Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Σεισμός 5 Ρίχτερ στην Εύβοια: «Περιπλέκεται το σκηνικό για το ποιος είναι ο κύριος σεισμός» λέει ο Ευθύμιος Λέκκας / Αισθητός και στην Κορινθία.

Σεισμός 5 Ρίχτερ στην Εύβοια: «Περιπλέκεται το σκηνικό για το ποιος είναι ο κύριος σεισμός» λέει ο Ευθύμιος Λέκκας στο newsit.gr 

«Ψυχραιμία» συνιστά καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μετά τον δυνατό σεισμό 5 Ρίχτερ στην Εύβοια το βράδυ της Τρίτης . λίγο μετά τις 22.00  σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο με το επίκεντρο να βρίσκεται 6 χλμ νοτιοανατολικά των Ζαράκων, ενώ το εστιακό βάθος ήταν  8,9 χλμ. με τους κατοίκους της Νότιας Εύβοιας  για ακόμα μια φορά να βγαίνουν , από τα σπίτια τους. Ο σεισμός σύμφωνα με όσα ανέφεραν evima.gr, πολίτες της περιοχής ήταν πολύ ισχυρός και είχε έντονη βοή. 

Ο σεισμός στην Εύβοια έγινε

ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική η οποία «ταρακουνήθηκε» και αυτή για αρκετά δευτερόλεπτα καθώς και στην Κορινθία, ενώ αναφορές υπάρχουν και για άλλες περιοχές της χώρας που κατάλαβαν τη δόνηση. Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο δίνει τον σεισμό στην Εύβοια 5,1 Ρίχτερ με επίκεντρο τα δέκα χιλιόμετρα από τα Νέα Στύρα.

Ο κ.Λέκκας τόνισε  πως ο σεισμός «είναι από τον ίδιο εστιακό χώρο και είναι μεγαλύτερος σεισμός με αποτέλεσμα να περιπλέκεται η κατάσταση, παρά το γεγονός ότι είχαμε να κάνουμε με αρκετά μεγάλη εκτόνωση με μετασεισμούς». Τόνισε επίσης πως «ήταν αισθητός στην Αττική, λόγω κατευθυντικότητας του ρήγματος. Θέλει αυστηρή επιτήρηση τώρα η περιοχή. Δεν έχουν γίνει ζημιές απ όσο γνωρίζω μέχρι τώρα. Έγινε ήδη ένας μετασεισμός της τάξεως των 3 βαθμών και περιμένουμε πληθώρα μετασεισμών. Δεν αποκλείεται να έχουμε και μεγαλύτερο μετασεισμό».

Ο σεισμός στην Εύβοια είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητός στην Αττική αλλά και στην Κορινθία. Ο κ.Λέκκας μιλώντας και στην ΕΡΤ τόνισε πως «παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, δεν μπορούμε να πούμε ακόμη αν είναι ο κύριος σεισμός».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι ο νέος βραδινός σεισμός είναι πιο μεγάλος από τον πρωινό και αυτό «περιπλέκει το ζήτημα» και πως «η περιοχή δεν έχει να δώσει μεγάλο σεισμό» ενώ ξεκαθάρισε πως«αντέχουν τα κτίρια».

Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν θα δούμε μεγαλύτερα μεγέθη σεισμού στην περιοχή καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν εμφανίζεται το ρήγμα στην επιφάνεια, είναι σε βάθος, μιας και δεν έχει δώσει σημαντική δραστηριότητα τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια».

Και κατέληξε λέγοντας πως «είμαστε επιφυλακτικοί καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ρήγματος»  

«Έχουμε προκαταρκτικό μέγεθος από το Εθνικό Αστεροσκοπείο 4,9 από την πρωινή εστία, Νέα Στύρα Ευβοίας. Έχουμε επίσης, προκαταρκτικό μέγεθος από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, 5,2. Ήταν αισθητός σε όλη την Αττική” ανάφερε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

 Μετά τον μεγάλο σεισμό 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε μετά τις 22.00 το βράδυ στην Εύβοια σημειώνονται και νέοι μετασεισμοί. Συγκεκριμένα μέχρι αυτή την ώρα έχουν σημειωθεί 6 μετασεισμοί της τάξεως των 2,5 – 2,1 – 3,1 – 2,4 – 3 και 2,7 Ρίχτερ.

Ο σεισμός ήταν μεγάλης διάρκειας και έγινε αισθητός στην Εύβοια και στην Αττική ενώ οι χρήστες κινητών με λογισμικό android έλαβαν σχετικά ειδοποίηση. 

 

 Μιλώντας στον evima.gr,ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης τόνισε μετά από αυτόν τον ισχυρό σεισμό τα δεδομένα αλλάζουν… «Δεν ξέρω αν θα ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός, υπάρχει αυτή η πιθανότητα διότι μιλάμε για ένα άγνωστο ρήγμα. Ωστόσο αυτό που θα ήθελα να διευκρινίσω είναι πως και στο ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού, εκτιμώ πως θα είναι ένας σεισμός που θα τον αντέξουν τα κτήρια, δεν θα είναι καταστροφικός», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες. “Υπάρχει ανησυχία, αλλά το αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία”, είπε χαρακτηριστικά. Αύριο, Τετάρτη (30.11.2022), θα παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους όλα τα σχολεία στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου με απόφαση του δημάρχου Θανάση Μπουραντά, καθώς και στο Δήμο Καρύστου με απόφαση του δημάρχου Λευτέρη Ραβιόλου.