Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Αυτή τη φορά το θρίλερ είχε αίσιο τέλος: Προκρίθηκε ο Ολυμπιακός , 4 - 3 στα πέναλτι (2-2 παρ., 1-1 κ.δ.) απέναντι στην Σλόβαν Μπρατισλάβας !

Σλόβαν – Ολυμπιακός 3-4 πέν. (2-2 παρ., 1-1 κ.δ.): Αυτή τη φορά το θρίλερ είχε αίσιο τέλος!  

Ο Ολυμπιακός, όπως και πέρσι με την Λουντογκόρετς, έφτασε στη διαδικασία των πέναλτι να παίξει μία πρόκριση. Αυτή τη φορά τα κατάφερε κόντρα στην Σλόβαν Μπρατισλάβας που του έκανε δύσκολη τη ζωή, επικρατώντας με 4-3 στη «χρυσή ρουλέτα», με τον Βαλμπουενά να πετυχαίνει το «χρυσό» γκολ και τους Πειραιώτες να ανταμώνουν με τον Απόλλωνα Λεμεσού στα play off του Europa League. 

Δεν είχε εκπλήξεις η ενδεκάδα του Κάρλος Κορμπεράν. Ο Ελ Αραμπί τελικά ξεκίνησε αντί του (φευγάτου για Μποταφόγκο) Τικίνιο και ο Ζινκερνάγκελ σε ρόλο επιτελικού μέσου πίσω από τον Μαροκινό φορ. Στο 4-2-3-1 που επέλεξε ο Ισπανός τεχνικός, ο Βατσλίκ κάθισε στην εστία, οι Άβιλα και Ρέαμπτσιουκ στα δύο άκρα της άμυνας, ο Μπα αντί του ανέτοιμου Μανωλά στο πλευρό του Σισέ, οι Εμβιλά και Κούντε τα δύο χαφ, οι Μασούρας και Ραντζέλοβιτς στα φτερά και ο Ζινκερνάγκελ πίσω από τον Ελ Αραμπί. Ο δε Βλάντιμιρ Βάις από την πλευρά του προτίμησε να ξαναπάει με συνταγή Καραϊσκάκη. Ίδια ενδεκάδα και ίδιος σχηματισμός (3-5-2).

Ο Ολυμπιακός έβγαλε σφυγμό στο πρώτο ημίχρονο. Του πήρε λίγο χρόνο για να μπει για τα καλά στο ματς, αφού οι Σλοβάκοι είχαν κλείσει καλά τους διαδρόμους και δεν άφηναν πολλούς χώρους στους Πειραιώτες, αλλά από το 20’ έως το 30’, ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που είχε να λέει ότι θα μπορούσε να σκοράρει. Ο Εμβιλά «έκοβε κι έραβε» στη μεσαία γραμμή, ήταν ο παίκτης που με τις μπαλιές του «τρυπούσε» την σλοβακική άμυνα, ενώ είχε άξιο συμπαραστάτη παρά τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, Πιερ Κούντε. Ο Ολυμπιακός κατάφερε δύο φορές να φτάσει πολύ κοντά στο 0-1, αλλά τα τελειώματα των Μασούρα με το κεφάλι (23’) και Ελ Αραμπί με σουτ από κοντινή απόσταση (25’) δεν ήταν καλά, παρότι και οι δύο βρέθηκαν σε εξαιρετικά ευνοϊκή θέση. Οι Σλοβάκοι που είχαν αναλωθεί κυρίως σε σέντρες από τα πλάγια για να απειλήσουν τον Βατσλίκ, άρχισαν από το 30’ και μετά να επιτίθενται πιο ορθολογικά, έχοντας ως κύριο εκφραστή των επιθετικών τους προσπαθειών τον Τσακβετάτζε. Κάποια μακρινά σουτ, όμως, του Κανκάβα ή και του Τσακβετάτζε, τα εξουδετέρωσε ο Βατσλίκ και κάπως έτσι οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια ισόπαλες και χωρίς σκορ.

Ο Ολυμπιακός αν και μπήκε λίγο μουδιασμένος στο δεύτερο ημίχρονο, κατάφερε με τον Ζινκερνάγκελ στο 54’ να παγώσει το «Tehelne Pole» και ουσιαστικά να βάλει σε θέση οδηγού τους Πειραιώτες. Ήταν μία ψυχρολουσία για την Σλόβαν, οι παίκτες της οποίας εκνευρίστηκαν, υπήρξαν και κάποιες αψιμαχίες στο 65’ και κάπως έτσι χάθηκε ένα 5λεπτο αγωνιστικού ρυθμού. Ο Βάις έριξε στη μάχη όσα επιθετικά όπλα είχε στον πάγκο (Σάπονιτς, Άγκμπο) για να πιέσει τον Ολυμπιακό, αλλά πότε ο Βατσλίκ (αν εξαιρεθεί η φάση του ακυρωθέντος γκολ που δεν κόστισε για τους Πειραιώτες) και πότε οι δύο στόπερ του (Σισέ – Μπα) έβαζαν στοπ. Ο Κορμπεράν αποφάσισε στο τελευταίο δεκάλεπτο να αλλάξει και τον σχηματισμό, τοποθετώντας τρεις στόπερ για να αντιμετωπίσει την επιθετική πολυκοσμία της Σλόβαν. Ακόμα και όταν δεν μπορούσε να συνεχίσει ο Μπα, ο Κορμπεράν έβαλε σε ρόλο τρίτου στόπερ τον Εμβιλά. Τί συνέβη στο τέλος; Η Σλόβαν πίεζε ασφυκτικά στα τελευταία λεπτά, σε τέτοιο βαθμό που ο Ολυμπιακός εμφανώς καταβεβλημένος έδειχνε να περιμένει καρτερικά το τελευταίο σφύριγμα. Παρόλα αυτά σε μία αντεπίθεση είχε δοκάρι με τον Μασούρα για να κλειδώσει την πρόκριση (90+3'). Ο Βατσλίκ από την πλευρά του σε δύο-τρεις περιπτώσεις φώναξε παρών, το ίδιο και οι Σισέ - Μπα, αλλά η πίεση των Σλοβάκων καρποφόρησε εξαιτίας μίας κωμικής αντίδρασης στο 90+4'. Είναι ανεπίτρεπτο για μία ομάδα του επιπέδου του Ολυμπιακού να μην έχει παίκτη να «ενοχλήσει» τον αντίπαλό του που θα πάρει την μπάλα σε κοντινή πάσα από κόρνερ. Ο Άγκμπο έκανε... βόλτα από τα αριστερά, έφτασε με την άνεσή του κοντά στην περιοχή και με τη σέντρα σουτ έδωσε τη δυνατότητα στον Σάπονιτς από κοντά να ισοφαρίσει σε 1-1 και να στείλει ουσιαστικά το ματς στην παράταση. Η Σλόβαν πίεζε και για την ανατροπή, οι Πειραιώτες αλλά τουλάχιστον το θετικό νέο για τον Ολυμπιακό ήταν η αποβολή του Άμπενα με δεύτερη κίτρινη στο 90+7' για αψιμαχία του με τον Τικίνιο! Μήπως κατάφερνε να αποκτήσει δηλαδή αυτοπεποίθηση ενόψει της παράτασης...

Δεν υπάρχει αυτό που συνέβη με τον Ολυμπιακό! Ενώ είχε το αριθμητικό πλεονέκτημα, ενώ κατάφερε να βρεθεί μπροστά στο σκορ με τον Αγκιμπού στο 101' έπειτα από έξοχη μπαλιά του Εμβιλά προς τον Μασούρα, ο οποίος με κεφαλιά έδωσε έτοιμο γκολ στον Αφρικανό, κατάφερε ξανά (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να λειτουργήσει ερασιτεχνικά σε ακόμα ένα «στημένο» στο ίδιο ματς! Το κεφαλο-βόλεϊ που έπαιξαν οι γηπεδούχοι με τον Γκριν, τον Κάσια και τον σκόρερ Γκριν να αλλάζουν με ευκολία την μπάλα μέσα στην περιοχή με το κεφάλι τους, είχε ως αποτέλεσμα να γίνει το 2-2 και το παιχνίδι να οδηγηθεί στα πέναλτι.

ΣΛΟΒΑΝ ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑΣ: Τσόβαν, Κάσια, Αμπένα, Ντε Μάρκο (69’ Σάπονιτς), Πάουστσεκ (90' Μεντβέντεφ, Κανκάβα (90' Τσάβριν), Κούτσκα, Μπαρσεγκιάν (69’ Άγκμπο), Τσακβετάτζε, Ζμρχαλ (85' Ραμίρες), Γκριν

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Βατσλίκ, Άβιλα, Σισέ, Μπα (85’ λ.τρ. Μπουχαλάκης), Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Κούντε, Μασούρας, Ζινκερνάγκελ (68’ Αγκιμπού), Ραντζέλοβιτς (80’ Μανωλάς), Ελ Αραμπί (68’ Τικίνιο, 90' λ.τρ. Κανέ, 109' Βαλμπουενά)