Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Περιαγωγή στην ΕΕ: Κινητή τηλεφωνία χωρίς έξτρα χρεώσεις για άλλα 10 χρόνια

Περιαγωγή στην ΕΕ: Κινητή τηλεφωνία χωρίς έξτρα χρεώσεις για άλλα 10 χρόνια 

Παρατείνεται από σήμερα 1η Ιουλίου και για 10 χρόνια, δηλαδή έως το 2032, η κοινοτική νομοθεσία για την περιαγωγή στην κινητή τηλεφωνία, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες στην Ε.Ε. να μπορούν να καλούν, να στέλνουν μηνύματα και να περιηγούνται στο Διαδίκτυο χωρίς επιπλέον χρεώσεις.


Ο νέος βελτιωμένος κανονισμός θα αποφέρει επίσης σημαντικά οφέλη για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της Ε.Ε., που θα απολαμβάνουν καλύτερη εμπειρία περιαγωγής με την ίδια ποιότητα υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στο εξωτερικό όπως στη χώρα τους. Οι νέοι κανόνες βελτιώνουν και την πρόσβαση σε επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την Ε.Ε., ενώ παρέχουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες που ενδέχεται να υπόκεινται σε πρόσθετα τέλη.

Ειδικότερα, οι ταξιδιώτες θα δικαιούνται πλέον την ίδια ποιότητα κινητής σύνδεσης στο Διαδίκτυο στο εξωτερικό όπως και στη χώρα τους. Οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση στη χρήση δικτύων 4G, ή των πιο προηγμένων δικτύων 5G, εφόσον αυτά είναι διαθέσιμα στον προορισμό τους. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι σε θέση να βρίσκουν πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα του δικτύου στις συμβάσεις τους για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και στους δικτυακούς τόπους των παρόχων υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

Οταν οι καταναλωτές ταξιδεύουν με αεροπλάνο ή πλοίο, τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να συνδέονται αυτόματα με το παρεχόμενο μέσω δορυφόρων δίκτυο του σκάφους. Η χρήση υπηρεσιών κινητής σύνδεσης που παρέχονται από μη επίγεια δίκτυα μπορεί να υπόκειται σε πολύ υψηλές πρόσθετες χρεώσεις. Οι νέοι κανόνες περιαγωγής υποχρεώνουν τους παρόχους να προστατεύουν τους καταναλωτές τους και να τους ενημερώνουν για τη μετάβαση των τηλεφώνων τους σε μη επίγεια δίκτυα. Επιπλέον, οι πάροχοι θα πρέπει να διακόπτουν αυτόματα τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας εάν το ποσό που χρεώνεται για τις εν λόγω υπηρεσίες φτάσει τα 50 ευρώ ή άλλο προκαθορισμένο όριο.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνουν τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση υπηρεσιών που ενδέχεται να τους επιβαρύνουν με πρόσθετο κόστος. Κατά τις μετακινήσεις στο εξωτερικό, η κλήση σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών, οι υπηρεσίες υποστήριξης των ασφαλιστικών και των αεροπορικών εταιριών ή η αποστολή μηνυμάτων SMS για συμμετοχή σε διαγωνισμούς ή εκδηλώσεις μπορεί να είναι ακριβότερη από ό,τι στη χώρα προέλευσης. Οι πάροχοι πρέπει να διασφαλίζουν ότι παρέχουν στους καταναλωτές πληροφορίες σχετικά με τους τύπους αριθμών τηλεφώνου που ενδέχεται να συνεπάγονται πρόσθετο κόστος όταν οι καταναλωτές τους καλούν ή έχουν πρόσβαση σε αυτούς από το εξωτερικό. Θα πρέπει επίσης να ενημερώνουν τους καταναλωτές με αυτόματα μηνύματα SMS που αποστέλλονται κατά τη διέλευση των συνόρων προς άλλη χώρα της Ε.Ε., καθώς και για τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών.

Οι νέοι κανόνες περιαγωγής διασφαλίζουν ότι οι πολίτες γνωρίζουν το 112, τον ενιαίο αριθμό έκτακτης ανάγκης της Ε.Ε., τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν οπουδήποτε στην Ενωση για υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Τέλος, ο νέος κανονισμός για την περιαγωγή ορίζει χαμηλότερα τέλη χονδρικής, δηλαδή τις τιμές που καταβάλλουν οι πάροχοι για τη χρήση δικτύων στο εξωτερικό ώστε να παρέχουν υπηρεσίες στους πελάτες τους όταν βρίσκονται στο εξωτερικό. Τα χαμηλότερα τέλη χονδρικής είναι προς όφελος των καταναλωτών, καθώς αναμένεται να διασφαλίζουν ότι όλοι οι πάροχοι θα είναι σε θέση να προσφέρουν ανταγωνιστικές συνδρομές περιαγωγής.