Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Η παραίτηση Καραμανλή και η κοινωνική (εκλογική) συρρίκνωση της Κεντροδεξιάς

 https://ysterografa.gr/wp-content/uploads/2020/10/Screenshot-2021-10-04-at-8.58.29-AM.png 

Του Νίκου Φυλάγγελου

Η ήττα του Κώστα Καραμανλή στις εκλογές του 2009 από τον Γιώργο Παπανδρέου, και η παραίτησή του από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, μετά από 12 1/2 χρόνια στο τιμόνι της ιστορικής παράταξης της Κεντροδεξιάς, άνοιξε την πόρτα για ένα εξαιρετικά δύσκολο μέλλον για την… από εδώ ιδεολογική πλευρά της κοινωνίας.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η κοινωνική βάση της Κεντροδεξιάς

συρρικνώθηκε δραματικά και πρωτόγνωρα, με αποτέλεσμα τα εκλογικά αποτελέσματα της παράταξης που ίδρυσε ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, να απέχουν πολύ από το πρόσφατο παρελθόν.

Ο Κώστας Καραμανλής κέρδισε τον Γιώργο Σουφλιά στη μάχη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, στις 21 Μαρτίου του 1997. Από τότε, πέραν των αυτοδιοικητικών και των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έδωσε 4 βουλευτικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Στις τρεις από αυτές, έπεισε 3 εκατομμύρια (και παραπάνω) Έλληνες πολίτες να φτάσουν στην κάλπη και να τον εμπιστευτούν. Το 2000, 3 εκατομμύρια, το 2004, 3,4 εκατομμύρια, το 2007, 3 εκατομμύρια.

Στην επιλογική μάχη του 2009, τον Κώστα Καραμανλή εμπιστεύτηκαν 2,3 εκατομμύρια Έλληνες. Ήταν οι εκλογές όπου η πλειοψηφία του μεσαίου χώρου, που στις προηγούμενες αναμετρήσεις είχε στηρίξει τον τότε πρωθυπουργό, επέλεξε να απέχει από τις κάλπες. Δεν πείστηκε φυσικά από το αφήγημα του Γιώργου Παπανδρέου περί… χρημάτων που υπήρχαν, Επέλεξε να απέχει.

Έκτοτε, ο μεσαίος χώρος είναι… σπίτι του. Και η κοινωνική αυτή πραγματικότητα είχε δραματικές συνέπειες για την εκλογική τύχη της Νέας Δημοκρατίας που, ακόμη κι όταν επέστρεψε στην εξουσία το 2012, είδε τον αριθμό Ελλήνων που την ψήφισαν να είναι ηχηρά συρρικνωμένος.

Από το εκλογικό αποτέλεσμα των 2,3 εκατομμυρίων, που παρέδωσε ο Κώστας Καραμανλής το 2009, το 2012 η Νέα Δημοκρατία κατρακύλησε στο 1,1 εκατομμύριο (στις πρώτες κάλπες του Μαϊου) και στο 1,8 εκατομμύρια, στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου.

Το 2015, τα πράγματα ήταν ακόμη πιο δραματικά. Στις εκλογές του Ιανουαρίου, το κοντέρ έγραψε 1,7 εκατομμύρια, και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 1,5 εκατομμύρια.

Τη… σελίδα γύρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναφέροντας τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία, και μάλιστα αυτοδύναμη, με 2,2 εκατομμύρια ψηφοφόρους στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Με δεδομένο ότι, η κοινωνική δεξαμενή στην οποία απευθύνεται η Νέα Δημοκρατία είναι ιστορικά περισσότερο… δυσκίνητη και συντηρητική σε σχέση με την αντίστοιχη της Κεντροαριστεράς, είναι εντυπωσιακή η συρρίκνωσή της, μετά την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή από την εξουσία.

Ο μεσαίος χώρος βέβαια, δεν κερδίζεται με υστερικές τσιρίδες, συμπεριφορές άρνησης και ρητορική κόμματος διαμαρτυρίας.

Εκεί βρίσκεται σήμερα το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αφού ξανακέρδισε τη χαμένη εμπιστοσύνη των μετριοπαθών Ελλήνων, να τη… διατηρήσει. Εκείνοι άλλωστε αποτελούν τη, λεγόμενη, σιωπηλή πλειοψηφία. Και δεν χαρίζουν μόνο εκλογικές νίκες. Χαρίζουν πολιτικές ηγεμονίες…

ysterografa.gr