Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Πυραυλάκατος «Βλαχάκος»: Αυτό είναι το νέο σούπερ όπλο του Πολεμικού Ναυτικού

 Πυραυλάκατος «Βλαχάκος»: Αυτό είναι το νέο σούπερ όπλο του Πολεμικού Ναυτικού 

Το «παρών» στην τελετή ονοματοδοσίας της νέας πυραυλακάτου του Πολεμικού Ναυτικού «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος» έδωσε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε νέο μήνυμα προς την Τουρκία λέγοντας  πως «τα προβλήματα λύνονται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» και σημείωσε με νόημα:«Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο».

«Τα νερά μας θα παραμείνουν απόρθητα» τόνισε ο πρωθυπουργός  και πρόσθεσε: «Το πλοίο θα αρμενίζει τιμώντας τον Π. Βλαχάκο που θυσιάστηκε»


Η πυραυλάκατος «Βλαχάκος» είναι τύπου Super Vita. Στην Ελλάδα η κλάση έλαβε το όνομά της προς τιμή του Νικόλαου Ρούσσεν, διακεκριμένου αξιωματικού σε υποβρύχια κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος τραυματίστηκε θανασιμα κατά τη διάρκεια στάσης και ενώ βρισκόταν επικεφαλής ναυτικού τμήματος για την επανακατάληψη της κορβέτας Αποστολης. Το κύριο σκάφος είναι κατασκευασμένο από ατσάλι και η υπερδομή είναι από αλουμίνιο, ενώ η εταιρεία Vosper Thornycroft Controls παρέχει το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το σύστημα διαχείρισης του σκάφους, τον ηλεκτρικό εξοπλισμό και τα συστήματα αντιμέτρων.

Διαστάσεις: 61,9 / 9,5 / 2,8 μέτρα
Εκτόπισμα: 670 τόνους
Πρόωση: 4 MTU 16V 595 TE 90
Ταχύτητα: 34,5 κόμβοι
Πλήρωμα: 45
Οπλισμός:

8 Κ/Β Ε-Ε Exocet MM-40 Blk2 / Blk3
1 πυροβόλο 76mm / 62 Super Rapido της OTOBREDA
2 πυροβόλα 30mm της OTOBREDA
1 αντιβληματικό σύστημα (CIWS) GLMS RAM το οποίο φέρει 21 Κ/Β