Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Τυνησία - Γαλλία 1-0: Πρωτιά οι «τρικολόρ», έσβησε το όνειρο των «αετών» / Αυστραλία-Δανία 1-0: Ιστορική πρόκριση για τα «καγκουρό»!

Τυνησία - Γαλλία 1-0: Πρωτιά οι «τρικολόρ», έσβησε το όνειρο των «αετών» (highlights)

Μάταια ήλπιζε η Τυνησία σε ένα «θαύμα» στην τελευταία αγωνιστική του 4ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου κόντρα στην πρωταθλήτρια Κόσμου, Γαλλία, για να πανηγυρίσει την πρόκρισή της στους «16» του θεσμού για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Αν και κέρδισε (1-0) τους «τρικολόρ» στο «Ετζουκέισον Σίτι» της Αλ Ραγιάν και μάλιστα για πρώτη της φορά σε τελική φάση Μουντιάλ, η νίκη της Αυστραλίας επί της Δανίας (1-0) στο άλλο ματς του γκρουπ την έστειλε στην τρίτη θέση της

κατάταξης με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Αντίθετα, η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν παρά την ήττα τερμάτισε στην πρώτη θέση και περιμένει πλέον τον επόμενο αντίπαλό της στα νοκ-άουτ. 

Η Γαλλία έχοντας εξασφαλίσει την πρόκρισή της στους «16» του θεσμού από τη 2η αγωνιστική προχώρησε σε πολλές αλλαγές στο βασικό της σχήμα και παρέταξε μία ενδεκάδα με παίκτες που δεν είχαν χρόνο συμμετοχής στα προηγούμενα ματς στον όμιλο. Η Τυνησία, που «καιγόταν» για τη νίκη και ήθελε παράλληλα ισοπαλία στο άλλο παιχνίδι του γκρουπ, παρουσιάστηκε ανώτερη των πρωταθλητών Κόσμου στο πρώτο ημίχρονο.

Εκ του αποτελέσματος όμως δεν αξιοποίησε την υπεροχή της και τις ευκαιρίες που της παρουσιάστηκαν για να φτάσει στο πολυπόθητο γκολ. Στο 8’ ακυρώθηκε γκολ του Γκαντρί ως οφ-σάιντ, ενώ στο 35’ από μακρινό σουτ του Καζρί ο Μανταντά απέκρουσε εξαιρετικά σε κόρνερ. Οι Γάλλοι από την άλλη, αντιμετώπισαν προβλήματα στην ανάπτυξη και η πρώτη τους καλή στιγμή καταγράφτηκε στο 25’ με το σουτ του Κομάν που κατέληξε άουτ.

Όπως στο πρώτο ημίχρονο έτσι και στην επανάληψη η Τυνησία πίεζε τη Γαλλία για το πολυπόθητο γκολ και στο 58’ τελικά δικαιώθηκε. Από την πάσα του Λαϊντουνί ο Καζρί βρέθηκε σε θέση βολής και εκτέλεσε τον Μανταντά για το 1-0.

Ο προπονητής της Γαλλίας, Ντιντιέ Ντεσάν, έριξε στο ματς τους Εμπαπέ, Γκριεζμάν και Ουσμάν Ντεμπελέ. Η Τυνησία κλείστηκε στα μετόπισθεν για να διασφαλίσει το υπέρ της σκορ και παρά τις προσπάθειες των Γάλλων να φτάσουν στην ισοφάριση (σ. στο 98’ ακυρώθηκε γκολ του Γκριεζμάν μέσω VAR) το 1-0 παρέμεινε ανέπαφο. 

Διαιτητής: Κόνηκερ (Νέα Ζηλανδία). Θεατές: 43.627

ΤΥΝΗΣΙΑ: Nτάμεν, Γκαντρί, Μεριά, Ταϊμπί - Κεσχρίντα, Μααλουί, Σχιρί, Λαϊντουνί, Σλιμάνε (83’ Αμπντί), Μπεν Ρομντανί (74’ Σάαλελι), Καζρί (60’ Τζεμπαλί).

ΓΑΛΛΙΑ: Μανταντά, Ντισασί, Βαράν (63’ Σαλιμπά), Κονατέ, Καμβινγκά, Τσουαμενί, Φοφανά (73’ Γκριεζμάν), Γκεντουζί (79’ Ο. Ντεμπελέ), Βερετού (63’ Ραμπιό), Κομάν (63’ Εμπαπέ), Μουανί. 

Αυστραλία-Δανία 1-0: Ιστορική πρόκριση για τα «καγκουρό»! (vids) 

Η Αυστραλία ολοκλήρωσε την έκπληξη! Τα «καγκουρό» με ψύχραιμη και ώριμη εμφάνιση επικράτησαν με 1-0 της Δανίας στο «Αλ Γιανούπ» της Αλ Βάκρα με το γκολ του Λέκι (60’) και προκρίθηκαν στην φάση των «16» του Μουντιάλ του Κατάρ!

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Αυστραλία «βγαίνει» από όμιλο σε Παγκόσμιο Κύπελλο ύστερα από 16 χρόνια όταν είχε προκριθεί πίσω από την Βραζιλία στα γήπεδα της Γερμανίας το 2006 ενώ είναι και η πρώτη φορά μετά το 2010 και την Νότιο Αφρική που αποφεύγει την τελευταία θέση του ομίλου της!

Όσο το σκορ στο άλλο παιχνίδι την βόλευε, η Αυστραλία έπαιζε για την ισοπαλία και κρατούσε τον ρυθμό στα μέτρα της. Οι Δανοί είχαν διαστήματα πίεσης, αλλά δεν βρήκαν κάποια σπουδαία ευκαιρία σε αυτά και δεν ανησύχησαν ιδιαίτερα τον σταθερό Ράϊαν.

Λίγα δευτερόλεπτα αφότου έγινε γνωστό το γκολ της Τυνησίας κόντρα στην Γαλλία, τα «καγκουρό» μιμήθηκαν τους Αφρικανούς και άνοιξαν το σκορ με τον Μάθιου Λέκι (60’)!

Η Δανία έχασε την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή και σε μια υποδειγματική αντεπίθεση ο Μακγκρί βρήκε τον Λέκι, ο οποίος ελίχθηκε, μπήκε στην περιοχή και βρίσκοντας χώρο για το σουτ «έγραψε» το 1-0. 

Η Δανία είδε τον διαιτητή να καταλογίζει πέναλτι υπέρ της στο 74΄ όμως το VAR ανέτρεψε την εν λόγω απόφαση καθώς ο Ντόλμπεργκ ήταν εκτός θέσης προτού του δεχθεί την παράβαση. 

Ο παίκτης βαρόμετρο της Δανίας, Έρικσεν δεν ήταν στην καλύτερή του ημέρα, έτσι οι Σκανδιναβοί δεν βρήκαν τελικές παρότι είχαν την κατοχή της μπάλας και μοιραία αποκλείστηκαν από την συνέχεια της διοργάνωσης στο Κατάρ.

Αυτή δε, ήταν η πρώτη φορά που η Δανία ηττήθηκε σε δύο σερί αγώνες σε όμιλο του Μουντιάλ στην ιστορία της.

Έτσι η Αυστραλία τερμάτισε στην 2η θέση του Δ΄ Ομίλου πίσω από την Γαλλία και θα μάθει τον αντίπαλό της από τα αποψινά παιχνίδια για τον Γ΄ Όμιλο.

Διαιτητής: Μ. Γκορμπάλ Θεατές: 41.232

Αυστραλία: Ράιαν, Ντέγκενεκ, Σουτάρ, Ρόουλς, Μπέχικ, Λέκι (89’ Χρούστιτς), Ίρβιν, Μούι, Γκούντγουιν (46' Μπάκους), Ντιουκ (82’ ΜακΛάρεν), ΜακΓκρι (74’ Ράιτ)

Δανία: Σμάιχελ, Νίσεν, Άντερσεν, Αντρέας Κρίστενσεν (46' Μπα), Μάλε (70’ Κορνέλιους), Χόιμπιεργκ, Γένσεν (59' Νταμσγκαρντ), Έρικσεν, Όλσεν (69’ Σκοβ), Λίνστρεμ, Μπρέθγουεϊτ (59' Ντόλμπεργκ)

Η τελική βαθμολογία του Δ’ Ομίλου:

  1. Γαλλία         (6-3) 6
  2. Αυσταλία    (3-4) 6
  3. Τυνησία      (1-1) 4
  4. Δανία          (1-3) 1