Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ένα μοναδικό αφιέρωμα στους τηλεθεατές θα προσφέρει τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο η ΒΟΥΛΗ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ με την τηλεοπτική μετάδοση εννέα σημαντικών θεατρικών παραστάσε­ων του Εθνικού Θεάτρου. Πρόκειται για τις παραστάσεις που είχαν μεταδοθεί απευθείας σε α­κριτικές περιοχές της Ελληνικής περιφέρειας την περίοδο 2018-2019, μέσω των υποδομών του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής των Ελλήνων. Οι παραστάσεις αυτές θα ξεκινήσουν να προ­βάλλονται τηλεοπτικά -και διαδικτυακά- από την Τηλεόραση της Βουλής, για δεύτερη φορά με­τά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του εν λόγω προγράμματος.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών:


¨  Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στις 23:00.  «Μισάνθρωπος» του Μολιέρου. Το έργο σκηνοθετεί ο Γιάννη Χουβαρδάς ενώ ερμηνεύουν οι: Μ. Μαρμαρινός, Χρ. Λούλης, Δ. Παπανικολάου, Άλκ. Πουλοπούλου, Έλ. Τοπαλίδου, Έμ. Κολιανδρή, κ.α. Ο Αλσέστ, μέλος της «καλής κοινωνίας», είναι αθεράπευτα ερωτευμένος με τη Σελιμέν. Μισεί, όμως, όλους τους άλλους, καθώς όσοι τον περιστοιχίζουν επιδίδονται ανελέητα στην κολακεία, στον κοινω­νικό σχολιασμό και στις ίντριγκες, στην υποκρισία και στο ψεύδος. Όταν ο Αλσέστ δει με τα μάτια του πως, η αγαπημένη του, διάγει ακριβώς αυτή τη ζωή που ο ίδιος απεχθάνεται και πως απορρίπτει τον δρόμο της αληθινής αγάπης, επιλέγει την αναχώρηση και τη μονα­ξιά. 


¨  Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 17.30.  «Μικρές Ιστορίες για Αγρίους». Σύνθεση πάνω σε σύντομες ιστορίες του Μπερνάρ Φριό από την Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία της Μαρίας Σαββίδου, με τους:  Π. Αλεξανδρόπουλο, Α. Αναστασοπούλου, Ν. Γιαλελή, Αντ. Γιαννακό κ.α. Μικρές ιστορίες της καθημερινής ζωής, των σχέσεων και των συγκρούσεων της νεανικής ηλικίας, ζωντανεύουν με χιούμορ και φαντασία, αντλώ­ντας έμπνευση από το έργο του σπουδαίου Γάλλου συγγραφέα και παιδαγωγού Μπερνάρ Φριό.


¨  Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στις 23.00. «Ο Άνθρωπος που Γελά». Μουσικοθεατρική σύνθεση του Θοδωρή Αμπαζή, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ. Ερμη­νεύουν οι:  Εβ. Παπούλια, Αιμ. Σταματάκης, Κ. Βασαρδάνης, Δ. Βερβιτσιώτης, Θ. Βλα­βιανός, Αντ. Δρακουλάκη, Π. Θωμόπουλος, Ν. Κοψιδάς.  Πρόκειται για το πιο πολιτικό έργο του κορυφαίου Γάλλου λογοτέχνη. Ένα θυελλώδες ειδύλλιο μας θέτει ενώπιον της ακρότητας της εξουσίας και μας δείχνει πόσο αποκρουστικό μπορεί να είναι το «αληθινό» της πρόσωπο, όταν εκφράζεται στην πιο χυδαία και απροκάλυπτη μορφή του.


¨ Κυριακή 27 Νοεμβρίου στις 17.30. «Ο Πρίγκηπας και ο Φτωχός». Νεανική παράσταση σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου. Ερμηνεύουν οι: Β. Αμπατζής, Μ. Γεωργιάδου, Κ. Πλεμμένος, Άν. Κλάδη, Μ. Κρητικόπουλος, Α. Μουστάκα, Ν. Παπαδομιχελάκης. Σε ένα μακρινό βασίλειο, δύο αγόρια, ολόιδια στην εμφάνιση, συναντιούνται τυχαία και αποφα­σίζουν να αλλάξουν θέση: ο φτωχός που τον λέγανε Μίκυ ονειρευόταν μια ζωή γεμάτη πολυτέλεια, ενώ ο Πρίγκιπας ευχόταν πάντα να μπορούσε να είναι ελεύθερος σαν ένας απλός υπήκοος. Έτσι λοιπόν ο καθένας έρχεται αντιμέτωπος με τρομερές προκλήσεις στο νέο του ρόλο.

¨ Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στις 23.00. «Μελίσσια». Θεατρική παράσταση του Εθνικού Θεά­τρου σε σκηνοθεσία του Αλέξη Σταμάτη με τους: Μπ. Αρβανίτη, Ν. Αρβανίτη, Κ. Βασαρ­δάνη, Μ. Κεχαγιόγλου, Ν. Κουρή, Ν. Χατζόπουλο. Οι λεπτές ισορροπίες μιας μητριαρχι­κής αστικής κυψέλης των βορείων προαστίων διαταράσσονται από την έλευση μιας νεα­ρής κοπέλας.

¨  Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στις 23.00. «Τίμων ο Αθηναίος». Το διαχρονικό έργο των Ουίλιαμ Σαίξπηρ και Τόμας Μίντλτον από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθι­νού, με τους:  Β. Ανδρέου, Ν. Καρδώνη, Στρ. Πανούριο, Δ. Παπανικολάου, Μ. Σαββίδου, Χρ. Σουγάρη, Άρη Τρουπάκη. Ο Τίμων, άρχοντας στην πόλη των Αθηνών τον 5ο αιώνα π.Χ., ζει πολύ πέρα από τις οικονομικές του δυνατότητες. Ξοδεύει την περιουσία του σε δώρα προς φίλους και απολαύσεις στις οποίες συμμετέχει ολόκληρος ο αντρικός κόσμος της Αθήνας. Σύντομα οι φιλίες του Τίμωνα θα δοκιμαστούν και όσοι ευεργετήθηκαν από τον ίδιο θα κληθούν να αποδείξουν τη φιλία τους απέναντί του.

¨  Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στις 23.00 «Απλή Μετάβαση». Μιούζικαλ των Γεράσιμου Ευαγ­γελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη σε σκηνοθεσία Μ. Θεοχάρη. Ερμηνεύουν: Κ. Ασπιώ­της, Μ. Διακοπαναγιώτου, Χ. Κεφαλά, Μ. Ρίζου κ.α. Οκτώ πρόσωπα στην αίθουσα ανα­μονής του αεροδρομίου, αποφασισμένα να εγκαταλείψουν την Ελλάδα για ένα αβέβαιο μέλλον στην Αγγλία, μοιράζονται τις ιστορίες, τους φόβους και την ανασφάλειά τους.

¨ Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στις 23.00. «Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε». Θεατρική παράσταση, βασισμένη σε έργο του νομπελίστα συγγραφέα Λουίτζι Πιραντέλο, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαυρίκιου. Ερμηνεύουν: Ρ. Οικονομίδου, Ν. Φαρμάκης, Γ. Βογιατζής, Δ. Μαυ­ρίκιος, Γ. Σκαφιδά, Λ. Φωτοπούλου, Εύα Οικονόμου-Βάμβακα, Κ. Αρνόκουρος. Mια πα­ράσταση-ύμνος στο θέατρο και στους ανθρώπους του, που συνδυάζει τη δραματουργία του Πιραντέλο με την πρωτότυπη μουσική του Χατζιδάκι, αποτυπώνοντας την εκρηκτική σχέση ανάμεσα στον δημιουργό και στο δημιούργημά του.

¨ Σάββατο 24 Δεκεμβρίου στις 21.00. «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Τσαρλς Ντίκενς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, με πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Οικονόμου. Ερμηνεύ­ουν οι: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Χριστίνα Μαξούρη, Στέλλα Αντύπα, Πάρις Θωμόπουλος κ.α. Ο Εμπενέζερ Σκρουτζ είναι οπαδός της αυστηρής πειθαρχίας και της σκληρής δου­λειάς. Νιώθει τουλάχιστον…αμήχανα με τις γιορτές και τις σχόλες. Τα φετινά Χριστού­γεννα, όμως, αναγκάζεται να αναθεωρήσει όσα πίστευε για τη ζωή του και για τους αν­θρώπους γύρω του.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση του προγράμματος είχαν μεταδοθεί απευθείας, μέσω του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής των Ελλήνων, συνολικά 9 παραστάσεις του Εθνικού Θεά­τρου σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας, όπως η Αμοργός, η Ικαρία, η Ορεστιάδα, η Λέρος κ.α. Το κοινό, μάλιστα, είχε επιφυλάξει θερμή υποδοχή στο εν λόγω εγχεί­ρημα, κατακλύζοντας τις κατά τόπους αίθουσες προβολής, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η προσέλευ­ση των μικρών παιδιών στις ακριτικές πόλεις, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό παρακολούθησε για πρώτη φορά θεατρική παράσταση. 

Φωτογραφίες από την Ελίνα Γιουνανλή, συνεργάτη φωτογράφο του Εθνικού Θεάτρου.


Βουλή Τηλεόραση-Επικοινωνία

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 11, Αθήνα

Τηλ: 210- 3735035

Tv-epikoinonia@parliament.gr