Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Με κωδικοποιημένες φράσεις και ενοικίαση λογαριασμών δρούσε η σπείρα από το Ζευγολατιό

 Με κωδικοποιημένες φράσεις και ενοικίαση λογαριασμών δρούσε η σπείρα από το Ζευγολατιό 

Βγαλμένος από ταινία είναι ο τρόπος δράσης της σπείρας που δρούσε με έδρα το Ζευγολατιό, και πραγματοποιούσε απάτες με… κάθε τρόπο.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, η σπείρα δρούσε 7 μήνες με θύματα από όλη την Ελλάδα και εκατοντάδες τηλέφωνα απόπειρας απάτης καθημερινά. το κύκλωμα αποτελούνταν από Ρομά, οι οποίοι είχαν στήσει τηλεφωνικό κέντρο σε καταυλισμό στο Ζευγολατιό Κορινθίας.

Για να είναι πιο δύσκολο να τους εντοπίζουν, τα τηλέφωνα άλλαζαν σπίτια. Μεταξύ τους μιλούσαν με τηλέφωνα μιας χρήσης (burning phones) και με messenger. Χρησιμοποιούσαν τη διάλεκτο των Ρομά και κωδικοποιημένες φράσεις κλειδιά.

Έβρισκαν θύματα τόσο μέσω τηλεφώνων όσο και μέσω instagram και facebook. 

Προωθούσαν… ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Κινητά, επιχειρηματικά πλάνα, άλλα προϊόντα κτλ.

Κάθε φορά εμφανιζόταν ένας «επιχειρηματίας» ή ένας πωλητής κάποιας «ευκαιρίας» προκειμένου να ξεγελάσει τον ανυποψίαστο πολίτη.

Πως έπαιρναν, διακινούσαν και «τραβούσαν» τα χρήματα

Οι Ρομά πρόσεχαν και στο πως θα μεταφέρουν τα χρήματα που είτε έπαιρναν από τα θύματα τάζοντας πράγματα που δεν υπάρχουν, είτε τα έκλεβαν από τους λογαριασμούς τους.

Οι δράστες λοιπόν νοίκιαζαν τραπεζικούς λογαριασμούς άλλων, για να μην ανοίγουν οι ίδιοι. Έβρισκαν άτομα με μεγάλη οικονομική ανάγκη και έδιναν ενοίκιο 200-500 ευρώ.

Τα έδιναν είτε απευθείας είτε αφού γινόταν η δουλειά, αφήνοντας στο λογαριασμό το ποσό που είχε συμφωνηθεί.

Στις κάρτες που συνδέονταν με τους λογαριασμούς, ενεργοποιούσαν τα μέγιστα ποσά αναλήψεων.

Όταν το… ενοικιαστήριο τελείωνε, οι κάτοχοι των λογαριασμών ήταν «δασκαλεμένοι» να δηλώνουν πως είχαν χάσει την κάρτα τους, και άρα δεν έχουν ευθύνη για τις συναλλαγές στο διάστημα αυτό.

Επίσης οι Ρομά, εάν υπέκλεπταν το λογαριασμό κάποιου, χρησιμοποιούσαν αυτόν ως «ενδιάμεσο» για τη μεταφορά χρημάτων.

Στις περιπτώσεις που ζητούσαν λεφτά από θύματα ζητούσαν μέχρι 500 ευρώ, προκειμένου να μην χτυπάει «κόκκινο» και να μην κινούν υποψίες.

Για απευθείας υπεξαιρέσεις από λογαριασμούς, μετέφεραν τα λεφτά πάντα σε άλλη τράπεζα. Εκεί εκμεταλλεύονταν το περιθώριο μέχρι η τράπεζα να κάνει τον έλεγχο για να διαπιστώσει πως όλα είναι εντάξει. Με πολύ γρήγορες διαδικασίες, τα λεφτά εξαφανίζονταν αμέσως, προτού γίνει οτιδήποτε.

Εάν χρειαζόταν κάποιες φορές να πάνε σε ATM για ανάληψη, φορούσαν πάντα κουκούλες, για να μην τους «πιάνουν» οι κάμερες.

Πλαστές ταυτότητες, και όχι μόνο

Οι απατεώνες προκειμένου να πείσουν τα θύματά τους πως είναι ιδιοκτήτες ή πωλητές επιχείρησης και προωθούσαν πράγματα που όντως υπάρχουν, έστελναν υποτιθέμενα δελτία ταυτότητας.

Φυσικά ήταν πλαστά, όπως και σφραγίδες, διαφημιστικά εταιρειών και τιμολόγια που παρουσίαζαν.

Για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες τους με τα θύματα χρησιμοποιούσαν επίσης burning phones.

Τουλάχιστον 262 απάτες και 2 εκατ. ευρώ

Το πόσο «επιτυχημένοι» απατεώνες ήταν φαίνεται από τους αριθμούς.

Τουλάχιστον 262 απάτες έχουν διαπιστωθεί με κέρδη 2 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά μέσα σε 7 μήνες.

Ρεπορτάζ: Μαρίνος Αλειφέρης / newsit.gr