «κλειδιά» (Νεβάδα και Αριζόνα) είναι εκείνες που θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ σε σκληρό «μπρα ντε φερ» εξελίσσεται η μάχη στην Τζόρτζια, όπου δεν αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερος εκλογικός γύρος. Εάν η Γερουσία παραμείνει υπό Δημοκρατικό έλεγχο όταν τελειώσει το εκλογικό θρίλερ, τότε το πλήγμα για τους Ρεπουμπλικάνους, που είχαν προεκλογικά τροφοδοτήσει προσδοκίες «άλωσης» και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, θα είναι σημαντικό.

Ο Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί πως επρόκειτο να ανακοινώσει τη δική του υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2024 έπειτα από αυτές τις ενδιάμεσες κάλπες για το Κογκρέσο αλλά τα πράγματα πλέον δεν είναι τόσο καλά και ο 44χρονος Ρον Ντε Σάντις που επανεξελέγη άνετα κυβερνήτης στην πολιτεία της Φλόριντα την περασμένη Τρίτη, φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το θέμα του δικαιώματος στην άμβλωση λειτούργησε υπέρ των Δημοκρατικών, όπως και το θέμα της οπλοκατοχής, η χώρα παραμένει διχασμένη στον δρόμο προς το 2024 αλλά και ότι η επόμενη διετία, θα είναι, δύσκολη για την προεδρία Μπάιντεν.

Από εκεί και πέρα στις ενδιάμεσες εκλογικές μάχες της 8ης Νοεμβρίου επικράτησαν οι «ελληνικού ενδιαφέροντος»:

Τζον Φέτερμαν: Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κέρδισε τη μάχη της Γερουσίας στην Πενσιλβάνια, επικρατώντας έναντι του τουρκικής καταγωγής Μεχμέτ Οζ.

Νικόλ Μαλλιωτάκις: Η ελληνικής καταγωγής βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων επανεξελέγη χωρίς προβλήματα στην 11η περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

Κρις Πάπας: Ο βουλευτής των Δημοκρατικών εξασφάλισε την επανεκλογή του στο Νιου Χάμσαϊρ.

Ντίνα Τάιτους: Η βουλευτής των Δημοκρατικών ως φαίνεται εξασφαλίζει την επανεκλογή της στην 1η περιφέρεια της Νεβάδα.

Τζον Σαρμπάνης: Ο βουλευτής των Δημοκρατικών επανεξελέγη στο Μέριλαντ.

Γκας Μπιλιράκης: Ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων επανεξελέγη εύκολα στη Φλόριντα.

Κρις βαν Χόλεν: Ηχηρή φωνή υπέρ των ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο, o Δημοκρατικός Κρις Βαν Χόλεν επανεξελέγη βουλευτής στο Μέριλαντ.

Ρόμπερτ Μενέντεζ Τζούνιορ: Ο 37χρονος γιος του γερουσιαστή Μενέντεζ εξελέγη βουλευτής με τους Δημοκρατικούς στην 8η περιφέρεια του Νιου Τζέρσεϊ.

Αλέξης Γιαννούλιας: Ο πολιτικός των Δημοκρατικών εξελέγη υπουργός Εσωτερικών στο Ιλινόι.

Γκάβιν Νιούσομ: Ο Δημοκρατικός πολιτικός επανεξελέγη κυβερνήτης στην Καλιφόρνια. Εάν διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών για τις εκλογές του 2024 (ως το αντίπαλο δέος στον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις), τότε τη θέση του στο κυβερνείο θα πάρει η σημερινή αντικυβερνήτρια Ελένη Κουναλάκις που επίσης επανεξελέγη.