Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον - «Λυπάμαι που εγκαταλείπω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο»

 Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον  «Λυπάμαι που εγκαταλείπω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο» 

Μιλώντας μπροστά από την πρωθυπουργική οικία στο νο. 10 της οδού Ντάουνινγκ Στριτ στο Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σήμερα (7/7) την παραίτησή του από την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος. Ο Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να υπηρετεί ως πρωθυπουργός, μέχρι να βρεθεί αντικαταστάστης.

Είναι ξεκάθαρη τώρα η βούληση του κοινοβουλευτικού Συντηρητικού Κόμματος να υπάρξει νέος αρχηγός του κόμματος και επομένως νέος πρωθυπουργός, είπε ο Τζόνσον από το πόντιουμ, μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Ο Τζόνσον διευκρίνισε ότι η διαδικασία επιλογής του νέου αρχηγού θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα και το  χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να ανεβαίνουμε επίπεδο, να συνεχίσουμε να απελευθερώνουμε τις δυνατότητες κάθε μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου», συνέχισε ο Τζόνσον.

«Εάν το καταφέρουμε, θα είμαστε οι πιο ευημερούντες στην Ευρώπη», τόνισε.

«Κανείς δεν είναι απαραίτητος στην πολιτική. Το λαμπρό και δαρβινικό μας σύστημα θα δημιουργήσει έναν άλλο ηγέτη», σχολίασε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα δώσει στον νέο ηγέτη όση περισσότερη υποστήριξη μπορεί.

Ο Τζόνσον εξέφρασε από την άλλη την άποψη ότι είναι παράλογο να αλλάζουν κυβερνήσεις  όταν «εκτελούμε τόσες πολλές και τόσο τεράστιες εντολές, όταν το οικονομικό σκηνικό είναι τόσο δύσκολο εγχώρια και διεθνώς».

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εκκεντρική» την απόφαση των συναδέλφων του να τον εγκαταλείψουν, την στιγμή που στις δημοσκοπήσεις υστερεί κατά μόνο λίγες μονάδες, όπως είπε, αλλά «στο Γουέστμινστερ, το ένστικτο της αγέλης είναι ισχυρό».

«Λυπάμαι που υπήρξα ανεπιτυχής σε ορισμένα εγχειρήματα», δήλωσε, αναφερόμενος από την άλλη στο Brexit και τα εμβόλια ως επιτυχίες της κυβέρνησής του.

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ανακοίνωσή του λέγοντας ότι, μέχρι να βρεθεί ο αντικαταστάτης του, θα εξυπηρετούνται από τον ίδιο τα συμφέροντα του κοινού.

«Το να είσαι πρωθυπουργός είναι μια εκπαίδευση από μόνο του – έχω ταξιδέψει σε κάθε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και έχω συναντήσει τόσους πολλούς ανθρώπους, που έχουν μια τέτοια απεριόριστη βρετανική πρωτοτυπία και είναι τόσο πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν παλιά προβλήματα με νέους τρόπους».

«Ακόμα κι αν τα πράγματα μερικές φορές φαίνονται σκοτεινά, το μέλλον μας μαζί είναι χρυσό», δήλωσε απερχόμενος, εν μέσω χειροκροτημάτων. Λίγο πριν, ο Τζόνσον ευχαρίστησε την σύζυγό του Κάρι, τα παιδιά του, το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας), τις ένοπλες δυνάμεις και το προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ για την στήριξή τους κατά τη διάρκεια της θητείας του.

«Θέλω να ξέρετε πόσο στεναχωριέμαι που παρατάω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο», κατέληξε. «Αλλά έτσι είναι η ζωή».

Λίγες στιγμές αφότου ο Μπόρις Τζόνσον ολοκλήρωσε την ομιλία του, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας προέβη σε μια δήλωση μέσω Twitter.

«Ο πρωθυπουργός πήρε τη σωστή απόφαση», έγραψε η Τρας.

«Η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Μπόρις είχε πολλές επιτυχίες – από το Brexit ως τα εμβόλια και την υποστήριξη της Ουκρανίας. Χρειαζόμαστε ηρεμία και ενότητα τώρα και να συνεχίσουμε να κυβερνάμε, μέχρι να βρεθεί ένας νέος ηγέτης», είπε.

Πώς… φτάσαμε ως εδώ: Τα σκάνδαλα και οι απανωτές παραιτήσεις

57 στελέχη της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκαν ο ένας μετά τον άλλο σε διάστημα τριών ημερών, στρώνοντας τον δρόμο χωρίς επιστροφή για την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ, ο οποίος άνοιξε το χορό των παραιτήσεων κατακεραυνώνοντας τον πρωθυπουργό για έλλειψη ειλικρίνειας και ακεραιότητας, είπε στη Βουλή ότι για πολύ καιρό έδινε στον Τζόνσον δικαιολογίες λόγω αμφιβολιών, αλλά έφθασε ένα σημείο που είπε «φθάνει πια»! Το «σημείο χωρίς επιστροφή» ήταν η παραδοχή του Βρετανού πρωθυπουργού ότι γνώριζε για τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης και τη διεξαγωγή έρευνας εις βάρος του βουλευτή και πρώην μέλους της κυβέρνησης, Κρις Πίντσερ, αλλά δεν πτοήθηκε και τον αναβάθμισε σε υπεύθυνο της κομματικής πειθαρχίας. Σε άλλες εποχές, ίσως να μην οδηγούσε σε τέτοια «εξέγερση» κατά του Τζόνσον η υπόθεση Πίντσερ. Ωστόσο, ήταν το τελευταίο από μια σειρά σκανδάλων και αποκαλύψεων για ψευδείς δηλώσεις της Ντάουνινγκ Στριτ περί των κορονοπάρτι ή άλλων γεγονότων. Επιπλέον, η γενικότερη κατάσταση στη χώρα είναι ηλεκτρισμένη λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού, της ακρίβειας και των απεργιών, που δυναμιτίζουν το κλίμα και ενισχύουν την αντιπολίτευση. Σε αυτή την αρνητική συγκυρία, ο Μπόρις Τζόνσον βρέθηκε για άλλη μια φορά να λέει μισές αλήθειες, ή να προσπαθεί να καλύψει ενοχλητικές καταστάσεις.

Οπως αποκαλύφθηκε, ο Κρις Πίντσερ παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για τη σεξουαλική παρενόχληση δύο ανδρών, όμως υπήρχαν και παλαιότερες καταγγελίες σε βάρος του από το 2019, για τις οποίες είχε ενημερωθεί ο Μπόρις Τζόνσον και δεν έδωσε σημασία. Η επίσημη θέση της Ντάουνινγκ Στριτ ήταν ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτα. Την Τρίτη όμως, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ήξερε για τις καταγγελίες, αλλά νόμιζε πως το θέμα είχε επιλυθεί.

Οι παραιτήσεις και άλλων 6 υπουργών (ανάμεσά τους οι υπουργοί Ισότητας, Κέρμι Μπέιντενοχ, Επιχειρήσεων, Λι Ρόουλεϊ, Μέσων Ενημέρωσης και Ψηφιακής Πολιτικής, Τζούλια Λόπεζ κ.ά.) συνοδεύονται από επιστολές όπου δηλώνεται ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει μετά από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας».

Ακόμη και οι σθεναροί υποστηρικτές του Βρετανού πρωθυπουργού μέχρι πρότινος, τον εγκατέλειψαν. Ο υπουργός Προεδρίας, Μάικλ Γκόουβ, που πάντοτε έχτιζε ένα «τείχος προστασίας» γύρω από τον Τζόνσον, τον κάλεσε να παραιτηθεί, λόγω της αυξανόμενης κυβερνητικής κρίσης.

Ο πρώην προσωπάρχης της Ντάουνινγκ Στριτ, Γκάβιν Μπάρουελ, τόνισε ότι «οι Τόρις έχουν χάσει τη πίστη τους στον Μπόρις», προσθέτοντας ότι το κόμμα πρέπει να «επανεφεύρει τον εαυτό του, αν θέλει να προχωρήσει και να κερδίσει τις επόμενες εκλογές».

«Όχι, όχι, όχι» απαντούσε χθες με πείσμα ο Τζόνσον στις φωνές για παραίτηση μέσα στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου επικρατούσε πανδαιμόνιο, με άλλους βουλευτές να τον αποδοκιμάζουν κι άλλους να προσπαθούν να τον υπερασπιστούν. Εν μέσω μεγάλης έντασης, ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει ότι ήταν μια μέρα δύσκολης δουλειάς, καθώς παρουσίασε «τη μεγαλύτερη φορολογική μείωση της τελευταίας δεκαετίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τζόνσον είχε να αντιμετωπίσει τα πολλά βέλη που δέχθηκε από βουλευτές των Τόρις, που έκαναν πιο εύκολη τη δουλειά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απαντώντας στις επιθέσεις για την αδράνειά του απέναντι στο σκάνδαλο Πίντσερ, ο Τζόνσον είπε πως «απεχθάνεται το μπούλινγκ και την κατάχρηση εξουσίας».