Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

3/7/2022 ΚΥΡΙΑΚΗ του Αγίου Υακίνθου…. «Πάσαν την (νυν) βιοτικήν αποθώμεθα μέριμνα»

https://cdn.sansimera.gr/media/photos/main/Agios_Yakinthos.jpg

 Γράφει ο Νίκος Ζάβαλης ( Μαύρα Λιθάρια)

Ο Παύλος λέει ότι οι σωστοί Χριστιανοί χαίρονται για τις θλίψεις και στεναχώριες και τις υπομένουν , γιατί φουντώνει μέσα τους η ελπίδα για την Αγάπη του θεού ,η οποία είναι για όλους . Ο Κύριος θυσιάστηκε για όλους μας και για τους εχθρούς Του ακόμη , τους οποίους και δικαιολόγησε «άφες αυτοίς ού γαρ οίδασι τι ποιούσιν» κήρυττε. Αυτό σημαίνει ότι και εμείς να ακολουθούμε το παράδειγμά Του.

Οι πατέρες και γενικά όλοι οι Άγιοι καλούν όλους μας να συνάψουμε προσωπικές σχέσεις μαζί Του, να συμμετέχουμε όλοι στο « Δείπνο το Μέγα» . Η κλήση Του όμως δεν μας συγκινεί γιατί προβάλλουμε δικαιολογίες , για φροντίδες , μέριμνες και έτσι στερούμαστε των θείων δώρων Του. Άλλος από εμάς βάζει προτεραιότητα τα χωράφια του , άλλος τη γυναίκα του και τα παιδιά του , τα ζώα του και απίθανες άλλες δικαιολογίες.

Ο πονηρός μας βρίσκει άπειρες δικαιολογίες να απορρίψουμε το κάλεσμά Του!!

Οι ψαράδες δέχτηκαν την πρόσκλησή Του , οι οποίοι δεν γνώριζαν πολλά για τις Γραφές , οι Φαρισαίοι όμως , γνώριζαν τον Νόμο , αλλά δεν τον τηρούσαν , δεν τους άφηνε η υπερηφάνειά τους και η ασφάλειά τους, και έτσι ενώ είχαν πολλή γνώση των γραφών και του νόμου … δεν είχαν πίστη…. και δεν ακολούθησαν τον Χριστό. Δεν διέθεταν τη καθαριότητα της καρδιάς ,που είχαν ,οι πρωτόκλητοι ψαράδες μαθητές Του.

Οι ψαράδες στο επάγγελμά τους , ρίχνανε τα δίκτυα , και δεν ξέρανε ,( ούτε και οι σημερινοί ψαράδες ξέρουν) ότι οπωσδήποτε «θα πιάσουν ψάρια»… το αφήνουν στην πρόνοια του θεού.

Εγκατέλειψαν δίκτυα , ψάρια, οικογένειες και έδειξαν απόλυτη εμπιστοσύνη στην Πρόνοια του θεού.

Εμείς … .βάζουμε στη ζωή μας προτεραιότητα ,να εξασφαλίσουμε το μέλλον το δικό μας και των δικών μας, και μετά …..  για τα θρησκευτικά μας καθήκοντα, και είμαστε με μία λέξη «Φαρισαίοι».

Για αυτό δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε , να νηστέψουμε, και να ταπεινωθούμε.

Δεν θέλουμε αγώνα και προσωπική προσπάθεια .

Ο Κύριός μας , μας ζητά να γίνουμε μαθητές Του και να βαδίσουμε μαζί Του τον δρόμο του Γολγοθά που θα μας αναστήσει.

Το βλέμμα του Κυρίου και των Αγίων από τις Άγιες εικόνες , αυτό μας θυμίζουν σε όλους ανεξαιρέτως: Να αισθανόμαστε το βλέμμα Του, τη ματιά Του, σαν συμβουλή να Τον ακολουθήσουμε στον δρόμο προς την Αιώνιο Αγάπη , εκεί που δεν υπάρχει θάνατος….

Σήμερα γιορτάζει και ο Άγιος Υάκινθος . Τον λένε,,, , ότι είναι προστάτης των ερωτευμένων και της νεότητας.

Σε ηλικία 20 χρονών μαρτύρησε γιατί δεν δέχτηκε να αρνηθεί τον θεό.

 Ήταν θαλαμηπόλος  του Βασιλιά.

Προς τιμήν του εορτάζονται σήμερα τα Υακίνθεια ,και αυτή η γιορτή απλώνει σιγά-σιγά σε όλη την Ελλάδα.

<< Στον Βαλεντίνο , κόβουν τριαντάφυλλα και τα προσφέρουν στα κορίτσια τους ….Στον Υάκινθο , οδηγούν τα κορίτσια τους , εκεί που είναι τα τριαντάφυλλα , τους τα δείχνουν και δεν τα κόβουν ποτέ. Ο Άγιος Υάκινθος δεν άγιος των ερωτευμένων , αλλά εκείνων που έχασαν και εκείνων που ελπίζουν να βρουν. Ο έρωτας έτσι και αλλιώς, είναι θεϊκή επίσκεψη και η ζωή μας γενικότερα είναι μια γιορτή , όπου είμαστε όλοι καλεσμένοι .

Ο Άγιος Υάκινθος είναι ο άγιος της μοναξιάς και του συγκρατημένου πάθους….>>

.…………

NIKOS ZAVALIS