Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Γαλλία: Μεγάλος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μακρόν – Παρέμεινε υφυπουργός Ανάπτυξης η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου

Γαλλία: Μεγάλος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μακρόν  Ποιοι υπουργοί κατάφεραν να «επιβιώσουν» 

Σε έναν «σαρωτικό» ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχώρησε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, θέλοντας να ενισχύσει την θέση της την ίδια ώρα που έχει χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Η δεύτερη κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν που ανακοινώθηκε σήμερα διαθέτει συνολικά 41 υπουργούς και υφυπουργούς (21 άνδρες και 20 γυναίκες), χωρίς την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν.

Στα πόστα τους παρέμειναν οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Οικονομικών, Παιδείας και Δικαιοσύνης.

Νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ο πρώην υπουργός Υγείας του Μακρόν, Ολιβέ Βεράν. Ο Βεράν πρόκειται για έναν τεχνοκράτη που υπηρέτησε στο πόστο του υπουργού Υγείας κατά το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Νταμιέν Αμπάντ που είχε αναλάβει πρόσφατα το υπουργείο Αλληλεγγύης, υπεύθυνος για τα άτομα με αναπηρία, παραμένει εκτός κυβέρνησης μετά της κατηγορίες σε βάρος του σε βιασμό. Την θέση του αναλαμβάνει πλέον ο Ζαν Κριστόφ Κομπ.

Αντιθέτως, η ελληνικής καταγωγής Χρυσούλα Ζαχαροπούλου κρατά την θέση της ως υφυπουργός Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Συνεργασιών, παρά τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν πρόσφατα εις βάρος της για βιασμό, όσο ακόμα ασκούσε το επάγγελμα της γυναικολόγου.

Οι υπουργοί που παραμένουν στις θέσεις τους είναι ο Μπρουνό Λεμέρ (υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών), ο Ζεράρ Νταρμανάν (Εσωτερικών), η Κατρίν Κολονά (Ευρώπης και Εξωτερικών υποθέσεων), ο Παπ Εντγαγιέ (Παιδείας και Νεολαίας) και ο Ερίκ Ντιπόν Μορετί (Δικαιοσύνης).

Το υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει ο Σεμπαστιάν Λεκορνί και το Εργασίας ο Ολιβιέ Ντισόρ. Υπουργός Υγείας αναλαμβάνει ο γιατρός επείγουσας Ιατρικής, Φρανσουά Μπρον.

Η Σιλβί Ρετεγιό διορίζεται υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας. Στο υπουργείο Γεωργίας τα ηνία αναλαμβάνει ο Μαρκ Φεσνό, ενώ ο Κριστόφ Μπεσί αναλαμβάνει επικεφαλής του υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης.

Η Ανιές Πανιέ Ρουνασέ αναλαμβάνει υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης και ο Ρίμα Αμπντούλ Μαλάκ υπουργός Πολιτισμού. Υπουργός Αθλητισμού και Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων διορίζεται η Αμελί Ουντεά Καστέρα, ενώ η Μαρλέν Σιαπά μπαίνει ξανά στην κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας υφυπουργός για την Κοινωνική και Οικονομική Αλληλεγγύη.