Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Τρομακτική πρόβλεψη της Goldman Sachs: Αύξηση 2 τρισ. ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος στην Ευρώπη έως το 2023

 Τρομακτική πρόβλεψη της Goldman Sachs: Αύξηση 2 τρισ. ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος στην Ευρώπη έως το 2023

Οι λογαριασμοί ενέργειας για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα αυξηθούν κατά 2 τρισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2023 σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs που κάνουν λόγο για ανάγκη κρατικής παρέμβασης.

Στο αποκορύφωμά τους, οι λογαριασμοί ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ευρώπης, έγραψαν οι

αναλυτές, με επικεφαλής τον Alberto Gandolfi και τη Mafalda Pombeiro, σε άρθρο της Κυριακή. «Κατά την άποψή μας, η αγορά συνεχίζει να υποτιμά το βάθος, το εύρος και τις δομικές επιπτώσεις της κρίσης», έγραψαν. «Πιστεύουμε ότι αυτά θα είναι ακόμη πιο βαθιά από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970».

Οι επενδυτές μετοχών είναι πολύ απαισιόδοξοι για την επίδραση των ρυθμιστικών προσπαθειών, είπε η Goldman. Ορισμένα από τα βήματα που εξετάζονται ,συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων τιμών και του λεγόμενου δασμολογικού ελλείμματος,θα μπορούσαν να μειώσουν την υπερχείλιση των τιμών των μετοχών εξομαλύνοντας την αύξηση των δασμών, περιορίζοντας τη βραχυπρόθεσμη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και εκτονώνοντας σε μεγάλο βαθμό τον ρυθμιστικό κίνδυνο. έγραψαν οι αναλυτές. 

Η αύξηση των λογαριασμών ενέργειας έχει προκαλέσει μια βιασύνη από τις κυβερνήσεις να αμβλύνουν τις πιέσεις κόστους στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν την Παρασκευή για να συζητήσουν μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων τιμών του φυσικού αερίου και την αναστολή της εμπορίας παραγώγων ενέργειας. Η Γαλλία και η Γερμανία υποστηρίζουν την επιβολή φορολογίας στα ενεργειακά κέρδη.

Η εισαγωγή ανώτατων τιμών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να εξοικονομήσει στο μπλοκ περίπου 650 δισεκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς ρεύματος και να προσφέρει στους καταναλωτές και τις αγορές κάποια ανακούφιση, επιτρέποντας παράλληλα στις κυβερνήσεις να παραιτηθούν από έναν φόρο απροσδόκητων κερδών, ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.