Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Ο Δεκαπενταύγουστος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

 Μπορεί να είναι εικόνα λουλούδι 

Ως το “ Πάσχα του καλοκαιριού ”, αποκαλείται η γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τον Δεκαπενταύγουστο.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, υπάρχουν πολλά προσκυνήματα της Παναγίας, στα οποία ο κόσμος, τέτοιες ημέρες, κάθε χρόνο, συρρέει για να λάβει τη χάρη της Θεοτόκου και να εναποθέσει σε αυτή, την πίστη και τις ελπίδες του, για ένα καλύτερο αύριο.

Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Πελοποννήσου, υπάρχουν πλήθος ναών και μοναστηριών, που πανηγυρίζουν τη Δευτέρα 15 Αυγούστου, συγκεντρώνοντας πλήθος πιστών.

Μεταξύ αυτών:

-Στην Αργολίδα, οι ναοί της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Αργος, στο Κιβέρι, στην Αρια, στα Ιρια, στην Αγία Τριάδα, η Παναγία του Καλαμίου κοντά στην Αρχαία Επίδαυρο, η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Σκοτεινή, στον Πλατανίτη και στα Χώνικα (Νέο Ηραίο)

-Στην Αρκαδία, ο ναός στην Επισκοπή Τεγέας, η Μονή Επάνω Χρέπας και η Μονή της Παναγίας Ελωνας.

-Στην Κορινθία, ο ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

στον Συνοικισμό Κορίνθου, η Παναγία Περαχώρας, η Παναγία στο Δερβένι, η Μονή Παναγίας “Πάντων Χαρά” στο Καλέντζι, η Παναγία Φανερωμένη στο Ξυλόκαστρο, οι ναοί της Παναγίας στο Ορεινό Χελυδόρι, στην Ξυλοκέριζα, στο Ρητό, στο Κοντόσταβλο, στο Αγιονόρι, στο Κιάτο, στο Ψάρι, στο Κρυονέρι, στην Συκιά, στον Ασσο, στο Σοφικό και στο Μούλκι

-Στη Λακωνία, η μονή της Παναγίας Γιάτρισσας στη Μάνη (στον Ταΰγετο, στα όρια με τη Μεσσηνία), ο ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Απιδιά, η Παναγία η Κατωνησιώτισσα στην Ελαφόνησο, η Παναγία η Βρεσθενίτισσα, ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Παραδείσι Βατίκων, καθώς και οι ναοί στο Κυπαρίσσι, στον Γέρακα, στα Κονάκια της Μάνης, στη Βαρβίτσα, στη Λογγάστρα.

Το ίδιο ισχύει και στη Μεσσηνία. όπου:

Με λαμπρότητα και κατάνυξη τελέσθηκε χθες το βράδυ, ο Εσπερινός Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε όλα τα Θεομητορικά Προσκυνήματα της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δημιόβης, συμπαραστατούμενος από Ιερείς της Μητροπόλεως και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο Μητροπολίτης στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο Ιερό Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου επικαλούμενος την Χάρη της για απαλλαγή της ανθρωπότητας από την παγκόσμια κρίση που μαστίζει όλα τα κράτη της γης, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.«Η Παναγία είναι Μητέρα όλου του κόσμου, Νικοποιός αλλά και Ελευθερώτρια, στης οποίας την Χάρη αλλά και το μεσιτευτικό ρόλο, θα πρέπει να απευθυνόμεθα για υγεία και ενίσχυση», κατέληξε στην ομιλία του.

Πλήθος πιστών συνέρρεε από νωρίς το απόγευμα στην Ιερά Μονή, προκειμένου να συμμετάσχει στην Ακολουθία αλλά και να προσκυνήσει την Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Δημιοβιτίσσης.

Παρέστησαν οι Αντιπερειφεριάρχες Ευστάθιος Αναστασόπουλος και Ανδρέας Τσουκαλάς, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι άλλων τοπικών Φορέων.

Στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Βουλκάνου ο Εσπερινός τελέστηκε υπό του Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Μεσσηνίας Πανοσιολ. Αρχιμ. Φιλίππου Χαμαργιά, με την συμμετοχή πλειάδας πιστών. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γεώργιος Αθανασόπουλος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.