Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Τιμήθηκε η μάχη της Περαχώρας Κορινθίας

  

Με ξεχωριστό τρόπο τιμήθηκε από το δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, η επέτειος των 200 χρόνων απ’ την γνωστή μάχη της Περαχώρας, που έγινε στις 26 και στις 27 Σεπτεμβρίου του 1822.

Πραγματοποιήθηκε δοξολογία, έγινε κατάθεση στεφάνων και παρέλαση. Ακολούθησαν δρώμενα που παρουσιάστηκαν από τους μαθητές των σχολείων της περιοχής. Επίσης έγινε και επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφίας στο Λαογραφικό Μουσείο της Περαχώρας.

Συμμετείχαν πολιτιστικοί σύλλογοι απ’ όλη την Κορινθία, ενώ ακούστηκαν παραδοσιακά τραγούδια, ειδικά διασκευασμένα από τον Παναγιώτη Λάλεζα, με αναφορές στην Περαχώρα.

Παρέστησαν στις εκδηλώσεις οι υφυπουργοί Νίκος Ταγαράς, Χρίστος Δήμας, οι βουλευτές Κ. Κόλλιας, Γ. Ψυχογιός, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, καθώς και αντιπρόσωποι συλλόγων, σωματείων και φορέων.

Η μάχη στην Περαχώρα, ήταν νικηφόρα για τους επαναστατημένους Έλληνες και έπαιξε μεγάλο ρόλο στα γεγονότα της εποχής. Πρωταγωνιστές από Ελληνικής πλευράς ήταν ο Νικηταράς, αλλά και οι Δημήτριος Υψηλάντης, Παπαφλέσσας, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Αντώνης Κολοκοτρώνης και Παναγιώτης Κεφάλας. Απ’ την άλλη πλευρά, ήταν οι πασάδες του Δράμαλη.