Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Μεσσηνία: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση Γεωργαντά για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα – Αύριο Τετάρτη σύσκεψη φορέων

  

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο μετά την αιφνίδια απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να επανεφέρει ουσιαστικά την απόφαση Αποστόλου για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Θυμίζουμε πως με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς εκτίμησε πως η προ μηνών απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που είχε δικαιώσει την πλευρά τη Μεσσηνίας, είχε νομικά κενά και είναι μη νομίμως αιτιολογημένη.

Την απογοήτευση και αγανάκτησή του για την απόφαση Γεωργαντά να καταχωρίσει στον εθνικό και ευρωπαϊκό κατάλογο ποικιλιών την

προστατευόμενη ονομασία προέλευσης “Καλαμάτα” ως συνώνυμο της ονομασίας της ποικιλίας Καλαμών, όπως ακριβώς είχε πράξει και ο προκάτοχος του κ. Αποστόλου, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ο Γιάννης Πάζιος, πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας και εκπρόσωπος του ΣΕΜΕΠΟΠ (Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ).

Ο κ. Πάζιος αν έφερε χαρακτηριστικά πως συνεχίζονται οι πιέσεις οργανωμένων συμφερόντων που αδιαφορούν για την βιωσιμότητα των Ελλήνων παραγωγών Ελιάς Καλαμών και το υπουργείο δίνει συνέχεια στο έγκλημα που σχετίζεται με την απελευθέρωση της προστασίας (όπως προκύπτει μέσα από την διατύπωση του ΦΕΚ) αδυνατώντας να εφαρμόσουν ακόμα και το άρθρο 42 του Κανονισμού που μνημονεύουν και επιτρέποντας στην ουσία στον οποιοδήποτε καλλιεργεί ελιά Καλαμών να την διακινεί με την ονομασία Kalamata.

Αντίθετος με τις αποφάσεις Γεωργαντά και Αποστόλου, δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο οποίος σημειώνει πως «θα συνεχίσω με κάθε τρόπο και μέσο τον αγώνα για την αποκατάσταση της ζημιάς και την προστασία των παραγωγών μας από τον ανταγωνισμό τρίτων χωρών και εύχεται η ζημιά αυτή να μην είναι ανεπανόρθωτη.

Καταστροφική χαρακτηρίζει την απόφαση του υπουργείου σε δήλωσή του και ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Περικλής Μαντάς, σημειώνοντας πως το υπουργείο προχώρησε σε μία μονοδιάστατη, αποσπασματική και βλαπτική ενέργεια κατά των Ελλήνων παραγωγών της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

«Οφείλουμε όλοι μας να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο την ονομασία ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομμάλης, ο οποίος ενημερώνει πως επικοινώνησε αμέσως με τον υπουργό κι αυτός του τόνισε πως «πρόκειται για μία απόφαση πλήρως εναρμονισμένη με το κοινοτικό δίκαιο αλλά και τις προβλέψεις της απόφασης του ΣτΕ και με τη συγκεκριμένη προσθήκη πλέον η χώρα μας διαθέτει τη δυνατότητα να μπλοκάρει την πώληση ελιάς Καλαμάτας από τρίτες χώρες εντός της ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να επηρεάζεται ουδόλως η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας»

Τη στήριξη της Ένωσης Μεσσηνίας (ως ιδιοκτήτη του ΠΟΠ) για να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο κόντρα στην απόφαση Γεωργαντά για τη ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Ο κ. Νίκας υπογραμμίζει πως πρέπει να μείνουμε σταθεροί σε προγενέστερες αποφάσεις μας, που εναντιώνονται στην ελεύθερη χρήση της ΠΟΠ «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» από τον οποιονδήποτε στον πλανήτη και πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει απολύτως την Ένωση σ αυτό τον δίκαιο αγώνα και θα της παράσχει την αναγκαία νομική, οικονομική ή άλλη υποστήριξη, ώστε να υπάρξει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Επιστολή – Πρόταση να συνεδριάσει άμεσα για το θέμα το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ώστε να καταδικαστεί η απόφαση Γεωργαντά αι να προστατευτεί το ΠΟΠ , απέστειλαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου», Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας. Στην επιστολή τους οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι επισημαίνουν πως «είναι προφανές ότι η απόφαση Γεωργαντά είναι υπέρ των εισαγωγέων ελιάς τύπου Καλαμών από τρίτες χώρες, πάρθηκε καθ’ υπαγόρευση της ΠΕΜΕΤΕ και θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του συνόλου της ελληνικής παραγωγής. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι στο Υπουργείο Γεωργίας κουμάντο κάνουν η ΠΕΜΕΤΕ, οι μεγαλοεισαγωγείς και οι Κουνινιώτηδες. Μετά την καταστροφή της σταφιδοκαλλιέργειας θα οδηγηθεί η χώρα και στην καταστροφή της ελαιοκαλλιέργειας».

Ενδεικτική πάντως της διάστασης των απόψεων μεταξύ πολιτικών και φορέων της αυτοδιοίκησης από άλλες περιφέρειες και περιοχές της χώρας, είναι και η ανάρτηση του βουλευτή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρ. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρου Αραχωβίτη, ο οποίος χαιρετίζει τη νέα απόφαση Γεωργαντά που επαναφέρει-όπως σημειώνει ο κ. Αραχωβίτης- την εύρυθμη ροή στην εμπορική δραστηριότητα της Ελιάς και υποστηρίζει πως υιοθετήθηκε η λογική λύση για την επιτραπέζια Ελιά ποικιλίας Καλαμάτα πέρα από στείρες, ανούσιες, διχαστικές και, πολλές φορές παράλογες αντιπαραθέσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η σχετική ανάρτηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, ο όποιος κάνει λόγο για δικαίωση του εθνικού χαρακτήρα του προϊόντος και σημειώνει πως «οι συλλογικές προσπάθειες, με σχέδιο και επιχειρήματα, φέρνουν αποτελέσματα».

Στο μεταξύ σύσκεψη φορέων για το θέμα έχει συγκαλέσει ο δήμαρχος Καλαμάτας αύριο Τετάρτη στις 3 μετά το μεσημέρι την αίθουσα συνεδριάσεων «Χρ. Μαλαπάνης» του ιστορικού Δημαρχείου της πόλης. Σε αυτή, έχουν προσκληθεί οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δ.Σ., οι δήμαρχοι του νομού, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και φορέων της αγροτικής και επιχειρηματικής κοινότητας.