Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Παραλία Κάτω Νησί: Tο αντίπαλο δέος της παραλίας Σίμος στην Ελαφόνησο Συγκλονιστική αμμουδιά, κέδροι και διάφανα νερά

  

Αν στις αυγουστιάτικες διακοπές σας στην Ελαφόνησο δεν μπορείτε να απλώσετε ούτε μαντήλι στο Σίμο, θυμηθείτε πως το Κάτω Νησί είναι μόλις 6,5 χλμ. μακριά, είναι ίδιας ομορφιάς και βλέπετε και το ηλιοβασίλεμα.

Το μόλις 19 τ.χλμ. νησάκι της Ελαφονήσου έχει μια από τις πιο γνωστές και όμορφες παραλίες της χώρας και όχι μόνο. Η παραλία του Σίμου, στα νότια του νησιού, με τους υπέροχους αμμόλοφους, τους κέδρους και τα συγκλονιστικά νερά είναι η μεγάλη ατραξιόν της Ελαφονήσου. Εδώ κάθε καλοκαίρι συρρέει πλήθος κόσμου από όλη την Ελλάδα

για να απολαύσει το πολυδιαφημισμένο μαγευτικό τοπίο, για να βγάλει την πιο instagramble φωτογραφία και να βουτήξει στην τιρκουάζ θάλασσα. Δίπλα της βρίσκεται και ένα από τα επίσης πιο γνωστά κάμπινγκ της χώρας, το Σίμος. Οι θαμώνες του οποίου ορκίζονται στην άμμο και τους κέδρους της παραλίας.

 Αυτά συμβαίνουν στη νότια πλευρά της Ελαφονήσου. Στα δυτικά όμως μια άλλη παραλία ανταγωνίζεται στα ίσια αυτή του Σίμου. Πρόκειται για την παραλία Κάτω Νησί ή Παναγιά (ή Λιμνίτσα λόγω των νερών της βροχής που συγκεντρώνονται στην παραλία το χειμώνα) που βρίσκεται κάτω από τον ομώνυμο οικισμό. Το σκηνικό και εδώ είναι αντίστοιχου κάλους. Μεγάλη αμμουδιά με χρυσή άμμο, νερά που ξεκινάνε διάφανα, συνεχίζουν τιρκουάζ και στα πιο βαθιά παίρνουν απίθανο μπλε χρώμα και κέδροι που σχεδόν βουτάνε στη θάλασσα. Και μπορεί η μορφολογία των δυο παραλιών να είναι πάνω κάτω η ίδια, ωστόσο, το Κάτω Νησί έχει ένα πλεονέκτημα, ο δυτικός προσανατολισμός του προσφέρει στους επισκέπτες ένα από τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα της ζωής τους.

  

Το Κάτω Νησί απέχει από το λιμάνι μόλις 5 χλμ. και θέλετε το πολύ 10 λεπτά για να φτάσετε. Θα πάρετε το δρόμο προς Κάπαρι και θα συνεχίσετε στον ίδιο δρόμο μέχρι να δείτε τη ταμπέλα του οικισμού «Κάτω Νησί». Θα παρκάρετε ακριβώς πάνω από την παραλία, για την ακρίβεια στο πάνω κομμάτι της αμμουδιάς της παραλίας και θα περπατήσετε ελάχιστα μόλις μέτρα μέχρι την πρώτη ξαπλώστρα. Ναι η παραλία είναι οργανωμένη, ωστόσο στα δυο τις άκρα έχει αρκετό χώρο για να στήσετε τη δική σας ομπρέλα. Φτάνοντας θα δείτε μπροστά σας να απλώνεται μια υπέροχη άμμος, την οποία ακολουθούν συγκλονιστικά νερά που βαθαίνουν σχετικά κλιμακωτά. Στο πίσω μέρος της οι αμμοθίνες καλύπτονται από πανέμορφους κέδρους ενώ απέναντι τέσσερις βραχονησίδες σπάνε το απέραντο μπλε και αφήνουν το βλέμμα να ακουμπήσει για λίγο, να πάρει μια ανάσα για να χορτάσει την ομορφιά που αντικρίζει.

Οι καλύτερες ώρες για να απολαύσετε την παραλία είναι νωρίς το πρωί, πριν ο κόσμος αρχίζει κάνει την εμφάνισή του, ώστε να ρουφήξετε όσες περισσότερες εικόνες μπορείτε από το ονειρικό αυτό τοπίο, αλλά και αργά το απόγευμα. Όταν ο ήλιος αρχίζει να παραδίδει τον ουρανό στο φεγγάρι και φεύγοντας βάφει τα πάντα γύρω σας πορτοκαλιά και μαβιά.

 travel.gr