Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Μεγάλες Μέρες της Νεμέας 2022: Ανοίγουν ξανά τις πόρτες τους τα οινοποιεία της περιοχής

 Μεγάλες Μέρες της Νεμέας 2022: Ανοίγουν ξανά τις πόρτες τους τα οινοποιεία της περιοχής 

Πλήθος κόσμου αναμένουν και φέτος στην Νεμέα όπου ανοίγουν ξανά (μετά την παύση που προκάλεσε η πανδημία) τις πόρτες τους τα οινοποιεία για τις «Μεγάλες Μέρες της Νεμέας 2022».

Πρόκειται για μια γιορτή του κρασιού που ξεκίνησε το 2004 και γίνεται πάντα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας έτσι και την έναρξη του τρύγου, όπως αναφέρει μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας (ΣΟΝ), Νίκος Βλάχος.

Από απόψε στις 7.00 μ.μ. και όλο το Σαββατοκύριακο, από το πρωί μέχρι το

βράδυ, 25 οινοποιεία είναι ανοιχτά για το κοινό προκειμένου να το «μυήσουν» στον κόσμο του ιδιαίτερου αγιωργίτικου, σε συνδυασμό με γευσιγνωσία, βόλτες στους αμπελώνες, ξεναγήσεις, μουσική και πολλές ακόμη εκδηλώσεις.

«Η ανάπτυξη του οινοτουρισμού είναι κάτι που μας ενδιαφέρει και βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές προσπάθειες. Δεν είναι μόνο αυτό το τριήμερο που στην ευρύτερη περιοχή “δεν πέφτει καρφίτσα”. Έχουμε επισκέπτες στα οινοποιεία μας όλο το χρόνο», υπογραμμίζει ο κ. Βλάχος. «Μάλιστα πλέον έχουμε πολλούς ξένους τουρίστες και μάλιστα από όλο τον κόσμο», προσθέτει.

Από τα 39 οινοποιεία του ΣΟΝ στις «Μεγάλες Μέρες Νεμέας 2022» συμμετέχουν τα 25. «Είμαστε η μεγαλύτερη ΠΟΠ ζώνη της Ελλάδας με τα περισσότερα οινοποιεία και το διασημότερο κόκκινο κρασί στη χώρα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΟΝ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το αγιωργίτικο, μια ποικιλία πρεσβευτής του ελληνικού αμπελώνα, έχει ταυτιστεί με τη ζώνη ΠΟΠ Νεμέα. Αποτελεί το 80% του αμπελώνα της Νεμέας, καλύπτοντας μια έκταση 25.000 στρεμμάτων. Η χαρισματική αυτή ποικιλία είναι μια από δύο πιο ευγενικές ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα και μια από τις πιο πλούσιες χρωματικά ποικιλίες που διαθέτουμε ως χώρα.

«Η Νεμέα δεν έχει πολλές τουριστικές υποδομές ακόμη αλλά αυτό αρχίζει να αλλάζει καθώς γίνονται επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο», επισημαίνει ο κ. Βλάχος.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, όπως τονίζει ο κ. Βλάχος, ακόμη δεν έχουν φτάσει στα επίπεδα που ήταν προ πανδημίας καθώς τα τελευταία χρόνια μέχρι το 2019 σημείωναν ετησίως αύξηση που έφτασε μέχρι και το 35%.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τον ΣΟΝ, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Νεμέας, το Επιμελητήριο Κορινθίας και τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας.