Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Υποψήφιο ένταξης στο Εθνικό Ευρετήριο της UNESCO το Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης

  

Υποψήφιο ένταξης στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, είναι το δίκτυο των αιωνόβιων δένδρων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η λίστα που κατατέθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, περιλαμβάνει 10 δένδρα στην Αρκαδία, 2 στην Αργολίδα, 6 στην Αχαία, 11 στην Ηλεία, 4 στη Λακωνία, 37 στη Μεσσηνία και 1 στην Κορινθία.

Πρόκειται για δένδρα που αποτελούν τους τελευταίους, υπεραιωνόβιους, ζωντανούς μάρτυρες της ιστορίας του τόπου.

Το αίτημα, κατατέθηκε απ’ το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας.

Ο φάκελος θα αξιολογηθεί απ’ την εθνική επιστημονική επιτροπή για την εφαρμογή στην Ελλάδα, της σύμβασης για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η κατάθεση του φακέλου, αποτελεί αποτέλεσμα έρευνας, διαβούλευσης και συνεργασίας με την κοινωνία των πολιτών και με τους θεσμικούς φορείς της Πελοποννήσου.

Στη βάση αυτών, η έρευνα καταγραφής, μέσω γραπτών και προφορικών πηγών, κατέδειξε 71 αιωνόβια δέντρα στην Πελοπόννησο, που συνδέονται με σημαντικά γεγονότα, κοινωνικές πρακτικές, μύθους και παραδόσεις της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς και γνώσεις που αφορούν την φύση.

Το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα, τελούσε υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Τα δένδρα του δικτύου, σημάνθηκαν με επετειακή ετικέτα, εμπνευσμένη από την Ελληνική Επανάσταση.

Τις ετικέτες, φιλοτέχνησε η καταξιωμένη ομογενής ζωγράφος Joanna Kordos.

Στο μέλλον, σχεδιάζει να φιλοτεχνήσει, σειρά ζωγραφικών έργων, με θέμα τα αιωνόβια δέντρα του δικτύου, ώστε να κάνει γνωστή την κληρονομιά τους στο διεθνές κοινό.