Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πότε θα «κλειδώσουν» οι αποφάσεις για τις εκλογές - Ετοιμάζει μηνύματα εντός και εκτός τειχών στην επέτειο της διακυβέρνησης της ΝΔ

 Κυριάκος Μητσοτάκης: Ετοιμάζει μηνύματα εντός και εκτός τειχών στην επέτειο της διακυβέρνησης της ΝΔ 

Σημαντικά ορόσημα για την κυβέρνηση περιλαμβάνει η τρέχουσα εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας συμπληρώνονται τρία χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να εκπέμψει ηχηρά μηνύματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας, αναδεικνύοντας κατά την κοινοβουλευτική συζήτηση της Τετάρτης το έντονο κοινωνικό πρόσημο που έχει στην πράξη η κυβερνητική πολιτική, όσο και στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας μέσα από την αυριανή ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αφενός τα επιτεύγματα που οδηγούν τον Αύγουστο στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την αυξημένη εποπτεία και, αφετέρου, το σχεδιασμό και τις προτεραιότητες της χώρας για το επόμενο διάστημα.

Η αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα που επιδεικνύουν την ίδια ώρα στην υπεράσπιση των εθνικών δικαίων και την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας -όπως αυτή αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη ωμή παρέμβαση Ερντογάν στα εσωτερικά της χώρας μας με τις δηλώσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη- συμπληρώνουν την εικόνα μίας χώρας με αυτοπεποίθηση, η οποία αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό της ρόλο και εδραιώνει τη θέση της ως παράγοντας σταθερότητας στη Nοτιοανατολική Μεσόγειο, ενισχύει την αποτρεπτική της ικανότητα και ταυτόχρονα ισχυροποιεί την οικονομία της.

Το βασικό μήνυμα που θα εκπέμψει ο κ. Μητσοτάκης από το Στρασβούργο αναμένεται να αφορά στην εικόνα μιας χώρας που έχει γυρίσει σελίδα μετά την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της, βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών και δεν είναι πλέον «το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης».

Η συμπλήρωση των τριών ετών διακυβέρνησης της Ν.Δ. συνδυάζεται και με την ένταση των πρωτοβουλιών ανάδειξης του σημαντικού κυβερνητικού έργου στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, όπως αυτό αποτυπώνεται και στις πολιτικές στήριξης της ελληνικής κοινωνίας. Παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, η κυβέρνηση κατάφερε να παράσχει ουσιαστική στήριξη στην κοινωνία τόσο για την πανδημία -με ένα από τα μεγαλύτερα και πιο κοινωνικά επιδραστικά προγράμματα στήριξης σε ολόκληρη την Ευρώπη- όσο και απέναντι στις επιπτώσεις της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης με τα διαδοχικά πακέτα μέτρων στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα.

Η πολιτική αυτή πρόκειται να συνεχιστεί για όσο καιρό χρειαστεί και δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εκτίμησε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι «μέσα στο καλοκαίρι, έτσι όπως πάει η οικονομία το πρώτο πεντάμηνο-εξάμηνο, θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος». Οπως είπε χαρακτηριστικά, «και τον Ιούνιο φαίνεται τα έσοδα να είναι υψηλότερα από τους στόχους και αυτός ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στο σύνολό του στην κοινωνία».

Αφού εκτίμησε ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε μία καλή εικόνα, ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων σε καύσιμα και ρεύμα. Οπως είπε, «έχουμε σε εκκρεμότητα να δούμε τι θα κάνουμε με τα καύσιμα του τελευταίου τριμήνου του έτους, καθώς οι παρεμβάσεις 600 εκατομμυρίων είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο, και να δούμε τι θα γίνει με το ρεύμα το δεύτερο εξάμηνο». «Αν ανέβει η τιμή του ρεύματος, θα χρειαστούν πιο γενναίες παρεμβάσεις από την Πολιτεία», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το Δημόσιο και τους συνταξιούχους το 2023.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεδιπλώσει κατά τη μεθαυριανή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή ολόκληρη τη βεντάλια των κυβερνητικών πεπραγμένων και στο πεδίο της εργασίας, της ασφάλισης, της κοινωνικής προστασίας και να αναδείξει τα αποτελέσματα που αυτή έχει για τους εργαζομένους, τους ανέργους και τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Η σημαντική μείωση της ανεργίας, το ισχυρό δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους και οι μείζονες φιλεργατικές πολιτικές, όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας, συνθέτουν ένα ξεκάθαρο πλαίσιο που δείχνει πως η κυβερνητική πολιτική έχει στην πράξη και όχι στα λόγια κοινωνικό πρόσημο και στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να καταρρίψει με επιχειρήματα από την αποτελεσματικότητα της πολιτικής που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και τη σύγκριση με τα πεπραγμένα της προηγούμενης διακυβέρνησης, το «μύθο» πως η κοινωνική πολιτική αποτελεί δήθεν προνομιακό πεδίο για την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από την εκλογική νίκη της Ν.Δ. ο πρωθυπουργός προγραμματίζεται να παραχωρήσει την Πέμπτη 7 Ιουλίου ραδιοφωνική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και, με δεδομένο ότι η χώρα εισέρχεται στο τελευταίο έτος διακυβέρνησης της Ν.Δ. και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο να βρίσκονται πάντα πάνω στο τραπέζι, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα μηνύματα που θα εκπέμψει ο κ. Μητσοτάκης για το ζήτημα αυτό.